Oljevekster

Oljevekster har et relativt lite og varierende dyrkingsomfang i Norge. En viktig årsak til dette er at de oppnådde avlingsmengdene varierer en del både som følge av at oljevekstene krever lang veksttid og blir seint modne selv i korndyrkingsområdene på Østlandet, og at dyrkingen er mer krevende enn dyrkingen av korn.

Kontaktpersoner

Dyrkingspraksis

Avdelingsleder Wendy Waalen.
Kontorsted: Apelsvoll

Forsker Chloé Grieu.
Kontorsted: Apelsvoll

Sjukdommer

Forsker Guro Brodal.
Kontorsted: Ås, bygg H7

Forsker Andrea Ficke.
Kontorsted: Ås, bygg H7

Skadedyr

Forsker Gunda Thöming.
Kontorsted: Ås, byggH7

Forsker Annette Folkedal Schøll.
Kontorsted: Ås, bygg H7

Oljevekster_ES.jpg
Fot: Einar Strand

  

Oljevekstenes avling er rik på både olje og protein, noe som er verdifullt både i human- og husdyrernæring. Oljevekstene er også svært gode forgrøder for kornet og gir dermed en merverdi også for kornavlingen året etter.

Tidligere var det vårrybs som dominerte oljevekstdyrkingen i Norge, men den har nå veket plassen for den noe seinere og mer yterike vårrapsen. I områder hvor det er mulig å så høstoljevekster tidlig nok på høsten, har også høstoljevekstene, spesielt høstrapsen, fått et visst dyrkingsomfang.

Publikasjoner

Sammendrag

Rapsfrø er etterspurt råvare til proteinfôr og olje til mat. Høstraps egner seg godt i vekstskifte med korn og åkervekster, men trenger lang veksttid. Eng som forgrøde gir størst mulighet for tidlig etablering. Med sine pålerøtter har rapsplantene god effekt på jordstrukturen, og er en god forgrøde til for eksempel hvete.