Plantetoksiner

Plantetoksiner, eller plantegifter, i mat kan være en forurensning fra giftige ugress som vokser i åkeren eller kan være toksiner som matplanten selv har produsert. Noen ugress produserer toksiner som er svært giftige for beitedyr. NIBIO analyserer plantetoksiner i mat, fôr og planter og gir råd på temaet.

Til Tema-siden
Foto:
atj-20200625-164207 Ormehode.jpg
Ormehode (Echium vulgare) sprer seg i tørre bakker og langs veier i Norge og inneholder giftige pyrrolizidin-alkaloider. Foto: Anette Tjomsland (NIBIO)

 

En flott database over giftige planter (>800) og deres plantetoksiner (>1500) er fritt tilgengelig på nettsiden til Agroscope i Sveits: TPPT-databasen

Mange planter, spesielt ugress, produserer forsvarsstoffer som er giftige for mennesker og dyr. Ikke alle plantetoksinene er like giftige men de giftigste kan gi både akutte og kroniske skader. Pyrrolizidin-alkaloider fra ugress i bl.a. svineblom- og ormehodeslekta kan for eksempel føre til leverkreft ved inntak over tid av ugressforurenset te, krydder og kosttilskudd. Pyrrolizidin-alkaloider i ugress er dessuten svært giftige for kyr og hest.

Maten vi spiser skal være trygg og ikke inneholde skadelige stoffer over tillatte grenseverdier. Men hvis giftige ugress følger med ved innhøstingen kan råvarene og maten bli forurenset med plantetoksiner. Enkelte matplanter produserer også plantetoksiner selv. For at EU-kommisjonen skal kunne sette grenseverdier for plantetoksiner i mat, trengs det kunnskap og data om nivåene av de naturlige toksinene i maten vi spiser. NIBIO, divisjon Bioteknologi og Plantehelse, er oppnevnt som nasjonalt referanselaboratorium for plantetoksiner i mat og fôr av Mattilsynet og bidrar til kunnskapsutvikling på dette fagområdet. Vi jobber også for å øke kunnskapsnivået om plantetoksiner i norske plantevekster i jordbruksnære områder og i beiteområder.

Vi har fokus på et bredt spekter av plantetoksiner hvorav de viktigste er tropane alkaloider i kornbasert mat, pyrrolizidinalkaloider i te og honning, quinolizidinalkaloider i lupinmel, glykoalkaloider i potet, opiumsalkaloider i valmuefrø, tetrahydrocannabinoler i hampprodukter og glukosinolater og erukasyre i vegetabilsk fett og olje.

Har du spørsmål om plantetoksiner, ta kontakt.

Publikasjoner

Sammendrag

Rapportens konklusjon: Det er positivt at det i 2023 ikke er påvist overskridelser for tropane alkaloider i barnemat. Funn av tropane alkalodier i hirsegryn og sorghum(durra)-mel gir derimot grunn til bekymring, og bør følges opp i de kommende år. Analysene viser at det er grunn til å følge utviklingen av pyrrolizidinalkaloid-nivået i tørkede urtekrydder. Resultatene viser at to av 20 prøver valmuefrø overskrider grenseverdien. Mattilsynet ser med bekymring på nivåene av opiumalkaloider i valmuefrø. Mattilsynet ber næringen om å følge opp mottakskontrollen av valmuefrø med analyser for opiumalkaloider i valmuefrø.

Sammendrag

I 2022 ble totalt 30 prøver analysert for plantetoksiner. Av disse var det 15 prøver av barnegrøt, skumpinner og frokostblandinger som ble analysert for tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin. Videre ble 15 prøver av te, urtekrydder og bakeblandinger analysert for pyrrolizidinalkaloider. Det ble ikke påvist hverken atropin eller skopolamin i barnegrøt, skumpinner eller frokostblanding. Det ble ikke påvist pyrrolizidinalkaloider i bakeblandinger eller i grønn te. Det ble påvist pyrrolizidinalkaloider i begge urtekrydderne og i èn prøve urtete. En prøve urteblanding og en prøve urtete hadde nivå over nåværende grenseverdi.

Til dokument

Sammendrag

Mattilsynet har i samarbeid med NIBIO undersøkt nivåene av visse naturlige giftstoffer (plantetoksiner) for å få mer data og kunnskap om nivåene i utvalgte matvarer. Dette gjelder plantetoksinene tropane alkaloider i kornbasert mat og urtete, og pyrrolizidin alkaloider i te og urtete. I 2019 fant vi tropane alkaloider i form av atropin i 2 av 10 frokostblandinger og atropin og skopolamin i 1 av 5 urtete. Funnet var over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i urtete. Det ble påvist pyrrolizidin alkaloider i 9 av 15 prøver av te og urtete. En av urteteene (merket ammete) hadde nivåer over den grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidin alkaloider i urtete i 2021. I 2020 ble det påvist tropane alkaloider i form av skopolamin i 2 av 5 prøver maismel, og pyrrolizidin alkaloider ble påvist i 18 av 25 prøver av urtete. Ingen av prøvene hadde nivåer over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i maismel eller over grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidin alkaloider i urtete i 2021. Der det er gitt grenseverdier for disse giftstoffene i mat vil resultatene bli fulgt opp overfor selger av produktene og inngå i den offentlige kontrollen av reguleringen på matområdet. Der det ikke er gitt grenseverdier, vil resultatene bidra inn i kunnskapsgrunnlaget for vurdering av ny regulering av disse giftstoffene i mat.

Til dokument

Sammendrag

Mange ugress produserer naturlig giftstoffer (plantetoksiner) som beskyttelse mot skadegjørere som insekter og planteetere. Dersom disse følger med under innhøstingen av matplantene, kan det føre til at helseskadelige plantetoksiner havner i maten vår. Tropane alkaloider finnes i store mengder i ugressfrø fra planter i piggepleslekten. Avlinger kan bli forurenset med disse frøene ved innhøsting, og tropane alkaloider kan derfor være et problem i korn- og frøbasert mat. Pyrrolizidine alkaloider (PA) finnes ofte i ugress i tropiske og sub-tropiske strøk, og te fra slike områder kan potensielt inneholde PA. Honning kan også inneholde PA dersom biene samler nektar fra PA-produserende planter. For å få en indikasjon på nivå av tropane alkaloider og PA i mat, har Mattilsynet tatt prøver av aktuelle matvarer solgt på det norske markedet i 2018. Prøvene er analysert av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Det tropane alkaloidet atropin ble funnet i 4 av 14 prøver av kornbasert barnemat, mens et annet, skopolamin, ble påvist i to av prøvene. I likhet med i 2017, ble de høyeste funnene gjort i skumpinner, hvor en av prøvene var over grenseverdien på 1 µg/kg. PA ble funnet i 8 av 10 prøver av te; de høyeste nivåene ble målt i grønn te. PA’ene jacobine og jacobineNOX ble målt i svært høye nivåer i en av prøvene. I honning ble det funnet PA i 9 av 15 prøver, og kun i lave nivåer.