Kulturarv og terroir

I henhold til UNESCO kan ”terroir” defineres som ”et geografisk avgrensa område der lokalsamfunnet i løpet av historia har opparbeidd seg et sett med kulturelle særtrekk, kunnskap og praksiser basert på tett samhandling med biofysiske og menneskelige faktorer”.

BiologiskKulturarvTerroir_Bolette_cropped
Foto: Bolette Bele

Terroir-egenskaper hos lokale matprodukter kan av og til være økosystemtjenester fra kulturbetinga fjellbeiter. Flere naturgitte forhold, slik som klima, topografi, høyde over havet, geologi og jordbunnsforhold er viktige miljøfaktorer i tradisjonell norsk matproduksjon. Disse faktorene utgjør rammene for tilgjengelige vegetasjonstyper og fôrressurser i fjellet. I tillegg er mangfoldet av tradisjoner og driftsmåter i fjellet en svært viktig faktor for det biologiske mangfoldet. Resultater fra flere norske studier viser at lokal matproduksjon på artsrike fjellbeiter gir en rekke positive effekter.

 

Terroir_Seterrømme_Ane B.Reinfjell_cropped.jpg
Seterrømme. Foto: Ane B. Reinfjell.

 

Publikasjoner

Sammendrag

Forskning og utvikling knyttet til «terroir» og «terroirprodukter» skjer både innenfor samfunnsfaglige og naturfaglige forskningsmiljøer. Bioforsk har i tre år hatt en tverrfaglig, intern forskergruppe som har prøvd å definere nærmere hva «terroir» kan bety under norske forhold og hvilke forskningsoppgaver vi som landbruksforskere kan bidra med ved utvikling av norske, animalske «terroirprodukter», det vil si produkter med lokale særpreg. I denne publikasjonen har vi fokusert på faktorer vi kjenner til fra vårt naturfaglige ståsted og som vi mener er relevante i forhold til produktkvalitet og terroir. Bioforsk sin rolle vil først og fremst ligge i å kunne dokumentere miljømessige og genetiske faktorer knyttet til produktenes egenskaper, f.eks. hvordan egenskapene påvirkes av jord- og klimatiske forhold, ulike beitetyper/fôringsregimer og ulike driftsformer. Tradisjonell økologisk kunnskap som inkluderer erfaringsbasert kunnskap om bruken av naturressursene vil også kunne dokumenteres og bidra til matidentiteten. Bioforsk kan tilby forskerkompetanse i bl.a. vegetasjonsøkologi, beiteøkologi, tradisjonell økologisk kunnskap, plantefysiologi, grovfôrkvalitet, husdyrfysiologi og dyrevelferd i arbeidet med å dokumentere sammenhenger mellom naturgrunnlag, driftsformer og særskilte kvaliteter ved stedegne kjøtt- og melkeprodukter. Slik dokumentasjon gir økt kunnskap og merverdi til produktet og utgjør en ressurs med tanke på merkevarebyggingen. Vi søker gjerne samarbeid med bl.a. samfunnsfaglige forskningsmiljøer, forskere innen matkvalitet og ernæring, produsenter, samvirker, kokker og varehandel for å oppnå en større felles forståelse og kunnskap om terroirprodukter og deres eksisterende eller potensielle betydning for næringsaktører, lokalsamfunn, forbrukere og samfunnet forøvrig.