Bærekraftig matproduksjon krever lokal og gradvis tilpassing

Sau mot Sølnklætten på Vordsetra i Haustdalen i Alvdal. Foto: Geir Harald Strand
Gradvis tilpassing er veien å gå for å utvikle framtidas bærekraftige landbruk. – Vi må utnytte lokale ressurser, med bruk av det beste vi har innen forskning, erfaringsbasert kunnskap og ny teknologi, sier Arne Bardalen i en ny video om bærekraftig matproduksjon.
Klimaendringene, koronapandemien og krigen i Ukraina har ført til alvorlige forstyrrelser i verdens matvarehandel. Nå advarer FN om at vi kan være på vei inn i en global matkrise.
Den internasjonale definisjonen på matsikkerhet er at maten skal være sunn og næringsrik, den skal være tilgjengelig og den skal ha en overkommelig pris. Begrepet matsikkerhet anerkjenner også verdien av å ta vare på matkulturen og de lokale mattradisjonene.
– Både i trygge tider og i kriser er det bærekraftig matproduksjon som er grunnlaget for matsikkerheten, også i Norge, sier spesialrådgiver ved NIBIO, Arne Bardalen i en ny video om bærekraftig matproduksjon.
– For å si det enkelt; matproduksjon og matsystemer som ikke bidrar til matsikkerhet for alle, både nå og i all framtid, er ikke bærekraftige.
Gradvis lokal tilpassing
Gjennom generasjoner er norsk jordbruk tilpasset lokale muligheter. Vi har tatt i bruk ny teknologi, nye arter og nye sorter i samspill med erfaringsbasert kunnskap. Slik gradvis tilpassing er også veien å gå for å utvikle framtidas bærekraftige jordbruk.
– Raske endringer og svak kunnskap betyr fare for å rive ned det som er utviklet over lang tid, basert på lokale forutsetninger. Skrittvis og kunnskapsbasert endring for å oppnå økt bærekraft er et alternativ med mindre risiko, sier Bardalen.
– Bedre kunnskap og ny teknologi gir oss store muligheter til å både forbedre bærekraften og redusere utslippene fra norsk jordbruk fram mot 2030.
Ny rapport om hvordan klimaendringer påvirker det norske matsystemet
Sammen med kolleger har spesialrådgiveren nylig skrevet en rapport om hvordan klimaendringer kan påvirke verdikjedene i matsystemet nasjonalt og globalt. I rapporten konkluderer forfatterne med at Norge i utgangspunktet har et robust matsystem med stor evne til å tilpasse seg endringer i internasjonale forhold og variable avlinger her hjemme.
Likevel må vi forvente at det norske matsystemet kan bli satt på alvorlige prøver. Ekstremvær som regn og tørke, hetebølger, varmere hav, skadedyr og sykdommer vil gjøre det vanskeligere å produsere mat i fremtiden.
Globalt kan klimaendringene gi mindre avlinger og dårligere kvalitet på jordbruksavlingene. Dette vil også påvirke Norge ettersom vi importerer mye mat, fôr og råvarer til mat- og fôrproduksjon.
Vi må finne løsningene lokalt
Ifølge Arne Bardalen finnes det ikke ett svar på hva som er bærekraftig matproduksjon. Løsningene må vi finne lokalt, gjennom å utnytte de naturgitte forutsetningene vi har for å drive jordbruk og havbruk.
– Jordbruket kan være et fundament både for matsikkerhet og for bærekraftige lokalsamfunn, og samtidig bidra til å løse de store, globale fellesutfordringene, sier han.
– Et godt samspill mellom næring, forskning og forvaltning er en avgjørende forutsetning for å få til en balansert bærekraftig utvikling i tiden fremover.
KONTAKTPERSON

Arne Bardalen
Spesialrådgiver (pensjonistavtale)
-
Forskningsstab
(+47) 480 67 328 arne.bardalen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43

Klimaendring utfordrer det norske matsystemet
Rapporten «Klimaendring utfordrer det norske matsystemet» er en utredning om klimaendringer og verdikjeder med matsystemet som case. Utredningen er gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet for å styrke kunnskapsgrunnlaget for gjennomføring av norsk klimapolitikk med vekt på klimarelatert samfunnsrisiko.
Utredningen er gjennomført av tre forskningsmiljøer – NIBIO, Vista Analyse og Ruralis – alle med erfaring fra klimarelatert natur- og samfunnsfaglig forskning og utredning.
KONTAKTPERSON

Arne Bardalen
Spesialrådgiver (pensjonistavtale)
-
Forskningsstab
(+47) 480 67 328 arne.bardalen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.
Publikasjoner
Forfattere
Arne Bardalen Ivar Pettersen Siri Voll Dombu Orvika Rosnes Klaus Mittenzwei Andreas SkulstadSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Arne Bardalen Ivar Pettersen Siri Voll Dombu Orvika Rosnes Klaus Mittenzwei Andreas SkulstadSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag