I 1998 ble det satt i gang et program for å systematisk dokumentere tilstand og endring i det norske jordbrukslandskapet. Programmet ble kalt Tilstandsovervåking og REsultatkontroll i jordbrukets KUlturlandskap – forkortet til 3Q.
Tilstandsovervåking og REsultatkontroll i jordbrukets KUlturlandskap - 3Q
3Q-programmet overvåker utbredelsen til karplanter i jordbrukslandskapet i forhold til arealbruk. Karplanter er den viktigste organismegruppen for flesteparten av de landlevende dyregruppene – også for oss mennesker.
3Q - Overvåking av planter
Fugler er viktige indikatorer for den økologiske tilstanden, og kan bidra til å fortelle om vi har en bærekraftig arealbruk og et bærekraftig landbruk. De er også viktige leverandører av såkalte økosystemtjenester eller naturgoder slik som frøspredning, kontroll av skadedyr og parasitter og har i tillegg en estetisk verdi. Fugler registreres på til sammen 130 av 3Qs overvåkingsflater, spredt utover hele landet.
3Q - Overvåking av fugler
Tiltak for biologisk mangfold
Endringer i landbrukspraksis og jordbrukslandskapet har påvirket det biologiske mangfoldet i landbruksområder. Mange arter som tidligere var tilknyttet jordbrukslandskapet er nå på rødlista. Tapet av biologisk mangfold er relatert til mer intensivert landbruk og bruk av monokulturer, men også opphør av bruk har medført at flere arter og naturtyper nå er truet. Eksempler på slike naturtyer er kystlynghei, slåttemark og slåttemyr, der vegetasjonen tidligere ble brukt som fôr til dyra på gården. Hvis slike naturtyper ikke holdes i hevd vil områdene gro igjen, og naturtypen med tilhørende artsmangfold vil gå tapt. Miljødirektoratet har flere tilskuddsordninger som skal bidra til å bevare eller øke det biologisk mangfoldet i jordbrukslandskapet. Mer informasjon om disse tilskuddsordningene finnes i lenkene til venstre.