Fusarium og mykotoksiner

Aksfusariose er en utbredt og destruktiv soppsykdom i korn forårsaket av en rekke arter innen soppslektene Fusarium og Microdochium. Aksfusariose kan redusere kornkvaliteten da ulike Fusarium-arter kan produsere en rekke giftige metabolitter (mykotoksiner) som kan være helseskadelige for mennesker og dyr. Foto: Jafar Razzaghian, NIBIO

jr-20120814-121834-2 havre
Foto: Jafar Razzaghian / NIBIO

 

Målet med NIBIOs arbeid innen dette emnet er å utvikle og formidle kunnskap om tiltak som kan redusere risikoen for Fusarium og mykotoksiner i korn.

Tett samarbeid med Norsk landbruksrådgiving sikrer rask kunnskapsoverføring til bønder. Vi deltar i nordiske og internasjonale nettverk med fokus på denne utbredte og destruktive soppsykdommen i korn.

Følgende forskere fra NIBIO er involvert  i dette arbeider: Ingerd S. Hofgaard, Guro Brodal, Erik Lysøe, Heidi U. Aamot, Anne-Grete Roer Hjelkrem, Marit Almvik, Einar Strand, Birgitte Henriksen. Klikk på "Medarbeidere" for å se deres kontaktonformasjon.

Internasjonale samarbeidspartnere er: Ruth Dill-Macky (University of Minnesota, USA), Simon Edwards (Harper Adams University, UK).

 

erfl-20191107-160655 F avenaceum på PDA-cropped.jpg
Foto: Erling Fløistad

Fusarium og mykotoksiner i norsk korn

NIBIO har i ulike prosjekter kartlagt forekomst av Fusarium og mykotoksiner i norsk korn. Vi bruker både morfologiske og molekylære metoder for å identifisere og kvantifisere ulike sopparter. Kjemiske analysemetoder (LC-HRMS) brukes for å kvantifisere ulike mykotoksiner i korn ned til et nivå på 1 µg/kg.

jr-20120814-121834-2 havre-lite.jpg
Foto: Jafar Razzaghian

Fusarium graminearum

Som i flere andre europeiske land har den relative utbredelsen av sopparter som produserer mykotoksinet deoksynivalenol (DON) endret seg fra Fusarium culmorum til F. graminearum. Fusarium graminearum er nå regnet som hovedprodusent av DON i norsk korn. NIBIO har kartlagt genetisk og fenotypisk variasjon innen norske isolater av F. graminearum

Fg på hvete 2010 Jafar DSC_0769-cropped.jpg
Foto: Jafar Razzaghian

Effekt av værforhold på utvikling av Fusarium

Nedbør og temperatur i den kritiske perioden rundt blomstring har stor innvirkning på utviklingen av aksfusariose og mykotoksiner i korn. NIBIO arbeider med å utvikle prognosemodeller for å forutsi risiko for utvikling av mykotoksiner i korn på bakgrunn av dyrkningspraksis og værforhold.

jordarbeiding foto Till Seehusen NIBIO-Cropped.jpg
Foto: Till Seehusen

Effekt av dyrkingspraksis på utvikling av Fusarium 

Dyp jordbearbeiding og vekstskifte anses å være av stor betydning for bekjempelse av Fusarium og mykotoksiner i korn. NIBIO kartlegger betydningen av ulike tiltak som sortsvalg, jordarbeiding, forgrøde, jordart og fungicidbehandling på utvikling av Fusarium og mykotoksiner i korn.

sporulering på hvete mindre-Cropped.jpg
Foto: Ingerd Skow Hofgaard

Plante-patogen interaksjoner

Konkurranseevnen til ulike Fusarium-arter innen aksfusariose komplekset er påvirket av værforhold, dyrkingspraksis og vertsplante. Vi gjennomfører forsøk i felt, i drivhus- og på laboratoriet for å studere interaksjoner mellom ulike kornarter og sopper innen Fusarium spp. og Microdochium spp.

DAL20090305-105701-Cropped.jpg
Foto: Lars Sandved Dalen

Genomsekvensering av Fusarium

Kunnskap om gener involvert i plante-patogen interaksjoner kan være nyttig når man utvikler fremtidige bekjempelsesstrategier. For å kunne studere genuttrykk (transkriptom) av Fusarium under en infeksjon, har vi sekvensert genomene til F. langsethiae og F. avenaceum.

hvete med FHB rangering foto Ingerd.jpg
Foto: Ingerd Skow Hofgaard

Resistens mot Fusarium i norsk korn

Ingen kommersielle sorter av hvete, havre eller bygg er absolutt resistente mot Fusarium spp., men det er funnet forskjeller i graden av resistens mellom ulike sorter. NIBIO gjennomfører feltforsøk, samt forsøk i drivhus- og i lab for å kartlegge resistens mot Fusarium spp. i ulike kornsorter. Ved å dyrke sorter med størst mulig grad av resistens mot Fusarium vil risikoen for utvikling av mykotoksiner i korn reduseres. 

ef-20100605-134728-2-cropped.jpg
Foto: Erling Fløistad

Kjemisk og biologisk bekjempelse av aksfusariose

NIBIO undersøker effekten av biopestisider og fungicider på utvikling av Microdochium spp., Fusarium spp. og mykotoksiner i korn. Protiokonazol (det aktive stoffet i blant annet Proline) har vist seg å halvere DON-innholdet i havre sammenlignet med ubehandlet kontroll. Imidlertid har ingen av de testede biopestisidene resultert i en reduksjon av DON, og ingen fungicider har så langt vist seg å kunne begrense Fusarium langsethiae og HT2 + T2-toksiner i havre.

DSCN1335 F culmorum smitta høsthvete 2005 Ingerd SH-croppet.jpg
Foto: Ingerd Skow Hofgaard

Fusarium og Microdochium på korn

Angrep av Fusarium / Microdochium kan føre til redusert kornkvalitet. Gjennom laboratorie-, drivhus- og feltforsøk undersøker NIBIO forekomst og overlevelse av disse patogenene i korn. Ofte i samarbeid med Kimen såvarelaboratoriet. Nylig har NIBIO i samarbeid med Nofima og NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) identifisert en mulig sammenheng mellom forekomst av Fusarium / Microdochium spp. og bakekvalitet i hvete.

Publikasjoner

Til dokument

Sammendrag

Det er ikke registrert sammendrag

Til dokument

Sammendrag

Det er ikke registrert sammendrag

Prosjekter

20030730ef0198-korn-utdrag
Adaptations within the Norwegian wheat value chain to improve quality and obtain high and stable quantities for milling in the forthcoming decades (MATHVETE)


This project aims to improve the quality of Norwegian wheat used for milling to secure high and stable production in forthcoming decades under more challenging climatic conditions. Increasing wheat production for milling is the most efficient way to achieve increased domestic food production in Norway and it will strengthen the competitiveness in the agricultural sector.

Finished Updated: 10.12.2020
End: mars 2023
Start: jan 2019
bilde1

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

PlantStrength – Strenghtening the basis of sound plant protection

This strategic institute initiative aims to understand the interactions between plant pathogens, invertebrate pests, weeds and natural enemies to evaluate and improve management strategies for cereals under the current and future Norwegian climate. The work is divided in 3 work packages: WP1: The Fusarium-Oat system WP2: The Cereal pest syndrome WP 3: Simulation computer models.

Finished Updated: 05.12.2022
End: des 2016
Start: jan 2012