Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Algae to Future (A2F) - Alger for fremtiden
INAKTIV
SIST OPPDATERT: 20.01.2022
Slutt: mai 2022
Start: apr 2017
Slutt: mai 2022
Start: apr 2017
Med mikroalger som utgangspunkt vil forskerprosjektet «Alger for fremtiden - A2F» undersøke algenes potensial til å produsere høykvalitets proteiner, flerumettede fettsyrer og karbohydrater til fremtidens matfat. Vi vil kombinere fagkunnskap om dyrking og optimalisering av mikroalgers biomassekomposisjon i lab- og pilotskala, med erfaringen til bl.a. profesjonelle bakere, ølbryggere og fiskefôrprodusenter. Slik legger vi grunnlaget for en felles innovasjonsplattform for fremtidens bærekraftige norske algeindustri.
Prosjektmedarbeidere
i NIBIO : Stig A. Borgvang Kari Skjånes Hanne Skomedal Hans Ragnar Norli Anne-Grete Roer HjelkremKontaktpersoner i NIBIO
Budsjettspørsmål:
Mariann Paulsen
Juridiske spørsmål:
Datahåndtering:
Administrative spørsmål:
Spesialrådgiver Kari Margrethe Munthe
Start- og sluttdato | 01.04.2017 - 31.05.2022 |
Prosjektleder | Stig A. Borgvang |
Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
Totalt budsjett | 54,7 mill |
Budsjett for NIBIO inneværende år | 3 mill |
Finansieringskilde | Norges forskningsråd |
A2F vil utvikle tre mikroalgeverdikjeder godkjent som mat og/eller fôr basert på stivelse, proteiner og omega 3 fettsyrer. Mattrygghet og forbrukeraksept vil bli tillagt stor vekt i arbeidet.
Norge har egnede naturressurser (vann, energi, lys) og gunstige vilkår for dyrking av mikroalger, men også spesielle behov for proteiner og flerumettede fettsyrer for å oppnå en bærekraftig og miljøvennlig landbruksindustri og akvakulturnæring.
Mikroalgedyrking i landbruket vil bli testet ut på Folven Gård, NIBIOs «Pilotsamarbeidsgård» i Stryn. Pilotforsøkene vil bli fulgt av en livssyklusanalyse for å kunne vurdere både miljøeffektene og effektene på andre produksjonslinjer på gårdsbruk for melk og kjøttproduksjon.
Samfunnsnytten er betydelig med tanke på at A2Fs verdikjeder starter fra laveste mulig nivå i næringskjeden. Dette uten bruk av produktivt landbruksareal.
Norge har egnede naturressurser (vann, energi, lys) og gunstige vilkår for dyrking av mikroalger, men også spesielle behov for proteiner og flerumettede fettsyrer for å oppnå en bærekraftig og miljøvennlig landbruksindustri og akvakulturnæring.
Mikroalgedyrking i landbruket vil bli testet ut på Folven Gård, NIBIOs «Pilotsamarbeidsgård» i Stryn. Pilotforsøkene vil bli fulgt av en livssyklusanalyse for å kunne vurdere både miljøeffektene og effektene på andre produksjonslinjer på gårdsbruk for melk og kjøttproduksjon.
Samfunnsnytten er betydelig med tanke på at A2Fs verdikjeder starter fra laveste mulig nivå i næringskjeden. Dette uten bruk av produktivt landbruksareal.