Økologisk frukt og bær

Om lag fem prosent av arealet med frukt og bær drives økologisk. Størst dyrkingsomfang har eple, plomme og bringebær. Økende etterspørsel etter økologisk frukt og bær gir muligheter for dyrking av flere arter samt for økt volum. NIBIO forsker på dyrkingsmetoder, plantevern og økonomi i økologisk frukt- og bærdyrking.

Økologisk-frukt-bær
Foto: Frøydis Lindén

Produksjonsomfang

Epleproduksjon dominerer norsk økologisk fruktproduksjon. Eplene går både til friskkonsum og til prosessering. Den nest største produksjonen er plommer. Avlingene er generelt noe lavere enn i konvensjonell produksjon. Forskjellen er mindre i plomme- enn i epleproduksjonen. Derfor er det flere som vurderer å legge om til økologisk plommedyrking.

Produksjon av økologiske bær i Norge er liten, men økende. Bringebær utgjør størst andel av totalvolumet. Rips, solbær, svartsurbær, svarthyll, jordbær og blåbær produseres også økologisk. Avlingsnivået på økologiske bær er noe lavere enn for konvensjonelle bær, og produksjonen kjennetegnes ved at mange produsenter har små arealer. 

Økologisk plantevern

Plantevern er en stor utfordring i økologisk frukt- og bærdyrking. Sopp- og skadedyrangrep kan få spesielt store konsekvenser i disse produksjonene som har lang omløpstid. Derfor er forebyggende tiltak mot planteskadegjørere spesielt viktig. Det er viktig å tenke smittepress fra starten av ved å bruke jord og plantemateriale som er fri for smitte. Noen sorter er også mer resistente enn andre mot enkelte skadegjørere. Tunneldyrking er et tiltak som kan redusere sykdomsproblem i frukttrær og bærplanter. Bruk av nyttedyr, dyr som lever av skadedyr, er viktig i økologisk produksjon. Det kan gjøres ved å legge til rette for naturlige forekommende nyttedyr, og det er tillatt å sette ut enkelte nyttedyr i tunneler. Bruk av rovmidd er utbredt og har også blitt vanlig i konvensjonell dyrking.

Ved sterke angrep av skadedyr og sykdommer kan store deler av avlingen bli ødelagt. Derfor er det behov for effektive plantevernmidler godkjent i økologisk landbruk, men per i dag er det bare et begrenset antall preparater tilgjengelig i Norge. Noen preparater som brukes i økologisk dyrking i andre land, er ikke tillatt i Norge, og for enkelte har det så langt ikke blitt søkt om godkjenning fordi markedet er lite. Svovelpreparater kan brukes mot sopp og forebygger samtidig flere andre sykdommer. Mot skadedyr har hyppig sprøyting med såpe og olje hatt god effekt.

Tunneldyrking

Tunneldyrking kan med fordel brukes i økologisk dyrking av jordbær og bringebær. NIBIO jobber med å utvikle dyrkingssystemer for økologisk bærproduksjon i tunneler. Ved å dyrke jordbær og bringebær i plasttunneler unngår man direkte nedbør på både planter og bær. Gråskimmel i jordbær som kan føre til store avlingstap vil kunne kontrolleres dersom en unngår direkte nedbør. Tunneldyrking kan gi stor avling og god kvalitet, og kan dermed gi mer stabile leveranser enn dyrking uten tunnel.

Næringsforsyning

Pelletert hønsegjødsel og grønngjødsel har vært mest brukt som gjødsel i økologisk frukt- og bærproduksjon. I økologisk produksjon kan det være en utfordring å tildele plantenæringsstoffene til rett tid. Tunneldyrking innebærer bruk av dryppvatning og gir dermed mulighet for bruk av flytende gjødsel og mer styrt næringsforsyning. Bruk av organisk, flytende gjødsel byr imidlertid på utfordringer med algeoppblomstring som tetter til vanningsrør.

Bladgjødsling er en annen gjødslingsmetode som er vanlig i konvensjonell dyrking. Ved bladgjødsling i vekstsesongen tas næringsstoffene direkte opp gjennom bladene. I økologisk fruktdyrking kan en bruke rene mikronæringssalt dersom det er dokumentert behov.

Tjenester

Plantevernleksikonet

Nettside med nyttig og relevant informasjon om biologi og bekjempelse av planteskadegjørere (ugras, sykdommer og skadedyr). Du finner også informasjon om biologien til en del nyttedyr av plantevernbetydning.

Mer informasjon Til tjenesten
Kalkyleverktøy for økologisk fruktdyrking

Vel ein av dei tilgjengelege kalkyletypane, og registrer grunnlagsdata. Resultatet vert så presentert.

Mer informasjon Til tjenesten

Publikasjoner

Til dokument

Sammendrag

Powdery mildew, caused by the ascomycete Podosphaera aphanis, is an important disease of strawberry. A slightly modified version of a method using steam thermotherapy to rid diseases and pests from strawberry transplants was tested against strawberry powdery mildew. Experiments took place in Norway and Florida, with potted strawberry plants heavily infected with the fungus. Aerated steam treatments of the plants were carried out as follows: a pre-treatment with steaming at 37 °C for 1 h was followed by 1 h at ambient temperature before plants were exposed to steaming at 40, 42, or 44 °C for 2 or 4 h in Norway and 44 °C for 4 h in Florida. Following steaming, plants from the different treatments and the untreated control were kept apart and protected from outside contamination of powdery mildew by growing them in closed containers with over-pressure. On steamed plants, hyphae of P. aphanis were dead and without any new spore formation after treatments, independent of temperature or exposure time; however, up to 99% of the area infected with powdery mildew prior to treatments contained actively sporulating lesions on non-steamed plants. None of the new leaves formed after steaming had powdery mildew, whereas more than half of the new leaves on non-treated plants were infected by P. aphanis. This investigation clearly indicates that steam thermotherapy can eradicate powdery mildew from strawberry transplants, and this can be achieved at lower temperatures and exposure times than previously reported for other pathogens.

Til dokument

Sammendrag

Apples are an important source of bioactive compounds, especially mineral nutrients. Minerals (both macro- and micro-elements) are responsible for the functioning of the human body, and involved in the metabolism and production of carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and enzymes. The objective of this study was to determine and compare the content of some minerals (K, P, Ca, Mg and Fe) of two different apple cultivars (‘Red Aroma Orelind’ and ‘Discovery’), both in peel and pulp, grown in organic and integrated production systems in western Norway in 2015. Samples of fruits were prepared by microwave digestion using an Ethos 1 microwave system. All analyses were performed in triplicate on a Thermo Scientific iCAP 6500 Duo ICP. The results showed that potassium was found in the largest quantity in both apple cultivars and in both management systems and average concentration was 944.3 µg g-1 of fresh weight (FW). Calcium was in second place with average of 180.6 µg g-1 FW. Both apple cultivars had largest amounts of both K and P (in peel and flesh) from organic production compared to fruits coming from the integrated production system. The cultivar ‘Red Aroma Orelind’ had a significantly higher level of Fe in organic fruits compared to integrated. The present study showed that the highest values of K/Ca, (K+Mg)/Ca and Mg/Ca were obtained from the cultivar ‘Discovery’ under organic production (both in peel and flesh). Regarding significantly higher concentrations of P, K, Mg, Fe and balanced mineral ratios in organic apples, it can be concluded that those fruits have higher quality, and are at lower risk of bitter pit when stored.

Til dokument

Sammendrag

The major sources of nutrients to organic grown apple trees are fertilizers made from manure, compost, bone meal, etc. Depending on humidity and temperature in soil and air, the nutrients are dissolved or mineralized and made available to the trees during the growing season. In conventional apple growing, the trees are given mineral fertilizers in early spring to improve the nitrogen status in the trees during flowering for better fruit set. Is it possible in an organic production system to increase the plant available nitrogen in the flowering period by application of liquid N-fertilizers? The standard fertilizer in Norwegian organic fruit growing is dried and pelleted chicken manure with bone meal and vinasse (Marihøne plus; NPK 8-4-5). In these experiments, a liquid fertilizer (Pioner Hi-fruit; NPK 4-1-5) based on vegetable matter plus potassium-vinasse was compared to the standard fertilizer. The liquid fertilizer was applied to the soil as fertigation from 2 weeks before the estimated start of flowering. The dry product was applied 2 weeks prior to flowering. To incorporate the fertilizers into the soil, a mechanical hoer (Orizzonti, Italy) was run in all plots after the application of dry fertilizer. The nitrogen and mineral contents in soil, leaves and fruit were analyzed. The liquid fertilization applied on the soil in the spring gave higher N-contents in soil and trees compared to the dried manure product. However, the increase in N-content was not very strong in the leaf samples. Apples from trees given high doses of liquid fertilizers were greener with less cover colour and higher IAD-indexes. Still they were softer and had less starch than fruit from other treatments.

Til dokument

Sammendrag

Bærvekstane konkurrerar dårleg med ugraset. Ulike former for dekke på jorda under plantene kan hindre ugraset, dette er særleg aktuelt i økologisk dyrking. Jorddekke gir reinare bær i jordbær, og reduserar risikoen for smitte av lærråte på bæra. Ulike typar jorddekke har ulik verknad på planteveksten. Plastfolie stimulerar planteveksten, medan flis eller bark kan vere hemmande. Plastdekte drillar er den dominerande dyrkingsmåten for jordbær i verden. Dekking er ein kostnad ved etablering, men sparer kostnader til luking seinare i omløpet.

Til dokument

Sammendrag

Ulike typer duk til dekking har økt i omfang i hagebruket. Duken gir klimaforbedring og det er særlig tidligere bær eller grønnsaker det er fokusert på. I økologisk dyrking er det en fordel at dekking kan hindre innflyging av insekter. Dekking har også andre fordeler som raskere etablering etter planting og vern mot vinterskade. Ulempene er kostnaden, merarbeid og at ugraset også trives bedre under duken.

Til dokument

Sammendrag

Økologiske epler dyrkes uten bruk av lettløselig kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Slike epler har et høyt innhold av vitaminer og antioksidanter. Epler med Ømerke er ikke vokset. Mange mener at de smaker ekstra godt!