Publikasjoner

NIBIOs ansatte publiserer flere hundre vitenskapelige artikler og forskningsrapporter hvert år. Her finner du referanser og lenker til publikasjoner og andre forsknings- og formidlingsaktiviteter. Samlingen oppdateres løpende med både nytt og historisk materiale. For mer informasjon om NIBIOs publikasjoner, besøk NIBIOs bibliotek.

2018

Til dokument

Sammendrag

We compare the food values in the USA and Norway using the best–worst scaling approach. The food values examined are aimed at capturing the main issues related to food consumption such as naturalness, taste, price, safety, convenience, nutrition,novelty, origin, fairness, appearance, environmental impact and animal welfare. Results show that respondents in both countries have mostly similar food values,with safety being the most important value; while convenience and novelty are the least important values. Specifically, US respondents consider price more important and naturalness less important than Norwegian respondents.

Til dokument

Sammendrag

Det er ikke registrert sammendrag

Sammendrag

The effectiveness of generating virtual transects on unmanned aerial vehicle-derived orthomosaics was evaluated in estimating the extent of soil disturbance by severity class. Combinations of 4 transect lengths (5–50 m) and five sampling intensities (1–20 transects per ha) were used in assessing traffic intensity and the severity of soil disturbance on six post-harvest, cut-to-length (CTL) clearfell sites. In total, 15% of the 33 ha studied showed some trace of vehicle traffic. Of this, 63% of was categorized as light (no visible surface disturbance). Traffic intensity varied from 787 to 1256 m ha−1, with a weighted mean of 956 m ha−1, approximately twice the geometrical minimum achievable with CTL technology under perfect conditions. An overall weighted mean of 4.7% of the total site area was compromised by severe rutting. A high sampling intensity, increasing with decreasing incidence of soil disturbance, is required if mean estimation error is to be kept below 20%. The paper presents a methodology that can be generally applied in forest management or in similar land-use evaluations.

Sammendrag

Unike nordlige klimaforhold med lange dager og lave temperaturer, kan påvirke egenskaper hos mat, fôr og beitevekster. En gjennomgang av vitenskapelige studier av slik Arktisk kvalitet viser effekter for både sensorisk kvalitet og ulike innholdsstoffer for flere produkter. Innen kålvekster påvirker klimaet utseende (brokkoli) og reduserer glukosinolatinnhold og bittersmak (brokkoli og kålrot). Gulrot og kålrot får tydeligere søtsmak på grunn av lavere innhold av bitterstoffer, selv om sukkerinnholdet er uendret. På den annen side får gulrot i nord lavere innhold av karoten og lysere farge enn i varmere klima. Resultatene for kålrot, brokkoli og gulrot tyder også på mer sprø og saftig konsistens, og friskere smak, ved lave dyrkingstemperaturer. Ville bær i nordlig klima har litt høyere innhold av enkelte antioksidanter enn i sørligere områder, men lokale forskjeller i vekstforhold (fjell, kyst) kan ha like stor betydning. Hagebær i nordlig klima kan smake søtere (jordbær) eller mindre søte (solbær) på grunn av forskjellige klimaresponser. Jordbær og bringebær får noe svekket rødfarge ved lave dyrkingstemperaturer. Klimatiske og geografiske effekter på kvalitet i potet, urter til mat og krydder, fôrvekster og kjøtt- og melkeprodukter er per idag for lite undersøkt til å gi entydige konklusjoner.....