Anita Sønsteby
Seniorforsker
Forfattere
Freya Maria Rosemarie Ziegler Vivien Rosenthal Jose G Vallarino Franziska Genzel Sarah Spettmann Łukasz Seliga Sylwia Keller-Przybyłkowicz Lucas Munnes Anita Sønsteby Sonia Osorio Björn UsadelSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
The chilling requirements of ‘Junifer’, ‘Rovada’ and ‘Red Dutch’ red currants and ‘Mucurines’ and ‘Pax’ gooseberries were studied under controlled environment conditions. Field grown single-stem potted plants were chilled at 0°C from October 15 for 0 to 20 weeks and forced in a lighted greenhouse at 20°C and 18 h photoperiod for 60 days for recording of budbreak and flowering. None of the red currant plants were able to break without chilling, while the number of breaking buds increased linearly with more than four weeks of chilling, and fastest so in ‘Junifer’. ‘Red Dutch’ proved to have a particularly deep and stable dormancy. Comparable but markedly lower chilling requirements were found in the two gooseberry cultivars. While more than 20 weeks of chilling were required for full dormancy release in the red currant cultivars, 16 to 20 weeks were adequate for the ‘Mucurines’ and ‘Pax’ gooseberries, respectively. This compares with a chilling need of 14 weeks at 0°C previously found for most commercial black currant cultivars under the same conditions. The results also confirm that, as previously demonstrated for black currants, flower development requires more chilling than bud break itself also in red currants and gooseberries. This highlights the need for extended chilling of the plants before the plants are set to forcing in modern tunnel production. We also conclude that the red currant cultivar ‘Rovada’ with its large berry trusses seems particularly well suited for tunnel production.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
RobustRubus - En optimalisert og klimatilpassa produksjon av bringebær og bjørnebær i en forlenget sesong
Divisjon for matproduksjon og samfunn
JordbærSmak: En optimalisert moderne produksjonsteknologi for mer smakfulle norske jordbær
Det er et mål å øke produksjonen i den norske grøntsektoren, inkludert jordbær, med inntil 50 prosent de kommende 15 årene. For å oppnå dette må dyrkingssesongen utvides, men da trengs en mye bedre kunnskap om hvordan man kan påvirke planteveksten og ta i bruk teknologi for å overvåke og beskytte plantene, uten at det går utover kvalitet og smak.
Divisjon for matproduksjon og samfunn
Utnyttelse av trefiber og avfallsstrømmer for bærekraftige og sirkulære dyrkingsmedier i hagebruket (‘SUBTECH 2.0’)
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
SOLUTIONS: Nye løsninger for nedvisning av potetris, bekjempelse av ugras og utløpere i jordbær og ugraskontroll i eplehager
Håndtering av ugress og andre plantevernutfordringer er viktig for å unngå avlingstap i landbruket. Tilbudet av norske rå-, mat- og fôrvarer påvirkes av at bonden lykkes med sin innsats i åker og frukthager. Et nylig forbud mot plantevernmiddelet dikvat og den usikre framtida til glyfosat – begge viktige innsatsfaktorer i norsk jord- og hagebruk – fordrer nye løsninger. Gode alternativ til ordinære plantevernmidler er dessuten velkomne som verktøy i integrert plantevern (IPV). Norske dyrkere er siden 2015 pålagt å følge IPV. Hensikten med IPV er blant annet redusert risiko ved bruk av plantevernmidler på helse og miljø.