Urbant landbruk

Urbant landbruk kan forstås som landbruksrelaterte aktiviteter i og rundt byer og tettsteder. Aktivitetene er gjerne bedre integrert i byen enn annet landbruk, enten i form av en forretningsmodell som drar nytte av nærheten til byen, eller som ikke-kommersiell hagedyrking med for eksempel sosiale formål.

Geitmyra_parseller_ktg-cropped
Geitmyra parseller, Oslo. Foto: Kathrine Torday Gulden
DSC_0126rbant landbrukj.jpg
Forsker Trond Mæhlum. I Sieugreen-prosjektet bygger forskerne en grønn bro mellom forskning og samfunn. Foto: Siri Elise Dybdal

Urbant landbruk gir bynære gårdbrukere muligheten til å selge mat og tjenester direkte til forbrukere i byer og tettsteder.  Andelslandbruk, besøksgårder, markedshager, samt salg fra gårdsbutikk, direktesalg til restauranter, på markeder, gjennom abonnementsordninger og REKO-ringer, er eksempler på urbane forretningsmodeller i landbruket.

Effektiv bruk av plass, næringsstoffer og energi

Urbant landbruk kan også være matproduksjon i lukkede, høyteknologiske ‘plantefabrikker’ uten bruk av jord og beskyttet mot skadelige mikroorganismer. Ved hjelp av vertikal dyrking med kontrollert gjødsling, lys og klima kan for eksempel salat og urter produseres hele året i relativt store volum på liten plass.

Urban matproduksjon har potensial for effektiv bruk av næringsstoffer og energi, og dyrkingsaktivitetene kan være del av et lokalt ressurskretsløp der mat- og hageavfall fra bybefolkningen brukes som gjødsel og jordforbedring.

Sosialt og lærerikt

Å delta i ikke-kommersiell hagedyrking kan være lærerikt, sosialt og integrerende, og bidra til bedre folkehelse gjennom både trivsel og et sunt kosthold. Skolehager og fellesskapshager er gode eksempler på dette. Samtidig kan det være med på å skape forståelse og respekt for mat, matproduksjon og jordvern.

Urbant landbruk i NIBIO

I NIBIO jobber mange forskere og andre fagpersoner i ulike avdelinger og divisjoner med spørsmål og problemstillinger knyttet til urbant landbruk. Spekteret varierer fra ulike dyrkingsteknikker og vann- og kompostbehandling, til sosiale og helsemessige effekter av å delta i dyrkingsaktiviteter, samt ulike forretningsmodeller for salg av landbruksprodukter direkte til byer. Prosjektene inkluderer studier i ulike deler av Norge og internasjonalt.

Publikasjoner

Sammendrag

Urban agriculture has the potential to contribute to more sustainable cities, but its impacts are complex and varied. By implementing robust monitoring systems, cities can better understand the true effects of urban farming initiatives. This evidence can then inform smarter policies and more effective urban planning strategies.

Sammendrag

Urban agriculture is often considered a tool to increase the economic, social and environmental sustainability of cities and city food systems. However, sustainability is difficult to measure, resulting in debate about how sustainable urban agriculture truly is. There is therefore a lack of incentive to promote urban agriculture or protect existing initiatives that are threatened by development pressure on urban land. Monitoring the sustainability impact of urban agriculture could provide evidence and enable politicians and decision makers to make informed decisions about whether and where to prioritise different forms of urban agriculture above competing interests. We used case examples from five European cities to identify the challenges involved in monitoring urban agriculture, from selecting indicators and gathering data, to using the results. We found large differences in approach in terms of what topics to monitor and who was responsible, who gathered the data and when, what data was recorded and how they were stored, and how findings were disseminated or published. Based on these experiences, we recommend stronger involvement of existing interest groups and educational institutions in monitoring urban agriculture, and promotion of convenient tools for data collection by citizen science and for long-term data storage.

Sammendrag

Urbant landbruk kan bidra til mer bærekraftige byer, men virkningene er mangfoldige og komplekse. Gjennom overvåking kan byer bedre forstå effektene av urbant landbruk. Informasjonen kan deretter bidra til mer målrettet politikk og effektiv planlegging.

Sammendrag

Local food is increasing in popularity. The more local, the better. However, selling local food is much more demanding than many may be aware of. Fortunately, new digital solutions are on the way.

Prosjekter

IMG_3717-SeEi

Divisjon for kart og statistikk

Edible Cities Network - Integrating Edible City Solutions for social resilient and sustainably productive cities (EdiCitNet)


The systemic use of urban landscapes for food production is a major step towards more sustainable, liveable and healthier cities. A multitude of initiatives around the World, however fragmented, are prospering, forming a global movement of Edible Cities. Their products, activities and services – the Edible City Solutions (ECS) - empower loca lcommunities to overcome social problems by their inclusive and participatory dynamics and to create new green businesses and jobs, and thereby generating local economic growth and fostering social cohesion.

Finished Updated: 20.10.2025
End: feb 2024
Start: sep 2018
Bilde1

Divisjon for kart og statistikk

Bønder og byen: Økt verdiskaping og bærekraft gjennom optimalisert ressursbruk i byer og bynære områder (URBANFARMS)


Hvordan kan gårdbrukere i byer og bynære strøk øke verdiskapingen fra sin produksjon på en bærekraftig måte ved å utnytte nettopp nærheten til byen? Prosjektet skal avdekke 1) hvor arealressurser ikke brukes optimalt, 2) finne frem til forretningsmodeller som utnytter byens marked og kjøpekraft i nærheten, 3) skaffe kunnskap for å redusere hindringer og flaskehalser langs verdiskapingskjeden fra produsent til forbruker og 4) gi råd om hvordan integrere gårdsdriften bedre i byens kretsløp av næringsstoffer og organisk materiale gjennom gjenvinning av organisk avfall og produksjon av nye varer. 

Finished Updated: 12.03.2025
End: juli 2023
Start: apr 2019