Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Vaksinering av isbergsalat
Slutt: des 2020
Start: okt 2018
I Norge omsettes det isbergsalat for omtrent 400 millioner kr i året. Om lag en tredjedel av dette er norskprodusert, og det er ikke uvanlig at 20-30 prosent av avlingene ødelegges av soppsykdommer. I dette 3-årige prosjektet finansiert av Grofondet vil vi stimulere immunsystemet i isbergsalat.
| Status | Avsluttet |
| Start- og sluttdato | 01.10.2018 - 31.12.2020 |
| Prosjektleder | Tage Thorstensen |
| Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
| Avdeling | Molekylær plantebiologi |
| Totalt budsjett | 1800000 |
Målet er å øke plantenes motstandskraft og dermed bekjempe soppangrep. Mange av isbergsalatens skadegjørere har utviklet resistens mot plantevernmidler, eller har tilpasset seg forsvarssystemet i de resistente plantesortene. Det er derfor behov for nye, effektive og miljøvennlige metoder for å beskytte isbergsalat. Ved å teste ulike behandlinger håper vi å finne en optimal kombinasjon for bekjempelse av soppangrep. For isbergsalat er det spesielt soppene storknolla råtesopp, salatbladskimmel og gråskimmel som er problematiske, og det er behov for nye, effektive og miljøvennlige alternativer til sprøyting med kjemikaler. Alle planter har et naturlig immunforsvar som varierer fra sort til sort, og som aktiveres når plantene utsettes for insektangrep eller soppinfeksjon. Ved å stimulere dette immunforsvaret ved hjelp av ufarlige stoffer kan man beskytte plantene mot angrep senere i livet.