Historiske stauder

Stauder er flerårige urteaktig planter med skudd som visner ned om høsten, men med røtter som overvintrer. Ordet brukes særlig om flerårige prydplanter som vokser på friland eller i blomsterbed. Fordi røttene overlever og fordi stauder som regel er lette å formere ved å dele røtter finnes det mange typer stauder som er svært gamle og som har en lang og interessant historie.

RIMG7443
Klosterpion i hagen på Domkirkeodden. Foto: Åsmund Asdal
Gamlehagen oversiktsbildeASG.JPG
Gamlehagen med stauder samlet inn fra Midt-Norge ved Ringve botaniske hage i Trondheim. Foto: Ane Senstad Guldahl
Roser, liljer og stauder

Gamle stauder kan finnes i gamle hager, på kirkegårder og i andre gamle offentlige hageanlegg og ved forlatte hus, gårder og husmannsplasser der husene ofte er falt ned. Mange stauder klarer seg uten stell i lang tid.

De siste 20-30 årene har interessen for å ta vare på gamle stauder som en del av plantearven og plantegenetiske ressurser økt, og i mange prosjekter er gamle stauder kartlagt, registrert og samlet inn til feltgenbanker og genressurssamlinger. Botanikere med tilknytning til de botaniske hagene og enkelte muser har stått i spissen for arbeidet, ofte i samarbeid med og med støtte fra Norsk genressurssenter.

Mange bevaringssamlinger

Resultatet er store og innholdsrike staudesamlinger som har et stort antall besøkende hvert år, i tillegg til at planter som ellers kunne gått tapt blir bevart for framtida.

I artikler under denne siden finnes omtaler av noen av de viktigste av de gamle staudene som er registrert og bevart. En del av dem har også vært oppformert og omsatt under varemerket PLANTEARVEN®.