Matpriser

Månedlig utvikling i matpriser på forbruker-, engros- og produsentnivå fra 1998. NIBIO følger norsk prisutvikling løpende. Hver måned publiserer vi tall for prisutviklingen for matvarer i Norge på ulike ledd i verdikjeden.

Egg i stekepanne
Foto: Mads Svennerud

Fakta

Indeksene ble opprinnelig etablert i forbindelse med rapporten "Matpriser 1980-2000" (se nederst på siden). Rapporten beskriver metode og gruppering av matvarene.

Siden rapporten ble utgitt, har det vært gjennomført justeringer i enkelte forbrukerprisindekser. Den største endringen skjedde august 2005 da indeksene gikk fra å omfatte utvalgte produkter til skanner data, samtidig som det ble foretatt enkelte justeringer i hvilke varer som tilhører de enkelte indeksene. I 2017 endret Statistisk sentralbyrå (SSB) basisår for matprisindekser fra 1998 til 2015.

Forbrukerprisindeksene som presenteres er en kombinasjon av indekser som spesialbestilles fra SSB og indekser som SSB selv publiserer. Indeksene på denne siden ajourføres månedlig.

De siste prisindeksene

Januar 2025

0.228 MB xlsx

JANUAR 

FORBRUKERPRISER

Normalt pleier forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer å gå opp i januar måned. De ti foregående årene har prisen på mat- og alkoholfriedrikkevarer i gjennomsnitt gått opp med om lag +1,3 prosent. I år gikk prisen opp med +2,3 prosent.

2025_01.png
Figur 1. Forbrukerprisendringer i januar måned, 1999-2025.

 

Konsumprisindeksen (KPI) gikk til sammenlikning opp med +0,2 prosent i januar, mens 12-månedersindeksen har gått opp med +2,3 prosent.

2025_02.png
Figur 2. Forbrukerprisendringer siste 12 måneder.

 

Frukt og grønt

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gikk opp +3,1 prosent fra desember til januar. Forbrukerprisindeksen på friske grønnsaker gikk opp +5,5 prosent, frisk frukt gikk ned -0,7 prosent mens øvrig frukt og grønt gikk opp +6,1prosent. Sett over de siste 12 månedene har prisene på frukt og grønt samlet sett gått opp +2,5 prosent, der økningen for friske grønnsaker har vært +0,3 prosent, frisk frukt har gått opp +2,9 prosent mens forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt har gått opp +5,1 prosent.

 

Fisk og sjømat

Forbrukerprisindeksen på fisk og sjømat gikk ned -1,5 prosent fra desember til januar. 12-månedersindeksen viser en prisøkning på +4,3 prosent for fisk og sjømat.

 

Meierivarer

Forbrukerprisindeksen på meierivarer gikk opp +1,0 prosent fra desember til januar. Innenfor meierikategorien gikk forbrukerprisindeksen på gruppen melk, yoghurt og fløte opp +0,2 prosent, ost gikk opp +1,5 prosent, smør gikk opp +8,4 prosent, mens prisindeksen for andre meierivarer gikk ned -4,8 prosent.  

12-månedersindeksen viser en prisstigning på meierivarer:

  • Totalt for meierivarer: + 5,1 prosent
  • Melk, yoghurt og fløte: + 4,5  prosent
  • Smør: + 7,0 prosent
  • Ost: + 5,5 prosent
  • Andre meierivarer: + 6,2 prosent

 

Kjøtt

Forbrukerprisindeksen på kjøttvarer gikk ned -0,4 prosent fra desember til januar. For de ulike kjøttslagene har prisindeksen den siste måneden hatt følgende prisutvikling: Lam har gått ned -2,7, svin har gått ned -1,0 prosent, storfe er uendret, fjørfe har gått ned -6,8 prosent, vilt har gått ned -3,1 prosent, bearbeidet kjøtt har gått opp +3,2 prosent, mens øvrig kjøtt har gått opp +1,6 prosent.

12 måneders indeks på kjøtt har økt +3,4 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisen indeksene hatt følgende utvikling:

  1. Lam: + 5,6 prosent
  2. Svin: + 1,4 prosent
  3. Storfe: + 2,8 prosent
  4. Fjørfe: + 5,2 prosent
  5. Vilt: - 5,3 prosent
  6. Bearbeidet kjøtt: + 2,5 prosent
  7. Øvrig kjøtt: + 4,0 prosent

 

Egg

Forbrukerprisindeksen på egg gikk opp +1,1 prosent fra desember til januar. 12-månedersindeksen viser en prisøkning på + 16,4 prosent for egg.

 

ENGROSPRISER

Rødt Kjøtt (storfe, lam og svin)

For rødt kjøtt (storfe, lam og svin) gikk engrosprisindeksen i januar opp med +0,8 prosent. 12-måneders indeksen viser en økning i engrosprisindeksen på rødt kjøtt på +0,1 prosent, der storfe gikk opp +0,4 prosent, lam gikk opp +3,2 prosent og svin gikk ned -0,4 prosent. I januar gikk prosent på storfe opp +0,4 prosent, lam gikk opp +4,4 prosent og svin gikk opp +0,7 prosent.

 

Kylling

Engrosprisindeksen for kylling gikk opp +0,1 prosent i januar, men over de siste 12 månedene har prisen på kylling økt med +2,6 prosent.

 

Egg

Engrosprisindeksen for egg forble uendret også i januar. Sett over de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på egg økt med +10,0 prosent. 

 

Noteringspris Melk

Noteringsprisen (pris som industriaktører betaler) på melk er uendret i januar. 12 månedersindeksen viser en økning i noteringsprisen på melk på +4,3 prosent.

 

Meierivarer

Engrosprisindeksen for meierivarer (representere prisene som engrosleddet/industrien selger meierivarer til butikkene for, og som normalt forhandles to ganger i året) er uendret fra desember til januar. Sammenlignet med de siste 12 månedene har indeksen for meierivarer steget med +3,8 prosent. Innenfor denne kategorien har smør økt mest med +5,1 prosent over det siste året, etterfulgt av melk, yoghurt og fløte med +4,7 prosent. Andre meierivarer har økt med +4,3 prosent, mens ost har hatt den minste økningen på +2,5 prosent.

 

PRODUSENTPRISER

I januar har produsentprisindeksen for rødt kjøtt (storfe, lam og svin) økt med +3,4 prosent. Økningen skyldes i hovedsak en økning i pris på lam på +6,0 prosent, svin +4,6 og storfe +1,0 prosent.

Ser vi på 12-månedersindeksen, viser den en samlet nedgang i produsentprisindeksen for rødt kjøtt på +1,9 prosent. Svin har hatt en prisøkning på + 3,0 prosent, storfe har hatt en prisøkning på + 0,1 prosent, mens lam har hatt en prisøkning på + 2,8 prosent.

Publikasjoner

Til dokument

Sammendrag

NIBIO publiserer prisindekser for utvalgte matvarer i Norge gjennom verdikjeden. De fire målepunktene er produsentpris, noteringspris, engrospris og forbrukerpris. Produsentpris er prisen produsenten mottar før avgifter og distribusjonskostnader. Noteringspris fastsettes av markedsregulator for å regulere tilbud og etterspørsel. Engrospris er prisen grossister betaler for varer fra produsenter. Forbrukerpris er den endelige prisen forbrukeren betaler i butikk, inkludert alle avgifter og kostnader. NIBIO publiserer prisindekser for kjøtt, melk, meierivarer, egg, frukt/grønnsaker og fisk. Indeksene beregnes basert på innsamlet data fra ulike kilder for å gi et representativt bilde av prisutviklingen. Prisindeksene har visse begrensninger. Engrosprisene kan variere mye grunnet sesongsvingninger og prosessen fra produsent til butikk. Dette fører til at engrosprisindeksene varierer mellom ulike matvaregrupper. Det er fortsatt matvaregrupper som ikke dekkes, som korn og mel, eller som mangler flere målepunkter i verdikjeden. Dette viser at NIBIO kan utvikle flere prisindekser for et mer helhetlig bilde av matvareprisene. Forståelse av metodene og grunnlaget for prisindeksene er viktig for å kunne sammenlikne prisutviklingen på tvers av matvaregrupper og ledd i verdikjeden. Med