Mange målkonflikter på veien til et bærekraftig jordbruk
Det er mange hensyn å ta når ei bærekraftig utvikling i jordbrukssektoren skal stakes ut. – Vi som forskere kan bidra med kunnskap på våre fagfelt, men det er politikernes oppgave å sette mål og avveie målkonflikter, sier seniorforsker i NIBIO, Anne Kjersti Bakken.
NIBIO har de siste to årene arbeidet med et prosjekt om bærekraft i norsk jordbruk på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Første delrapport fra prosjektet ble publisert i september 2023, og nå er andre og siste delrapport ferdigstilt.
Basert på den første rapporten og videre analyser diskuteres forutsetninger, utfordringer og muligheter for styrket bærekraft i norsk jordbruk.
– I den andre rapporten har vi gått dypere inn i bærekraftbegrepet og sett på hvordan det blir brukt og forstått på ulike måter. Den norske oversettelsen av «sustainability» til «bærekraft» kan gjøre at mange ikke legger innen tidsdimensjonen i vurderingene sine. For meg handler bærekraft om evnen til å vedvare over tid, og den svenske oversettelsen «hållbarhet» uttrykker dette bedre, sier Anne Kjersti Bakken, som har ledet arbeidet med rapporten.
Målkonflikter kan ikke avveies med vitenskapelige metoder
Bakken viser til at begrepet «bærekraftig» brukes stadig oftere om produkter og tjenester for å gi grunnlag for å rangere alternativer. Ofte baseres vurderingene på enkeltstående øyeblikksbilder tolket gjennom faste indikatorer. En utfordring med denne tilnærmingen er at mange viktige faktorer ikke er så lett å måle nøyaktig.
– I rapporten argumenterer vi for at begrepet ikke kan brukes på den måten hvis målet er å utvikle en produksjon eller sektor med tilstrekkelig kvalitet og styrke til å vare over tid, og nå de fastsatte målene, sier Bakken.
Enten bærekraft vurderes gjennom indikatorer basert på tidligere og nåværende resultater, eller om det handler om "evne til å overleve" i møte med framtidige krav og utfordringer, må man balansere ulike og ofte motstridende hensyn og mål.
Stortinget har vedtatt målene for landbrukspolitikken. Det er imidlertid konflikter både mellom disse målene og mellom landbrukspolitiske mål og andre samfunnsmål, som distriktspolitikk, beredskap, klima og naturhensyn.
– Å balansere disse hensynene er politikernes ansvar, det er ikke noe som kan løses med vitenskapelige metoder. Kunnskapsinstitusjonenes rolle er å utvikle og diskutere kunnskapsgrunnlaget for politikkutforming, og å analysere hvordan politikk skapes, hvem som deltar, og hvilke effekter politikken har, sier Bakken.
Bevare eller transformere?
Bakken forklarer hva hun og kollegene har vurdert som viktig for sektorens evne til å vedvare og levere på de målene som er og blir satt for den.
– Det betyr ikke at konservering av nå-situasjonen er målet, eller at jordbruket ikke vil eller bør endres. Faktisk kan endringer være nødvendige for at norsk jordbruk skal kunne bestå og oppfylle målene på lang sikt. Samtidig er jordbruk en biologisk og stedbunden aktivitet, med begrensede muligheter for store endringer på grunn av naturgitte forhold. Hovedspørsmålet blir derfor hva vi bør ta vare på og utvikle videre, i stedet for kun å fokusere på "omstilling" og "transformasjon."
Flere NIBIO-forskere har bidratt med egne kapitler om ulike tema i rapporten. Dessuten er det gjennomført to seminarer og en intervjustudie med deltakere fra ulike forskningsmiljø. Norsk jordbruk har mange styrker, som god plante- og dyrehelse, en velorganisert næring og sektorforvaltning der kunnskapsdeling står sentralt, og høy tillit blant forbrukere. Samtidig står sektoren overfor flere utfordringer.
- Et eksempel er at mer nitrogen og fosfor tilføres norsk jordbruksjord enn det som er nødvendig for avlingene. Økningen av fjørfeproduksjonen og intensivering av mjølkeproduksjonen har bidratt til økt import av disse næringsstoffene gjennom fôrråvarer. Samtidig har jordbruksareal gått ut av drift, mens husdyrproduksjonen har holdt seg stabil. Skal man snu denne utviklingen må man ta hensyn til at det er gjort store investeringer i driftsapparat og tilpasse virkemiddelbruken slik at det ikke får store økonomiske og sosiale konsekvenser for bøndene det gjelder, sier Bakken.
Uten bønder, ingen bærekraft
Bakken uttrykker også bekymring for om melkeproduksjonen forvitrer som bærebjelke i norsk matproduksjon.
– Melkeproduksjonen genererer mest arbeid både til bonden og lokalsamfunnet, gir best utbytte av grasressursene, og dekker en stor del av befolkningens behov for energi og proteiner. Men effektivisering og sentralisering av produksjonen kan gjøre det vanskelig å nå landbrukspolitiske mål.
Det er ikke bare i melkeproduksjonen at det hvert år blir færre bruk. Denne trenden gjelder også for de fleste andre produksjoner. Bakken påpeker at det i noen områder knapt er et produsentmiljø igjen.
- Det er sårbart for de få bøndene som er igjen og ikke lenger har naboer å samarbeide med. Da svekkes også grunnlaget for veterinær, avløsere og andre servicefunksjoner. Disse verdiene ved å være flere produsenter er eksempel på noe som ikke fanges opp hvis vi reduserer bærekraft til å handle om kvantifiserbare størrelser som kan brukes til å deklarere et produkt, sier Bakken.
Kunnskapsgrunnlag for NOU om framtidens matsystemer
Bakken mener at de to NIBIO-rapportene bør bli et viktig kunnskapsgrunnlag for den kommende NOU-en om matsystemer. I behandlingen av vårens jordbruksoppgjør vedtok Stortinget at det skal settes i gang “en offentlig utredning som kan legge grunnlag for en stortingsmelding om fremtidens matsystemer, der folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk blir satt i sammenheng.” Utvalget er ikke oppnevnt ennå.
– For å utvikle en bærekraftig norsk jordbrukssektor, må man ha omfattende kunnskap om nåsituasjonen. Dessuten må man ha forventninger om framtidige muligheter og begrensninger. Det gjelder hvilke naturressurser som kan være grunnlag for matproduksjon og hvordan de ulike produksjonene er utformet, fordelt og regulert i dag. Videre gjelder det hvordan verdikjeder, omsetning og marked fungerer, samt hvilke eksterne drivere som påvirker deres framtidige tilstand, avslutter Anne Kjersti Bakken.
KONTAKTPERSON
Om rapporten «Bærekraft i norsk jordbruksproduksjon - Premisser og tiltak for forbedringer»
Rapporten inneholder en analyse av hva som bidrar til bærekraft i norsk jordbruksproduksjon, og er svar på del 2 av et oppdrag som Landbruks- og matdepartementet ga til NIBIO i november 2022.
I del 2 av oppdraget har forskerne vurdert muligheter og utfordringer knyttet til:
- Overskudd og dårlig sirkulasjon av nitrogen og fosfor i jordbrukssektoren (kap. 2.5 og 4)
- Status for norsk jordhelse (kap. 2.1 og 5)
- Hva som er i ferd med å skje i mjølkeproduksjonen som er bærebjelken i norsk jordbruk (kap. 2.3 og 6)
- Rekruttering og avgang av bønder og uttynning av produsentmiljøene (kap. 2.3 og 7)
- Makt og mangfold i begrepsforståelse, analytiske tilnærminger og etablerte og nye reguleringer (kap. 2.5 og 8)
I rapportens oppsummering står det at mange faktorer støtter utviklingen av bærekraft i norsk jordbruk, blant annet:
- God helse for planter og dyr, og god forvaltning av genetiske ressurser.
- Jordbruksbasert matproduksjon er en av våre få komplette nasjonale verdikjeder, dette gir mulighet for en helhetlig politikk.
- En godt organisert jordbruksnæring.
- En omfattende jordbrukspolitisk verktøykasse som kan videreutvikles. Jordbruksavtalen er en viktig del av denne.
- Samvirkebasert markedsregulering med mottaksplikt.
- Høy tillit og lojalitet til norskprodusert mat blant forbrukerne.
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.
Publikasjoner
Abstract
Rapporten inneholder del 2 av NIBIO sitt svar på et oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet om bærekraft i norsk jordbruk. Ut fra statusgjennomgangen i del 1 og videre analyser, blir premisser, utfordringer og muligheter for styrket bærekraft diskutert. Bærekraft er forstått som jordbrukets evne til å vedvare og levere. Det bestemmes igjen av om det drives på en måte som ikke kommer i konflikt med seg sjøl ved å svekke sitt eget grunnlag. Det må heller ikke ha negative konsekvenser for menneskers livsvilkår og ressurser eller naturmiljøet. Det er videre lagt til grunn og diskutert at det finnes mange målkonflikter som må avveies når ei bærekraftig utvikling skal stakes ut. Målene som gjelder for jordbruket er formulert i landbrukspolitikken, og i tillegg kommer en rekke andre samfunnshensyn og -mål som næringa kan bidra til å nå. Å sette mål og avveie målkonflikter er politikkens oppgave. Ut fra dette blir det argumentert for at vitenskapen har en begrenset rolle når kursen skal stakes ut, og at utviklingspotensial og -retning ikke kan bestemmes med bruk av indikatorsett som beskriver status. Sjøl om bærekraft er noe langt mer enn en statusbeskrivelse, stilles det likevel krav om bærekraftsrapportering for sektoren, verdikjedene og produktene. Hvordan en skal møte dette blir også diskutert. Et større sammendrag finnes på de første sidene av selve rapporten
Abstract
Rapporten inneholder ei sammenstilling av kunnskap om status for miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft i norsk jordbruksproduksjon og er svar på et oppdrag som NIBIO fikk fra Landbruks- og matdepartementet i november 2022. Bærekraft er operasjonalisert som jordbrukets evne til å vedvare. Det bestemmes igjen av om det drives på en måte som ikke kommer i konflikt med seg sjøl og sitt eget produksjonsgrunnlag og heller ikke med livsvilkår og ressurser for mennesker og hensyn til naturmiljøet utenfor sektoren. Det er også forutsatt at norsk jordbruk skal levere goder og tjenester i tråd med mål fastlagt i norsk landbrukspolitikk. Dette betyr ikke at konservering av status er et mål. Det kan tvert imot være slik at endringer nettopp er en avgjørende forutsetning for at jordbruket i Norge kan bestå og levere godt i all framtid. Dette skal analyseres i en etterfølgende del 2 av oppdraget. Hovedpunkt fra gjennomgangen av kunnskapskilder og ei sluttvurdering av status for bærekraft finnes i et sammendrag sist i rapporten.