Arne Stensvand
Seniorforsker
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Daniele Prodorutti Nadia Vendrame Emanuela Coller Dino Zardi Arne Stensvand Vincent Philion Ilaria PertotSammendrag
Sprinkler irrigation systems can release ascospores of Venturia inaequalis, the cause of apple scab, from infected leaves on the ground under conditions unsuitable for infection, and thus reducing the primary inoculum. Under-canopy irrigation was carried out for two hours in the middle of the day over overwintered apple leaves heavily infected with scab, either in a wind-protected enclosure or in a wind-exposed orchard. Ascospores were captured with rotating-arm spore traps at heights ranging from 0.3 m to 3.0 m above the ground. Ascospores dispersed above the irrigated layer and were detected at all heights above the sprinklers. Wind played a critical role in spore transport, evident from the set-up where wind interference was minimised by a wind fence, resulting in higher airborne spore numbers across all measured heights compared with the orchard exposed to unrestricted wind conditions. Furthermore, vertical temperature gradients significantly correlated with spore distributions, particularly where negative gradients at heights between 0.3 m and 0.05 m and positive gradients at heights between 1.0 m and 0.3 m led to spore retention within the irrigated zone. The findings highlight that ascospores, dispersed above the irrigated layers, could settle on susceptible tissues. It thus becomes imperative to ensure a rain-free period of at least 24 h post-irrigation and, if a rainfall shortly occurs after irrigation, the application of curative fungicides becomes essential following unexpected rain. Reliable weather forecasts are therefore crucial in determining the effectiveness of under-canopy irrigation to reduce apple scab incidence.

Divisjon for bioteknologi og plantehelse
IPM strategies for future fruit production
Divisjon for matproduksjon og samfunn
RibesMax - Innovativ og bærekraftig produksjon av Ribes i hele Norge
Solbær, stikkelsbær og rips, som alle hører til slekten Ribes, har på tross av sine lange tradisjoner og påviste positive helseeffekter hatt en negativ trend i norsk produksjonsvolum. I dag dekker den norske Ribes-produksjonen bare en femtedel av markedets behov. Det er derfor et stort potensial for økt norsk produksjon av disse artene. De dyrkes i dag hovedsakelig til industri-formål, men det er også en økt interesse for produksjon til friskkonsum espalier. Nye mat- og helsetrender gir mulighet for nye produkter basert på Ribes. I RibesMax ønsker vi å bruke erfaringer fra sidereventyret i Hardanger til å teste Ribes som råvare for drikker med og uten alkohol. RibesMax vil sette søkelys på utfordringer og muligheter for økt produksjon og økt verdiskapning, og prosjektet vil gi næringen et løft, ved å involvere hele verdikjeden.

Divisjon for bioteknologi og plantehelse
IPM-Fruit: IPM Strategies for future fruit production
I IPM fruit skal undersøke hvordan man kan bruke preventive og alternative tiltak for å oppnå et mer bærekraftig plantevern i frukt. Prosjektet legger opp til å undersøke både naturlige fiender i og utenfor frukthager, fysiske tiltak som preventive tiltak, biologiske plantevernmidler og hvordan best kombinere ulike tiltak under norske forhold. Prosjektet vil bli utført i samarbeid med NMBU, NLR, NIAB East Malling (UK), IRTA (Spania) og i nært samarbeid med fruktnæringen.

Divisjon for matproduksjon og samfunn
JordbærSmak: En optimalisert moderne produksjonsteknologi for mer smakfulle norske jordbær
Det er et mål å øke produksjonen i den norske grøntsektoren, inkludert jordbær, med inntil 50 prosent de kommende 15 årene. For å oppnå dette må dyrkingssesongen utvides, men da trengs en mye bedre kunnskap om hvordan man kan påvirke planteveksten og ta i bruk teknologi for å overvåke og beskytte plantene, uten at det går utover kvalitet og smak.

Divisjon for matproduksjon og samfunn
RobustRubus - En optimalisert og klimatilpassa produksjon av bringebær og bjørnebær i en forlenget sesong