Hopp til hovedinnholdet

Publikasjoner

NIBIOs ansatte publiserer flere hundre vitenskapelige artikler og forskningsrapporter hvert år. Her finner du referanser og lenker til publikasjoner og andre forsknings- og formidlingsaktiviteter. Samlingen oppdateres løpende med både nytt og historisk materiale. For mer informasjon om NIBIOs publikasjoner, besøk NIBIOs bibliotek.

2025

Sammendrag

Funn fra PROLAND: Soppmidler og mikroplast i jorda Forskerne i PROLAND-prosjektet har undersøkt hva som skjer når soppmidler enten adsorberes på bionedbrytbar plastfolie som blir pløyd ned i jorda, kontra at de blandes direkte i jorda. Har dette noe å si for nedbrytningen av soppmidlene? Forskerne har fulgt nedbrytningsforløpet til tre soppmidler tillatt i norsk landbruk, og har nå svaret… Vi får også et unikt innblikk i hvordan meitemarken – naturens egen jordbearbeider – påvirkes av mikroplast. Hvor lang tid tar det for eksempel før en mikroplastpartikkel passerer gjennom meitemarkens tarm? Temaet er kanskje lite delikat på selveste valentinsdagen, men passer utmerket for oss som er nysgjerrige på mikroplastens mobilitet i jorda.

Sammendrag

Grovfôrvekstane våre er nokre hardhausar, eit naudsynt karaktertrekk i våre vêrutsette område. Med meir uføreseielege sesongar, treng me stadig sortsutvikling og feltforsøk for å finna sortane og artane som også framover kan stå støtt ute på bøen i endå meir vêr og samstundes oppretthalda og auka fôrkvaliteten og avlinga.

Sammendrag

Prosjektet undersøker hvordan egenskaper ved jordbruksareal kan forklare forskjeller i lønnsomhet mellom ulike planteproduksjoner i Norge. Prosjektet setter søkelys på variabler som jordtype, klima, og fragmentering av arealene, og hvordan disse kan påvirke lønnsomheten. Det er stor variasjon i størrelsen og utformingen av norske planteproduksjonsgårder, noe som kan påvirke driftsmetodene og avkastningen. Analysen inkluderer kartdata for arealegenskaper, som arealtilskuddssoner, jordstykkestørrelse, arealkompakthet, og leiejord. Det er også en vurdering av ulike typer planteproduksjoner, som bygg, havre, vårhvete og høsthvete, for å vurdere lønnsomheten ved hjelp av Activity-Based Costing (ABC-metoden). Resultatene fra analysene viser at driftsenheter i arealtilskuddssone 1 med egnethetsklasse «høyt potensial» har høyere lønnsomhet. Det er også en tendens til at færre, men større jordstykker gir bedre lønnsomhet. Prosjektet har som mål å utvikle metoder for datainnsamling og analyse, og vil bidra til bedre forståelse av hva som driver lønnsomhet i jordbruket, noe som kan være nyttig for bønder og beslutningstakere.

Sammendrag

Semi-naturlig eng er svært artsrike blomsterenger som representerer viktige kultur- og naturverdier arvet fra våre forfedre. Det høye biologiske mangfoldet i engene er et resultat av generasjoner med ekstensiv jordbruksdrift i form av beite og slått. På grunn av brakklegging og intensivering i jordbruket er denne naturtypen i sterk tilbakegang og vurdert som truet. Det er derfor etablert et overvåkingsprogram som dokumenterer status og identifiserer endringer i økologisk tilstand, biologisk mangfold og arealet av de få og spredte gjenværende semi-naturlige engene i Norge.

Sammendrag

The Norwegian Scientific Committee for Food and Environment (VKM) has assessed an application for approval of soy leghemoglobin produced from genetically modified Komagataella phaffii for food uses in the EU. In accordance with an assignment specified by the Norwegian Food Safety Authority (NFSA) and the Norwegian Environment Agency (NEA), VKM assesses whether genetically modified organisms (GMOs) intended for the European market can pose risks to human or animal health, or the environment in Norway. VKM assesses the scientific documentation regarding GMO applications seeking approval for use of GMOs as food and feed, processing, or cultivation. The EU Regulation 1829/2003/EC (Regulation) covers living GMOs that fall under the Norwegian Gene Technology Act, as well as processed food and feed from GMOs (dead material) that fall under the Norwegian Food Act. The regulation is currently not part of the EEA agreement or implemented in Norwegian law. Norway conducts its own assessments of GMO applications in preparation for the possible implementation of the Regulation. In accordance with the assignment by NFSA and NEA, VKM assesses GMO applications during scientific hearings initiated by the European Food Safety Authority (EFSA), as well as after EFSA has published its own risk assessment of a GMO, up until EU member countries vote for or against approval in the EU Commission. The assignment is divided into three stages. Soy leghemoglobin produced from genetically modified Komagataella phaffii This application is submitted to gain authorisation for the use of soy leghemoglobin (the liquid preparation is referred to as “LegH Prep”) produced from genetically modified Komagataella phaffii (yeast) as a flavouring (“meaty taste”) in meat analogue products that will be marketed in the European Union (EU). Soy leghemoglobin is intended for addition to meat analogue products that are for use in foods such as burgers, meatballs, and sausages. Komagataella phaffii-strain employed in the production of soy leghemoglobin contains genetic modifications which allow it to express this protein. Following fermentation, the cells are lysed, and the soy leghemoglobin is concentrated by physical means. The soy leghemoglobin is delivered in a liquid preparation (LegH Prep) that is standardised to contain up to 9% soy leghemoglobin on a wet weight basis and a soy leghemoglobin protein purity of at least 65%. The remainder of the protein fraction in the LegH Prep is accounted for by residual proteins from the Komagataella phaffii production strain. These residual proteins are all endogenous to Komagataella phaffii as the gene coding for the expression of soy leghemoglobin is the only gene from a different organism. VKM has assessed the documentation in application EFSA-GMO- NL-2019-162 and EFSA's scientific opinion for the use of soy leghemoglobin produced from genetically modified Komagataella phaffii. The scientific documentation provided in the application is adequate for risk assessment, and in accordance with the EFSA guidance on risk assessment of genetically modified microorganisms for use in food or feed. The VKM GMO Panel does not consider leghemoglobin from genetically modified Komagataella phaffii to imply potential specific health risks in Norway, compared to EU-countries. The EFSA opinion is adequate also for Norwegian considerations. Therefore, a full risk assessment was not performed by VKM. About the assignment: (...)