Lokalmat og andre produkter fra fjellet

Det er mye god mat og godt drikke som produseres i de norske fjellbygdene! Produkter som har ordene «fjell» eller «seter» i seg gir gode assosiasjoner og det er ikke uten grunn. De som bor i fjellbygdene har for eksempel alltid visst at melk og kjøtt produsert på fjellbeiter om sommeren har andre egenskaper og kvaliteter enn ellers i året og at de beste produktene lages om sommeren. Hvorfor er det slik? Hva er det med fjellbeitene som påvirker produktkvaliteten, og hvilke egenskaper finner vi ved disse produktene som det ikke er mulig å fremskaffe når fôret hovedsakelig er silo- eller kraftfôrbasert?

KaSt_20150720
I fjellbygdene produseres det bl.a. gourmet-oster av geitemelk og prisbelønte spekepøleser av geitekjøtt. Bildet er fra en geitestøl ved Vinstervatnet. Foto: Kari Stensgaard

Fjellbygdene har store utmarksressurser og melk og kjøtt er opplagte produkter basert på det lokale naturgrunnlaget. Ull og skinn fra husdyrene er også produkter som på nytt er i fokus. Fjellbygdene har også mange andre produkter å tilby. Det produseres både innlandsfisk og fiskeprodukter, grønnsaker, poteter, bær og urter og øl krydret med ville vekster eller lokale humlesorter for å nevne noe.  

I NIBIO har vi forskere som er spesielt opptatt av produktene fra fjellet. Vår oppgave er bl.a. å dokumentere miljømessige og genetiske faktorer knyttet til produktenes egenskaper, for eksempel hvordan egenskapen påvirkes av jord- og klimatiske forhold, ulike beitetyper/fôringsregimer og ulike driftsformer. Vi jobber også med å dokumentere tradisjonell økologisk kunnskap som inkluderer erfaringsbasert kunnskap om bruken av naturressursene, noe som også vil bidra til matidentiteten. Vi har også forskere som jobber med forbrukerforståelse, forbrukerpreferanser og verdikjedene knyttet til markedsføring og distribuering av fjellprodukter. 

ef-20160720-102106.jpg
Det er økende interesse for å brygge helnorsk øl med norsk gjær, humle og malt, og forskere fra NIBIO er med på laget. Smaksetting med urter fra fjellet, som f.eks. fjellkvann og fjelleiner, gir karakteristiske aromastoffer og bitterstoffer til ølet. Foto: Erling Fløystad

Publikasjoner

Prosjekter

Amazing_logo_uten_ramme

Divisjon for skog og utmark

#Amazing grazing - bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark


Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk. I dette prosjektet skal vi undersøke sauebonden sitt driftsopplegg, forbrukeren sin innsikt, og rammevilkårene som både bonden og forbrukeren må forholde seg til. Hvordan kan produksjonen forbedres, og hvordan kan forbrukeren få mer kunnskap og nærhet til hva beitebruk bidrar med gjennom produktene?

INAKTIV Sist oppdatert: 29.09.2025
Slutt: apr 2025
Start: mai 2021
DSC_2974-cropped

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Summer farming as an intangible cultural heritage - the process and the result


The value of intangible cultural heritage (ICH), i.e. traditions, knowledge, customs and practices, which have been passed down between generations, has come into focus through the "UNESCO List of Intangible Cultural Heritage and the Register of Good Safeguarding Practices". Today, Sweden has no ICH and only one safeguard practice listed.

INAKTIV Sist oppdatert: 24.08.2022
Slutt: des 2022
Start: jan 2022