Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

Kartlegging av plantetoksiner i vegetabilsk mat

INAKTIV SIST OPPDATERT: 15.10.2024
Slutt: apr 2022
Start: mars 2017
ef-20180105-133144 Te og honning.jpg
Dersom ugress som produserer pyrrolizidin-alkaloider vokser i te-plantasjen kan teen bli forurenset med giftige pyrrolizidin-alkaloider. Foto: Erling Fløistad (NIBIO).
Status Pågående
Start- og sluttdato 21.03.2017 - 01.04.2022
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Pesticider og naturstoffkjemi

På oppdrag for Mattilsynet undersøker NIBIO forekomst av plantetoksiner i vegetabilske matvarer som spises her til lands. Undersøkelsene bidrar til å fremskaffe et kunnskapsgrunnlag til hjelp for å sette grenseverdier for plantetoksiner i mat. Formålet er å sikre at forbrukerne ikke utsettes for helsefarlige restnivåer av plantetoksiner. Videre skal kartleggingen sikre at næringsmiddelvirksomhetene følger regelverket som etableres, slik at innholdet av plantetoksiner ikke overskrider grenseverdiene.

Kartleggingen har hittil hatt særskilt fokus på kartlegging av pyrrolizidin-alkaloider i te, honning og korn, samt tropane alkaloider i kornbasert barnemat.

Publikasjoner i prosjektet