Utnyttelse av restfraksjoner av grønnsaker
I produksjon av grønnsaker får vi som regel en del av høstet vare som avviker fra topp kvalitet. Dette kan være sprekking av røtter, uttørking av ytre blad eller misformet vekst. En del av disse produktene har blitt gitt bort gratis til dyrefor. Det er nå høy fokus på å utnytte disse råstoffene i produksjon av nye produkter til mat eller andre høyverdiprodukter. Næringsmiddel industri som bearbeider grønnsaker får ulike avfallsfraksjoner som skrelle avfall og lignende som også kan utnyttes i høyverdiprodukter. Vi forsker på hvordan vi kan utnytte råvare fraksjoner med bestemte egenskaper, for eksempel innhold av bioaktive plantestoff.
Vi forsker på utnyttelse av feilvare og avfallsfraksjoner av grønnsaker. Oftest er det snakk om bruk i kombinasjonsprodukt sammen med andre råvarer i juice, smoothies, pureer, supper, vegetariske eller animalske kombinasjonsprodukt. Vi forsker også på utnyttelse av industrielle rest-fraksjoner. Potetskall undersøkes i høyverdiprodukt som utstprøytbar og bio-nedbrytbar film der stivelsen i potetskallet har film formende egenskaper.
Vi arbeider også med å optimalisere råstoffets nivå av bioaktive plantestoff ved stimulering med såkalt elisitor behandling som stimulerer cellene til økning av bestemte innholdsstoff (f.eks. UV- lyst, ultralyd og lignende). Slike metoder er aktuelle ved ekstraksjon av stoffer fra råstoffet til bruk i kosttilskudd eller spesifikke høyverdiprodukt som feks kostmetikk og film polymerer. Vi jobber også å undersøke råstoffenes egnethet for fermentering og andre industrielle prosesser.