Én-helse i landbruks- og matproduksjonen
Tverrfaglig kunnskap om hvordan norsk matproduksjon påvirker helsen til mennesker, dyr, planter og økosystemer.
Konseptet One Health, eller En-helse, setter fokus på viktige trusler mot human helse samt koblingene mellom alle deler av økosystemet. For NIBIO betyr dette en helhetlig og tverrfaglig tilnærming som inkluderer både human-, dyre-, plante-, jord- og vannhelse.
Trygg og helsebringende mat og fôrråvare er en forutsetning for god folkehelse, og både tradisjonell matproduksjon og innovasjoner/nyskapinger innen ny mat samt produksjonsprosessenes positive og negative effekter i agroøkosystemet, står dermed sentralt.
NIBIO skal være nasjonalt ledende for utvikling av kunnskap om bioøkonomi. Bioøkonomi handler om å omdanne biologiske ressurser til for eksempel mat, fôr, kjemikaler, materialer, ingredienser, farmasøytiske produkter og bioenergi. I En-helse sammenheng har NIBIO spesielt fokus på å sikre bærekraftig produksjon av norsk mat og fôr som tar hensyn til sammenhengene mellom plantehelse, jordhelse, vannhelse, dyrehelse og folkehelse.
I NIBIO har vi tverrfaglig kompetanse som gjør det mulig å ta en mer helhetlig tilnærming til One Health eller En-helse gjennom:
- å belyse hvordan plante- og økosystem helse henger sammen med og påvirker dyre- og human helse
- å foreta analyser av både positive og negative effekter av landbruksproduksjon på natur, mennesker og miljø
- å fokusere på både helsefremmende og helseskadelige elementer i både tradisjonelle og nye mat- og fôrråvarer,
- å analysere hvordan norsk bioøkonomi påvirkes av internasjonal handel med planter, dyr og matvarer.
Fokus på landbruks- og matproduksjon
NIBIO har kompetanse som dekker mange av aspektene knyttet til En-helse problematikk. Vår styrke er å forstå hvordan landbruks- og matproduksjon påvirker økosystem-, plante-, dyre- og humanhelse. I skjæringspunktet mellom plantehelse og human helse er sammenhengene mellom bruk av plantevernmidler og forekomst av antimikrobiell resistens i mat og miljø svært viktig.
NIBIO deltar i nasjonale nettverk med fokus på antimikrobiell resistens i et En-helse perspektiv. Et annet aspekt er hvordan planteskadegjørere som insekter, virus og bakterier kan overføre helseskadelige smittestoffer via mat- og fôrplanter til mennesker og dyr.
En-helse og sirkulærøkonomi
Omlegging til en sirkulær økonomi og resirkulering av bioressurser er faktorer som kan bidra til å øke utfordringene i En-helse sammenheng. I en sirkulær økonomi kan alle deler av det som vi i dag oppfatter som avfall være råstoff til å produsere nye varer eller ressurser.
Det vil være svært viktig å forstå om og på hvilken måte resirkulering kan medføre helse- og miljørisiko. Dette inkluderer hvordan forurensninger og uønskede stoffer kan overføres og oppkonsentreres ved opptak i mat- og fôrplanter, samt om de kan føre til negative konsekvenser for terrestrisk eller akvatisk miljø.
Betydning for folkehelse
Det er også behov for mer dokumentasjon og kunnskap om de positive sammenhengene mellom matproduksjon, landbruksdrift og folkehelse i En-helse sammenheng. Naturmiljøet, jordbruks- og skoglandskapet og landbruksdrift kan virke positivt inn på folkehelsen gjennom å gi tilgang til kontakt med dyr, grønne omgivelser og friluftsliv.
Hvordan virker det inn på helsen til de som bor i byer og tettbygde strøk når fortettingen (samtidig) fører til at grønne omgivelser blir færre, mindre og vanskeligere tilgjengelig? Behovet for ny kunnskap og bevissthet om dette er viktig for å bl.a. å sikre sosialt bærekraftige bo- og nærmiljøer.
Dokumenterer helsefremmende innholdsstoffer
NIBIOs En-helse tilnærming inkluderer også å undersøke og dokumentere forekomst og effekt av helsefremmende innholdsstoffer i både tradisjonelle og nye mat- og fôrråvarer. NIBIO arbeider med forskning og innovasjon innen bruk av nye råvarer til mat og fôr, samt forekomst og helseeffekter av bioaktive stoffer i mat og fôr fra både tradisjonelle og nye råvarer.
Kartløsningene våre kan bidra
NIBIO har kartdatabaser og kompetanse innen geografi- og landskapsanalyser. Gjennom kartløsninger kan vi vise betydningen av elementer som landskap, avstand, transportveier mv. og å synliggjøre dette i kartløsninger. Noen eksempler her er analyser av hvordan virus eller bakterier kan overføre og spre smittestoffer, og hvordan kort eller lang avstand til grønne omgivelser virker inn på livskvalitet og folkehelse.
Kombinerer samfunns- og naturvitenskapelig kompetanse
Dette er noen konkrete eksempler på komplekse en-helse utfordringer hvor NIBIO med sin kombinasjon av samfunnsvitenskapelig og naturvitenskapelig kompetanse bidrar med viktige analyser og kunnskap til nytte for forvaltningen og utvikling av regelverk, samt for næringsaktører, konsulenter og andre FoU miljøer. I En-helse sammenheng, som for andre forskningsområder i NIBIO, vil god kunnskap om årsakssammenhenger og bærekraftige løsninger også inkludere analyser av foretaksøkonomiske, politiske og samfunnsmessige tiltak og virkemidler for å sikre gode samfunnseffekter.
Les mer om noen av våre forskningsområder i lenker til temaartikler og nyhetssaker under.
Temasider om plantehelse
Temasider om mattrygghet og resirkulering av bioressurser
Temasider om jordhelse og vannmiljø
Temasider om biologisk mangfold
Temaside om folkehelse
Temaside om sosio-økologiske innovasjoner
Tjenester
Kilden
Kilden er NIBIOs hovedkartløsning. Her er alle instituttets data samlet på ett sted sammen med et utvalg andre sentrale, nasjonale datasett.
Mer informasjon Til tjenestenDNA-laboratoriet ved Svanhovd
Vi tilbyr ulike genetiske analyser på en rekke pattedyr, fisk, insekter og mikroorganismer. Analysene kan brukes til individbestemmelse, kjønn– og artsbestemmelse, populasjonsanalyser og påvisning av genetiske markører. Vi tilbyr også utvikling av markørsett på nye arter eller studiesystemer.
Mer informasjonAnalyser og kvantifisering av naturlige bioaktive stoffer
Vi har analyseinstrumentering og kompetanse for kvantifisering av en rekke bioaktive naturstoffer i planter, sopp og vegetabilske matvarer.
Mer informasjonPlanteklinikken
Planteklinikken ved NIBIO er et diagnoselaboratorium som tilbyr identifisering av ulike organismer som er skadelige for planter. Riktig diagnose danner grunnlag for å vurdere riktige tiltak mot skadegjøreren.
Mer informasjon Til tjenestenUorganisk kjemi-laboratorium
Vi utfører karbon- og nitrogenanalyser samt uorganiske analyser av vann, planter og jord inkludert skogsjord.
Mer informasjonVeileder for miljø- og klimatiltak i landbruket
Tiltaksveilederen gir råd om vannmiljøtiltak, klimatilpasning og klimagassutslipp. Målgruppen omfatter landbruks- og miljøforvaltningen, landbruksrådgivingen og bønder.
Mer informasjon Til tjenestenAnalyser av plantevernmidler
Trygg mat er fokus for oss og i forbindelse med Mattilsynets overvåkingsprogram for rester av plantevernmidler i vegetabilske næringsmidler er laboratoriet ansvarlig for alle analyser, oppfølging av prøveuttak og rapportering.
Mer informasjon Til tjenestenProsjekter
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
SafeOats: Resistance to Fusarium langsethiae in Norwegian oats
Safe oats for food and feed through knowledge of the biology of
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Algae to Future (A2F) - Alger for fremtiden
Med mikroalger som utgangspunkt vil forskerprosjektet «Alger for fremtiden - A2F» undersøke algenes potensial til å produsere høykvalitets proteiner, flerumettede fettsyrer og karbohydrater til fremtidens matfat. Vi vil kombinere fagkunnskap om dyrking og optimalisering av mikroalgers biomassekomposisjon i lab- og pilotskala, med erfaringen til bl.a. profesjonelle bakere, ølbryggere og fiskefôrprodusenter. Slik legger vi grunnlaget for en felles innovasjonsplattform for fremtidens bærekraftige norske algeindustri.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
POTETFRIT -Bedre lagring av industripotet for mindre svinn, høyere kvalitet og redusert innhold av akrylamid
Dette prosjektet vil ha fokus på lagringsforholdene for potet til fritering, og på å redusere økningen i mengde akrylamid som naturlig skjer på lager.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
Risk management of imported plants and seeds: possibilities for improved pest detection to prevent the introduction and spread of new pests
Plant pathogens and invertebrates harmful to plants continue to threatenfood security and natural habitats. In Norway, the responsibility of performingplant health inspections on imported plants has gradually shifted to importersof plants who are currently responsible for internal pest control and mustbe registered with the Norwegian Food Safety Authority.
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
SMARTCROP
I prosjektet vil vi teste og demonstrere «beste IPV-praksis» og studere effekter på skadegjørere, naturlige fiender, avling, økonomi og miljørisiko i to ettårige- (korn) og to flerårige modellvekster (eple og jordbær). Arbeidet er delt inn i fire faglige arbeidspakker (AP), se egne omtaler av disse i menyen til venstre.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker - OptiRot
Optimalisering av råvarer og teknikk for bedre kvalitet og redusert svinn under lagring av rotgrønnsaker (Innovasjonsprosjekt i næringslivet - BIONÆR)
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Overvåkingsprogram for rester av plantevernmidler i næringsmidler
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Kartlegging av plantetoksiner i vegetabilsk mat
Divisjon for miljø og naturressurser
Kretsløp SIS - Bærekraftig resirkulering av organiske avfallsressurser i fremtidens bioøkonomi
I denne strategiske instituttsatsningen tok vi sikte på å bidra til fremtidens bioøkonomi ved å skaffe til veie ny kunnskap om bærekraftig bruk av avfallsressurser som gjødsel i landbruket.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
BE(E) DIVERSE
Blomster og bier - Løsninger og verktøy for å ivareta biologisk mangfold i en integrert og bærekraftig byplanlegging
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Vaksinering av isbergsalat
Skadedyr og sykdommer ødelegger 20-40 prosent av verdens plantebaserte matproduksjon og for enkelte vekster er tapene enda høyere. Det viktigste tiltaket for å redusere avlingstap har vært å bruke kjemiske plantevernmidler og resistente sorter, men til tross for disse tiltakene holder tapene seg stabilt høye.