Mange planter, spesielt ugress, produserer forsvarsstoffer som er giftige for mennesker og dyr. Ikke alle plantetoksinene er like giftige men de giftigste kan gi både akutte og kroniske skader. Pyrrolizidin-alkaloider fra ugress i bl.a. svineblom- og ormehodeslekta kan for eksempel føre til leverkreft ved inntak over tid av ugressforurenset te, krydder og kosttilskudd. Pyrrolizidin-alkaloider i ugress er dessuten svært giftige for kyr og hest.
Maten vi spiser skal være trygg og ikke inneholde skadelige stoffer over tillatte grenseverdier. Men hvis giftige ugress følger med ved innhøstingen kan råvarene og maten bli forurenset med plantetoksiner. Enkelte matplanter produserer også plantetoksiner selv. For at EU-kommisjonen skal kunne sette grenseverdier for plantetoksiner i mat, trengs det kunnskap og data om nivåene av de naturlige toksinene i maten vi spiser. NIBIO, divisjon Bioteknologi og Plantehelse, er oppnevnt som nasjonalt referanselaboratorium for plantetoksiner i mat og fôr av Mattilsynet og bidrar til kunnskapsutvikling på dette fagområdet. Vi jobber også for å øke kunnskapsnivået om plantetoksiner i norske plantevekster i jordbruksnære områder og i beiteområder.
Vi har fokus på et bredt spekter av plantetoksiner hvorav de viktigste er tropane alkaloider i kornbasert mat, pyrrolizidinalkaloider i te og honning, quinolizidinalkaloider i lupinmel, glykoalkaloider i potet, opiumsalkaloider i valmuefrø, tetrahydrocannabinoler i hampprodukter og glukosinolater og erukasyre i vegetabilsk fett og olje.
Har du spørsmål om plantetoksiner, ta kontakt.