Samfunnet er avhengig av rent vann til ulike formål, herunder drikkevannsforsyning, prosessvann i industrien, vanning av jordbruksareal, rekreasjon og, ikke minst, for å opprettholde velfungerende økosystemer. Derfor setter EUs Rammedirektiv for vann og den norske vannforskriften krav til forvaltningen om overvåking av vassdragene våre. Vannportalen gir informasjon om overvåking i henhold til vannforskriften.
På denne TEMA-siden skal vi ikke gjenta det som står på Vannportalen, og vi tar heller ikke høyde for å dekke alle aspekter ved vannovervåking. I stedet har vi samlet utvalgt informasjon om vannovervåking basert på erfaringer fra prosjekter ved NIBIO.
NIBIO benytter data om vannkjemi, biologi og mikrobiologi, sammen med meteorologiske og hydrologiske data, til å
- fastsette tilstanden i vannforekomsten
- beregne tilførsler til f.eks. innsjøer og kystomårder
- beregne næringsstoffbudsjett i et nedbørfelt
- lokalisere forurensningskilder
- utrede behov for miljøtiltak
- vurdere utviklingstrender
NIBIO har fokus på vannovervåking i bekker og elver, men foretar også overvåking i innsjøer og kystområder.
Vi benytter sensorovervåking i flere stasjoner, og i to av disse - Kråkstadelva og Skuterudbekken - tilbyr vi sanntidsdata på nett.
Vi utfører vannovervåking knyttet til gjennomføringen av vannforskriften, både for vannområder og for andre offentlige og private aktører. Vi har for eksempel en omfattende virksomhet knyttet til overvåking av vassdrag i forbindelse med anleggsvirksomhet knyttet til samferdsel. Vi overvåker også avrenning fra deponier.
NIBIO drifter JOVA-programmet - Program for jord- og vannovervåking i landbruket. Dette programmet har egne nettsider (se venstre kolonne).
NIBIO er dessuten vert for den europeiske RID-databasen, med data fra elvetilførsler fra land som grenser til Nord-Atlanteren.