Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Kartlegging av plantetoksiner i vegetabilsk mat
Slutt: apr 2022
Start: mars 2017
Status | Pågående |
Start- og sluttdato | 21.03.2017 - 01.04.2022 |
Prosjektleder | Marit Almvik |
Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
Avdeling | Pesticider og naturstoffkjemi |
På oppdrag for Mattilsynet undersøker NIBIO forekomst av plantetoksiner i vegetabilske matvarer som spises her til lands. Undersøkelsene bidrar til å fremskaffe et kunnskapsgrunnlag til hjelp for å sette grenseverdier for plantetoksiner i mat. Formålet er å sikre at forbrukerne ikke utsettes for helsefarlige restnivåer av plantetoksiner. Videre skal kartleggingen sikre at næringsmiddelvirksomhetene følger regelverket som etableres, slik at innholdet av plantetoksiner ikke overskrider grenseverdiene.
Kartleggingen har hittil hatt særskilt fokus på kartlegging av pyrrolizidin-alkaloider i te, honning og korn, samt tropane alkaloider i kornbasert barnemat.
Publikasjoner i prosjektet
Sammendrag
Rapportens konklusjon: Det er positivt at det i 2023 ikke er påvist overskridelser for tropane alkaloider i barnemat. Funn av tropane alkalodier i hirsegryn og sorghum(durra)-mel gir derimot grunn til bekymring, og bør følges opp i de kommende år. Analysene viser at det er grunn til å følge utviklingen av pyrrolizidinalkaloid-nivået i tørkede urtekrydder. Resultatene viser at to av 20 prøver valmuefrø overskrider grenseverdien. Mattilsynet ser med bekymring på nivåene av opiumalkaloider i valmuefrø. Mattilsynet ber næringen om å følge opp mottakskontrollen av valmuefrø med analyser for opiumalkaloider i valmuefrø.
Forfattere
Marit Almvik Hanne Marit Gran Henriette Engen Berg Kari Stuveseth Gunvor Senneset Kathinka LangSammendrag
I 2022 ble totalt 30 prøver analysert for plantetoksiner. Av disse var det 15 prøver av barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger som ble analysert for tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin. Videre ble 15 prøver av te, urtekrydder og bakeblandinger analysert for pyrrolizidinalkaloider. Det ble ikke påvist hverken atropin eller skopolamin i barnegrøt, skumpinner eller frokostblanding. Det ble ikke påvist pyrrolizidinalkaloider i bakeblandinger eller i grønn te. Det ble påvist pyrrolizidinalkaloider i begge urtekrydderne og i èn prøve urtete. En prøve urteblanding og en prøve urtete hadde nivå over nåværende grenseverdi.
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Mattilsynet har i samarbeid med NIBIO undersøkt nivåene av visse naturlige giftstoffer (plantetoksiner) for å få mer data og kunnskap om nivåene i utvalgte matvarer. Dette gjelder plantetoksinene tropane alkaloider i kornbasert mat og urtete, og pyrrolizidin alkaloider i te og urtete. I 2019 fant vi tropane alkaloider i form av atropin i 2 av 10 frokostblandinger og atropin og skopolamin i 1 av 5 urtete. Funnet var over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i urtete. Det ble påvist pyrrolizidin alkaloider i 9 av 15 prøver av te og urtete. En av urteteene (merket ammete) hadde nivåer over den grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidin alkaloider i urtete i 2021. I 2020 ble det påvist tropane alkaloider i form av skopolamin i 2 av 5 prøver maismel, og pyrrolizidin alkaloider ble påvist i 18 av 25 prøver av urtete. Ingen av prøvene hadde nivåer over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i maismel eller over grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidin alkaloider i urtete i 2021. Der det er gitt grenseverdier for disse giftstoffene i mat vil resultatene bli fulgt opp overfor selger av produktene og inngå i den offentlige kontrollen av reguleringen på matområdet. Der det ikke er gitt grenseverdier, vil resultatene bidra inn i kunnskapsgrunnlaget for vurdering av ny regulering av disse giftstoffene i mat.
Sammendrag
Mange ugress produserer naturlig giftstoffer (plantetoksiner) som beskyttelse mot skadegjørere som insekter og planteetere. Dersom disse følger med under innhøstingen av matplantene, kan det føre til at helseskadelige plantetoksiner havner i maten vår. Tropane alkaloider finnes i store mengder i ugressfrø fra planter i piggepleslekten. Avlinger kan bli forurenset med disse frøene ved innhøsting, og tropane alkaloider kan derfor være et problem i korn- og frøbasert mat. Pyrrolizidine alkaloider (PA) finnes ofte i ugress i tropiske og sub-tropiske strøk, og te fra slike områder kan potensielt inneholde PA. Honning kan også inneholde PA dersom biene samler nektar fra PA-produserende planter. For å få en indikasjon på nivå av tropane alkaloider og PA i mat, har Mattilsynet tatt prøver av aktuelle matvarer solgt på det norske markedet i 2018. Prøvene er analysert av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Det tropane alkaloidet atropin ble funnet i 4 av 14 prøver av kornbasert barnemat, mens et annet, skopolamin, ble påvist i to av prøvene. I likhet med i 2017, ble de høyeste funnene gjort i skumpinner, hvor en av prøvene var over grenseverdien på 1 µg/kg. PA ble funnet i 8 av 10 prøver av te; de høyeste nivåene ble målt i grønn te. PA’ene jacobine og jacobineNOX ble målt i svært høye nivåer i en av prøvene. I honning ble det funnet PA i 9 av 15 prøver, og kun i lave nivåer.
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag