Roser, liljer og stauder
Alltid har vi gledet oss over planters skjønnhet og "liljene på marken". Estetikk og nytte har gått hånd i hånd i tusenvis av år, og i de siste par hundre år har en hagekultur med planter dyrket først og fremst for sin skjønnhet vokst fram. I serien om kulturminneplanter presenteres her elleve prydplanter med lang tradisjon i norsk hagekultur.
Her kan du lese artikler om planteslag som har et stort mangfold og lange tradisjoner som hageplanter i Norge. Rosene har en egen plass i hagekulturen, og her kan du lese om de sagnomsuste prestegårdsrosene og selvsagt har rosenes by Molde, sin egen Molderose.
Andre kjære hageplanter som aster, iris og peoner har fått egne artikler sammen med 'Madonnaliljen', - jomfru Marias hvite lilje.
Tulipaner og syrin
Kattehale er både en hageplante og en vill plante i Norge, mens bjørnerot er en gammel klosterplantes som ikke gjør så mye av seg som prydplante, men har en god buljong duft som kan gi god smak til matretter.
Og vi tar med den mangslungne historien om tulipan, som også rommer beretningen om verdens første finanskrise. Og selvsagt hører syrinene med, prydtreet som står igjen på gamle torp og i hager lenge etter at folkene er forsvunnet og husene har ramlet ned.
Les også om julestjerne-sorten 'Annette Hegg', som ble foredlet fram i Norge og som ble en populær norsk eksportartikkel.