Divisjon for bioteknologi og plantehelse

Overvåkingsprogram for plantetoksiner i vegetabilsk mat

Aktiv SIST OPPDATERT: 21.03.2019
Slutt: jan 2027
Start: mars 2017

Prosjektet fremskaffer kunnskap om forekomst av plantetoksiner i vegetabilske matvarer som spises her til lands, til nytte for Mattilsyn, landbruksbasert matnæring og forbrukere. For at EU-kommisjonen skal kunne sette grenseverdier for plantetoksiner i mat, trengs det kunnskap og data om nivåene av de naturlige toksinene i maten vi spiser. 

ef-20180105-133144 Te og honning.jpg
Dersom ugress som produserer pyrrolizidinalkaloider vokser i te-plantasjen kan teen bli forurenset med giftige pyrrolizidinalkaloider. Foto: Erling Fløistad.
Status Pågående
Start- og sluttdato 21.03.2017 - 01.01.2027
Prosjektleder Marit Almvik
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Pesticider og naturstoffkjemi

Plantetoksiner i mat kan være en forurensning fra giftige ugress som vokser i åkeren eller kan være toksiner som matplanten selv har produsert. I samarbeid med Mattilsynet undersøker vi innhold av ulike plantetoksiner i vegetabilske matvarer. Overvåkingen skal danne grunnlag for - om nødvendig - å utvikle tiltak for å begrense forekomsten av plantetoksiner i mat. Oppdatert kunnskap om hvilke planter som er trygge å spise og hvilke som ikke bør brukes i maten eller i helsekost er viktig, i en tid hvor vi ser økt interesse for plantebasert kosthold og økt bruk av utradisjonelle planter i mat.

Vi har fokus på et bredt spekter av plantetoksiner hvorav de viktigste er tropane alkaloider i kornbasert mat, pyrrolizidinalkaloider i te og honning, quinolizidinalkaloider i lupinmel, glykoalkaloider i potet, opiumsalkaloider i valmuefrø, tetrahydrocannabinoler i hampprodukter og erukasyre i vegetabilsk fett og olje.

Vi driver kunnskaputvikling på temaet plantetoksiner i mat og fôr. Har du spørsmål om plantetoksiner, kontakt NIBIOs prosjektleder Marit Almvik.