Guro Brodal
Seniorforsker (pensjonistavtale)
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Organisk materiale i jord er den primære næringskilden til alt jordliv. Høyt innhold av organisk materiale gir høy mikrobiell aktivitet som bidrar til god jordhelse. Dette kan ha hemmende effekt på plantesjukdommer som forårsakes av smitte via jord. Innhold av organisk materiale i jord og mikrobiell aktivitet påvirkes av dyrkingssystem, jordtype, lokalitet og klima.
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Mer mangfold i dyrkingsstrategiene for å øke lønnsom produksjon av sunne økologiske korn- og proteinvekster
Mer mangfold og biodiversitet i dyrkingsstrategiene kan være nøkkelen til økt, stabil og lønnsomproduksjon av korn- og proteinvekster i Norge. Flere tiltak har blitt testet for å se på effekten avulike tiltak på jordhelse, erosjon, ugras, plantehelse og avling, men lite er kjent om hvordan enkombinasjon av flere tiltak vil påvirke disse viktige faktorene. Prosjektet ‘Mer mangfold idyrkingsstrategien for å øke lønnsom produksjon av sunne økologisk korn- og proteinvekster’ vilteste og demonstrere effekt av kantvegetasjon, jordarbeiding, fangvekster, variert vekstskifte,sortsblanding og samdyrking på skadedyr, soppsjukdommer og avling i både økologiske ogkonvensjonelle forsøk. En forsøksperiode på 3 år er for kort til å vise langtidseffektene til de uliketiltakene, men vil kunne gi en bedre forståelse for hvilke tiltak som kan kombineres og hvordandisse påvirker plantehelse og produktivitet på kort sikt. Vi ser også for oss at flere forsøksfelt og øktforskningsaktivitet rundt sortsblandinger, samdyrking av ulike vekster, bruk av kantvegetasjon,bruk av proteinvekster i vekstskifte og lønnsomhet kan føre til økt interesse hos gårdbrukere å prøvemer varierte tiltakene i økologisk og konvensjonelt/ regenerativt landbruk.
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Kunnskap om faktorer som påvirker utvikling av sopp og soppgifter
Enkelte plantepatogene sopparter som er vanlig forekommende i Norge kan produsere soppgifter (mykotoksiner). Mykotoksinene er giftige for mennesker og dyr og utgjør dermed en trussel for mat- og fôrtrygghet.