Hopp til hovedinnholdet

Krusbladet reinfann

Reinfann

Krusbladet reinfann har oppstått som en mutasjon hos vill reinfann, som dette bildet viser. Foto: Åsmund Asdal

I Danmark er krusbladet reinfann (Tanacetum vulgare 'Crispum') nevnt i litteraturen første gang ca 1650 og utbudt til salgs ca 200 år senere. I Norge nevnes den første gang i en liste over artene i Botanisk hage på Tøyen 1823.

Fra midt på 1800-tallet var den en relativt vanlig art i norske hager. Dette er en art som har vært en typisk “gi bort-plante” eller arve-plante. Bruken har gått sterkt tilbake etter krigen, og i dag betraktes den som en relativt sjelden art i gamle hager.

Til forskjell fra den langt mer vanlige reinfannen, har krusbladet reinfann, som navnet sier krusete blad. Slike varianter får tilleggsnavnet ‘Crispum’ eller ‘Crispa’.

Bevarte planter

To ulike planter av krusbladet reinfann  er bevart; en fra Nord-Norge og en fra Sør-Norge. Planten fra nord er funnet ved kirkegårdsmuren ved den eldste kirkegården på Moskenes i Lofoten. I tidligere tider var det svært vanlig å plante reinfann på kirkegårdene. Restene etter disse plantingene finner vi dag gjerne ved kirkegårdsmurene. Denne er bevart i Tradisjonshagen i Tromsø botaniske hage.

Planten fra sør er fra gården Søndre Rolstad i Nes i Akershus, hvor den i følge giveren har vært fra før 1950. Planten er samlet inn og bevart ved Gamle Hvam museum, der den kan også være tilgjengelig for besøkende på Gamle Hvam museum hvis det blir tilgjengelig materiale fra deling og opprydding i bedene der.

Formering og stell

Planten formeres ved deling. Reinfann trives best og gir mest blomster i god hagejord og sol, men den kan også dyrkes på mer skyggefulle steder.

Lyst på en plante?

Fikk du lyst på et eksemplar? Plantene er bevart ved botaniske hager, museer eller andre institusjoner som Norsk genressurssenter samarbeider med, men det er for tiden ikke noe organisert system for å dele disse plantene.

Enkelte planteskoler kan ha gamle stauder eller du kan være heldig og få tak i dem via deleordninger i hagelag eller hos venner og kjente med gamle stauder i hagen. Staudegruppa i Norges gartnerforbund presenterer en liste med tilgjengelige stauder via lenken til venstre, noen av dem har lang historie og selges under varemerket PLANTEARVEN®. 

TanacetumVulgareCrispumBM.JPG
Krusbladet reinfann (Tanacetum vulgare 'Crispum'). Foto: Brynhild Mørkved
IMG_0922.JPG
Krusbladet reinfann fra Moskenes i bed ved Rå videregående skole på Borkenes. Herfra blir denne planten også oppformert og solgt. Foto: Åsmund Asdal
krusreinfann.JPG
Denne mutasjonen har, som navnet sier, et fint kruset bladverk. Foto: Åsmund Asdal