Prisutvikling 2020

Månedlig utvikling i matpriser på forbruker-, engros- og produsentnivå i 2020. Tall for prisutviklingen for matvarer i Norge på ulike ledd i verdikjeden, er publisert per måned.

Prisindekser på mat i 2020

 

Forbrukerprisindeks

SSBs konsumprisindeks (KPI-12 måneders indeks) gikk opp med 1,4 prosent i 2020. Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 2,8 prosent.

Blant hovedgruppene meieri, kjøtt, frukt og grønt, fisk, egg og annet, var det prisindeksen på meieri som økte minst med 0,6 prosent, mens prisindeksen på frukt og grønt økte mest med 4,9 prosent. For de øvrige hovedgruppene har forbrukerprisindeksen på fisk økt med 3,0 prosent, egg har økt med 3,1 prosent, kjøtt har økt med 4,7 prosent og gruppen annet (omfatter bakevarer, drikkevarer mm) har økt med 1,8 prosent.

Engrosprisindeks

Engrosprisindeksen på meierivarer viser en økning på 3,0 prosent i 2020. Størst økning var det på smør med 7,8 prosent, mens indeksen på hhv melk/yoghurt/fløte, ost og øvrige meierivarer økte med 1,7 prosent, 3,6 prosent og 4,0 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe og egg økte med hhv 4,4 prosent og 4,6 prosent i 2020. Engrosprisindeksen på de kjøtt (storfe, lam og svin), økte samlet sett med 4,7 prosent, der storfe økte med 5,3 prosent, svin økte med 4,8 prosent og lam økte med 1,0 prosent.

Produsentprisindeks

Samlet sett gikk produsentprisindeksen på kjøtt opp med 7,4 prosent, der indeksen på storfe gikk økte med 6,2 prosent, mens lam og svin økte med hhv. 3,3 prosent og 8,7 prosent.

 

Prisindekser på mat i 2020 (årsgjennomsnitt)

Figuren nedenfor viser årlige endringer i forbrukerprisindekser for årene 2016-2020, beregnet som gjennomsnitt av månedsindeksene dor de enkelte årene. Tallene som er angitt for de enkelte gruppene, angir siste års endring.

Engrosprisindekser (årsgjennomsnitt)

Den årlige engrosprisindeksen på kjøttvarer (omfatter kjøttslagene storfe, lam og svin) økte med 3,0 prosent i 2020. Prisen på svin gikk økte med 3,8 prosent, storfe økte med 2,6 prosent, mens prisindeksen på lam gikk ned med 0,2 prosent.

Den årlige engrosprisindeksen på meierivarer økte med 3,0 prosent i 2020. Prisen på smør økte mest med 6,5 prosent, prisen på ost økte med 3,6 prosent, prisen på melk yoghurt og fløte økte med 2,0 prosent, mens prisen på andre meierivarer økte med 3,4 prosent. 

Den årlige engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 4,0 prosent i 2020, mens den årlige engrosprisindeksen på egg økte med 3,3 prosent i 2020.

 

Produsentprisindekser (årsgjennomsnitt)

Den årlige produsentprisindeksen på kjøtt (omfatter kjøttslagene storfe, lam og svin uten trekk for omsetningsavgift) økte med 5,6 prosent i 2020. Størst økning var det i produsentprisindeksen på svin med 8,8 prosent, etterfulgt av storfe med en økning på 2,4 prosent og lam med en økning på 1,4 prosent.

Noteringsprisindeksen (årsgjennomsnitt) på melk økte med 3,4 prosent i 2020.

2020. Året.png

 

 

Prisindekser januar 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 2,9 prosent fra desember til januar, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) er uendret den siste måneden.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 0,2 prosent, mens forbrukerprisindeksen på fisk har økt med 0,5 prosent.

Frukt og grønt økte med 2,9 prosent, der friske grønnsaker økte med 2,5 prosent, frisk frukt økte med 3,6 prosent, mens øvrig frukt og grønt økte med 1,9 prosent.

Forbrukerprisen på meierivarer økte med 4,0 prosent den siste måneden. Prisen på gruppen melk, yoghurt og fløte økte med 4,0 prosent, smør økte med 9,7 prosent, ost økte med 3,8 prosent, mens andre meierivarer økte med 1,4 prosent.  

Fra desember til januar økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 1,3 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på lam gått ned med 13,3 prosent, mens forbrukerprisindeksen på øvrige kjøttslag har økt. Storfekjøtt (både bearbeidet og biffer) økte med 3,6 prosent, svin økte med 2,2 prosent og fjørfe økte med 0,6 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer er undret den siste måneden (desember til januar), mens engrosprisen på egg økte med 0,3 prosent. Engrosprisindeksen på lam, storfe og kylling økte med hhv 0,8 prosent, 1,2 prosent og 0,3 prosent den siste måneden, mens engrosprisindeksen på svin gikk ned med 1,5 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra desember til januar.

 

Produsentprisindeksen lam og storfe økte begge med 2,7 prosent fra desember til januar, mens produsentprisindeksen på svin gikk ned med 0,2 prosent.

2020.01.png

 

 

Prisindekser februar 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 2,7 prosent fra januar til februar, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,1 prosent den siste måneden.

Frukt og grønt er den eneste hovedgruppen av matvarer der prisindeksen samlet sett gikk ned fra januar til februar (0,2 prosent). Forbrukerprisindeksen på frisk frukt gikk ned med 5,1 prosent, mens friske grønnsaker økte med 2,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 5,4 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg økt med 3,3 prosent, mens forbrukerprisindeksen på fisk har økt med 2,7 prosent.

Meierivarer er den hovedgruppen av mat som har hatt størst økning i forbrukerprisindeksen fra januar til februar med 5,2 prosent. Prisen på gruppen melk, yoghurt og fløte økte med 4,5 prosent, smør økte med 6,0 prosent, ost økte med 5,6 prosent, mens andre meierivarer økte med 8,7 prosent.  

Fra januar til februar økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 2,3 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på lam økt med 0,1 prosent, storfekjøtt biffer, har økt med 1,3 prosent og storfe bearbeidet har økt med 0,5 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin økte med 2,1 prosent den siste måneden mens fjørfe økte med 2,9 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer økte med 2,8 prosent den siste måneden (januar til februar). Prisindeksen på smør og ost økte med hhv. 4,7 prosent og 3,4 prosent, mens prisindeksen på melk, yoghurt og fløte økte med 2,2 prosent. Engrosprisen på egg økte med 0,2 prosent fra januar til februar. Engrosprisindeksen på storfe og svin var uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på kylling og lam økte med hhv 1,0 prosent og 2,5 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra januar til februar.

 

Produsentprisindeksen svin var uendret fra januar til februar, mens produsentprisindeksen for lam og storfe økte med hhv. 4,3 prosent og 1,6 prosent.

2020.02.png

 

 

Prisindekser mars 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,3 prosent fra februar til mars, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) var uendret den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 2,7 prosent, mens KPI indeksen går opp med 0,7 prosent siste år.

Frukt og grønt har størst prisøkning fra februar til mars der forbrukerprisindeksen viser en økning på 1,9 prosent. Prisen på frisk frukt går opp med 6,6 prosent, prisen på friske grønnsaker går ned med 1,2 prosent, mens øvrig frukt og grønt går ned med 1,5 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 6,2 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 2,6 prosent, og det siste året har dermed forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 6,4 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk har økt med 0,4 prosent fra februar til mars.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 3,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk ned med 1,1 prosent fra februar til mars. Tolvmånedersindeksen viser imidlertid en økning på 5,3 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør ned med 0,4 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 0,8 prosent, ost gikk ned med 1,3 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned med 3,6 prosent.

Fra februar til mars økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 0,1 prosent, og 12 månedersindeksen viser en økning på 1,5 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på lam økt med 0,1 prosent og storfe bearbeidet har økt med 2,5 prosent. Forbrukerprisindeksen på storfekjøtt biffer har gått ned med 1,0 prosent, svin har gått ned med 0,2 prosent, mens fjørfe har gått ned 0,6 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer inkl. samtlige undergrupper var uendret den siste måneden (februar til mars). De siste 12 månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,4 prosent. Prisindeksen på smør og ost har økt med hhv. 6,0 prosent og 4,1 prosent, mens prisindeksen på melk, yoghurt og fløte har økt med 2,5 prosent.

Engrosprisindeksen på egg er uendret den siste måneden, men har i løpet av de siste 12 månedene økt med 1,5 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe økte med 0,8 prosent den siste måneden, og har i løpet av de 12 siste månedene økt med 4,2 prosent.

Engrosprisindeksen på lam og svin var uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe gikk ned med 1,3 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe, lam og svin økt med hhv. 1,3 prosent, 1,9 prosent og 3,2 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk økte med 4,7 prosent fra februar til mars, og har de siste 12 månedene økt med 0,7 prosent.

 

Produsentprisindeksen svin og lam var uendret fra februar til mars, mens produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 3,1 prosent. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe, svin og lam økt med hhv. 0,3 prosent, 9,7 prosent og 7,1 prosent.

 

Utvikling av valuta og pris på norske og importerte varer

Verdien av norske krone påvirker priser på import- og eksportvarer. I og med at om lag 50 prosent av det vi spiser er basert på importertvarer, vil en svak norsk krone bidra til økte importpriser. På grunn av kraftig fall i oljeprisen og koronakrisen, har den norske kronen svekket seg med 14 prosent fra januar til mars mot både dollar og euro. Mot den svenske kronen har den norske valutaen svekket seg med om lag 10 prosent i samme periode, mens mot britiske pund har den norske kronen svekket seg med 8 prosent. På grunn av lager og langsiktige avtaler, vil ikke en svekket krone nødvendigvis få umiddelbar effekt på forbrukerpriser.

Den siste måneden har imidlertid forbrukerprisindeksen på importerte ferdigvarer økt med 2,9 prosent. Forbrukerprisindeksen for norskproduserte varer med norske råvarer har til sammenlikning gått ned med 0,6 prosent.

2020.03.png

 

 

Prisindekser april 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 0,9 prosent fra mars til april, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,4 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 4,4 prosent, mens KPI indeksen går opp med 0,8 prosent siste år.

Engrosprisindeksen på frukt og grønt har også denne måneden størst prisøkning. Fra mars til april er økningen på 5,8 prosent. Indeksen på frisk frukt går opp med 5,4 prosent, indeksen på friske grønnsaker går opp med 9,5 prosent, mens indeksen på øvrig frukt og grønt går opp med 1,7 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 11,7 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått opp med 2,2 prosent. Det siste året har dermed forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 4,5 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk har økt med 0,1 prosent fra mars til april.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 3,5 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk ned med 1,1 prosent fra mars til april. Tolvmånedersindeksen viser imidlertid en økning på 5,6 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør ned med 1,7 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,5 prosent, ost gikk ned med 0,7 prosent, mens gruppen andre meierivarer økte med 1,1 prosent.

Fra mars til april gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt ned med 0,6 prosent. 12 månedersindeksen viser imidlertid en økning på 1,2 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på lam økt med 0,3 prosent, svin har økt med 1,1 prosent, mens storfe biffer har økt med 4,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på storfekjøtt bearbeidet har gått ned med 1,3 prosent, mens indeksen for fjørfe har gått ned 0,6 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer inkl. samtlige undergrupper var uendret den siste måneden (mars til april). De siste 12 månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,4 prosent. Prisindeksen på smør og ost har økt med hhv. 6,0 prosent og 4,1 prosent, mens prisindeksen på melk, yoghurt og fløte har økt med 2,5 prosent.

Engrosprisindeksen på egg økte med 0,1 prosent den siste måneden, og har i løpet av de siste 12 månedene økt med 2,2 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,3 prosent den siste måneden, men har i løpet av de 12 siste månedene økt med 3,4 prosent.

Engrosprisindeksen på lam og svin var uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe økte med 1,7 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe, lam og svin økt med hhv. 3,0 prosent, 1,9 prosent og 3,2prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra mars til april.

 

Produsentprisindeksen svin og lam var uendret fra mars til april, mens produsentprisindeksen på storfe gikk opp med 3,4 prosent. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe, svin og lam økt med hhv. 3,6 prosent, 9,7 prosent og 7,1 prosent.

2020.04.png

 

 

Prisindekser mai 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,6 prosent fra april til mai, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,2 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 4,7 prosent, mens KPI indeksen går opp med 1,3 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt fortsetter å øke. Fra april til mai er økningen på 3,4 prosent. Indeksen på frisk frukt går opp med 6,6 prosent, mens indeksen på friske grønnsaker og øvrig frukt og grønt går opp med 0,9 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 14,2 prosent, der frisk frukt øker med 20,1 prosent og friske grønnsaker øker med 12,7 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 7,5 prosent. Det siste året har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 10,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk ned med 1,4 prosent fra april til mai.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 3,9 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk ned med 2,3 prosent fra april til mai. Tolvmånedersindeksen viser imidlertid en økning på 4,7 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør ned med 6,4 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 2,7 prosent, ost gikk ned med 1,7 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned med 0,5 prosent.

Fra april til mai gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt ned med 3,1 prosent. 12 månedersindeksen viser imidlertid en økning på 1,2 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen (den siste måneden) på lam gått ned med 1,3 prosent, svin har gått ned med 3,6 prosent, storfe biffer har gått ned med 1,4 prosent, storfekjøtt bearbeidet har gått ned med 3,9 prosent, mens indeksen for fjørfe har gått ned med 2,1 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer inkl. samtlige undergrupper var uendret den siste måneden (april til mai). De siste 12 månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,4 prosent. Prisindeksen på smør og ost har økt med hhv. 6,0 prosent og 4,1 prosent, mens prisindeksen på melk, yoghurt og fløte har økt med 2,5 prosent.

Engrosprisindeksen på egg økte med 0,4 prosent den siste måneden, og har i løpet av de siste 12 månedene økt med 2,4 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,2 prosent den siste måneden, men har i løpet av de 12 siste månedene økt med 3,5 prosent.

Engrosprisindeksen på lam og svin var uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe økte med 1,3 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 2,0 prosent og 3,2 prosent, mens for lam har den gått ned med 4,1 prosent.

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra mars til april.

 

Produsentprisindeksen svin og lam var uendret fra april til mai, mens produsentprisindeksen på storfe gikk opp med 1,4 prosent. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 0,8 prosent og 9,7 prosent, mens for lam har den gått ned med 6,0 prosent.

2020.05.png

 

 

Prisindekser juni 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,8 prosent fra mai til juni, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,2 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,0 prosent, mens KPI indeksen går opp med 1,4 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt har en nedgang fra mai til juni med 0,8 prosent. Indeksen på frisk frukt går ned med 2,8 prosent, mens indeksen på friske grønnsaker går opp med 1,9 prosent og øvrig frukt og grønt går ned med 1,0 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 10,4 prosent, der frisk frukt øker med 13,4 prosent og friske grønnsaker øker med 10,9 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg økt med 2,0 prosent. Det siste året har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 9,3 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk ned med 0,5 prosent fra mai til juni.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 2,3 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk ned med 0,9 prosent fra mai til juni. Tolvmånedersindeksen viser imidlertid en økning på 3,7 prosent. Den siste måneden økte prisindeksen på smør med 4,8 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,0 prosent, ost gikk ned med 1,1 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned med 3,8 prosent.

Fra mai til juni økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 0,1 prosent. 12 månedersindeksen viser imidlertid en nedgang på 0,6 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen (den siste måneden) på lam gått opp med 4,4 prosent, svin har gått ned med 0,4 prosent, storfe biffer har gått ned med 3,4 prosent, storfekjøtt bearbeidet har gått ned med 0,9 prosent, mens indeksen for fjørfe har økt med 0,9 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer inkl. samtlige undergrupper var uendret den siste måneden (mai til juni). De siste 12 månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,4 prosent. Prisindeksen på smør og ost har økt med hhv. 6,0 prosent og 4,1 prosent, mens prisindeksen på melk, yoghurt og fløte har økt med 2,5 prosent.

Engrosprisindeksen på egg var uendret den siste måneden, og har i løpet av de siste 12 månedene økt med 2,1 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe økte med 0,1 prosent den siste måneden, men har i løpet av de 12 siste månedene økt med 3,1 prosent.

Engrosprisindeksen på storfe, lam og svin var uendret den siste måneden. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 2,0 prosent og 3,2 prosent, mens for lam har den gått ned med 4,1 prosent.

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra mai til juni.

 

Produsentprisindeksen svin og lam var uendret fra mai til juni, mens produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 0,2 prosent. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 0,7 prosent og 7,1 prosent, mens for lam har den gått ned med 6,0 prosent.

2020.06.png

 

 

Prisindekser juli 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 3,3 prosent fra juni til juli, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,7 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 2,2 prosent, mens KPI indeksen går opp med 1,3 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt går opp med 0,5 prosent fra juni til juli. Indeksen på frisk frukt går ned med 0,1 prosent, indeksen på friske grønnsaker går ned med 1,5 prosent mens indeksen på øvrig frukt og grønt går opp med 4,8 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 5,8 prosent, der frisk frukt øker med 7,9 prosent og friske grønnsaker øker med 4,5 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg økt med 10,1 prosent. Det siste året har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 3,0 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk opp med 3,4 prosent fra juni til juli.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 0,6 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk opp med 3,4 prosent fra juni til juli. Tolvmånedersindeksen viser en økning på 1,5 prosent. Den siste måneden økte prisindeksen på smør med 7,2 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte økte med 4,1 prosent, ost økte med 2,7 prosent, mens gruppen andre meierivarer økte med 0,6 prosent.

Fra juni til juli økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 5,0 prosent. 12 månedersindeksen viser en økning på 0,5 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisindeksen (den siste måneden) gått ned med 0,4 prosent på lam, mens for svin har prisindeksen økt med 5,4 prosent. Forbrukerprisindeksen for storfe biffer har økt med 7,0 prosent, storfekjøtt bearbeidet har økt med 7,8 prosent og indeksen for fjørfe har økt med 6,2 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer inkl. samtlige undergrupper var uendret den siste måneden (juni til juli). De siste 12 månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,4 prosent. Prisindeksen på smør og ost har økt med hhv. 6,0 prosent og 4,1 prosent, mens prisindeksen på melk, yoghurt og fløte har økt med 2,5 prosent.

Engrosprisindeksen på storfe var uendret den siste måneden. Engrosprisen på lam gikk ned med 6,9 prosent, mens engrosprisindeksen på svin økte med 2,4 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 2,0 prosent og 4,0 prosent, mens for lam har den gått ned med 11,5 prosent.

Engrosprisen på fjørfe økte med 5,2 prosent den siste måneden, og 12 månedersindeksen viser en økning på 7,0 prosent.

Engrosprisen på egg økte med 3,3 prosent fra juni til juli. De siste 12 månedene har engrosprisen på egg økt med 4,7 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra juni til juli.

 

Produsentprisindeksen storfe, svin og lam økte med hhv. 0,2 prosent, 3,8 prosent og 1,6 prosent fra juni til juli. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 2,7 prosent og 7,8 prosent, mens for lam har den gått ned med 5,4 prosent.

2020.07.png

 

 

Prisindekser august 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp ned 0,9 prosent fra juli til august, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,4 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,7 prosent, mens KPI indeksen går opp med 1,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gikk ned med 0,2 prosent fra juli til august. Indeksen på frisk frukt går opp med 2,9 prosent, mens indeksen på friske grønnsaker går ned med 2,4 prosent og indeksen på øvrig frukt og grønt går ned med 2,7 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 8,3 prosent, der frisk frukt øker med 12,0  prosent og friske grønnsaker øker med 6,8 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 1,4 prosent. Det siste året har forbrukerprisindeksen på egg gått opp med 1,6 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk ned med 0,7 prosent fra juli til august.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 1,0 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk ned med 1,3 prosent fra juli til august. Tolvmånedersindeksen viser en økning på 3,0 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør ned 1,6 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned 2,5 prosent, ost økte med 0,4 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned 5,3 prosent.

Fra juli til august økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 0,2 prosent. 12 månedersindeksen viser en økning på 1,9 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisindeksen (den siste måneden) gått ned med 0,3 prosent på svin, mens for lam har prisindeksen økt med 5,9 prosent. Forbrukerprisindeksen for storfe biffer har økt med 1,5 prosent, storfekjøtt bearbeidet har økt med 0,2 prosent og indeksen for fjørfe har økt med 1,1 prosent.

 

Engrosprisindekser

Forrige måned ble det opplyst om at engrosprisindeksen for meierivarer for juni til juli var uendret. Det har vist seg å ikke stemme. De korrekte tallene for engrosprisen på meierivarer i for juli måned skulle vært:

Engrosprisindeksen på meierivarer økte med 0,2 prosent fra juni til juli. Prisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 0,2 prosent, mens prisindeksen på smør, ost og andre meierivarer gikk opp med hhv. 3,0 prosent, 0,2 prosent og 1,1 prosent.

Når det gjelder engrosprisindeksen på meierivarer den siste måneden (juli til august), inkl. samtlige undergrupper, er den uendret. De 12 siste månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,0 prosent. For de ulike delindeksene var det en økning på 1,7 prosent (melk, yoghurt og fløte), 7,8 prosent (smør), 3,6 prosent (ost) og 4,0 prosent (andre meierivarer).

Engrosprisindeksen på storfe gikk opp med 2,4 prosent den siste måneden. Engrosprisen på lam gikk opp med 7,8 prosent, mens engrosprisindeksen på svin var uendret. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 3,6 prosent og 4,8 prosent, mens den for lam har gått ned med 7,5 prosent.

Engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 2,9 prosent den siste måneden, mens 12 månedersindeksen viser en økning på 4,0 prosent.

Engrosprisindeksen på egg gikk opp med 0,2 prosent fra juli til august. 12 månedersindeksen viser en økning på 4,8 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk gikk opp med 1,6 prosent fra juli til august. 12 månedersindeksen viser en økning på 0,9 prosent.

 

Produsentprisindeksen storfe og lam økte med hhv. 2,8 prosent og 14,6 prosent prosent fra juli til august, mens produsentprisindeksen på svin var uendret. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe, svin og lam økt med hhv. 4,5 prosent og 7,8 prosent, og 0,7 prosent.

2020.08.png

 

 

Prisindekser september 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,4 prosent fra august til september, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,4 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,8 prosent, mens KPI indeksen viser en økning på 1,6 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt er uendret fra august til september. Indeksen på frisk frukt går ned med 0,2 prosent, indeksen på friske grønnsaker går ned med 0,6 prosent, mens indeksen på øvrig frukt og grønt går opp med 0,9 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 6,5 prosent, der frisk frukt øker med 9,5 prosent, friske grønnsaker øker med 4,4 prosent og øvrig frukt og grønt øker med 3,6 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk ned med 1,7 prosent fra august til september.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 0,8 prosent.

Forbrukerprisindeksen på Meierivarer gikk ned med 1,3 prosent fra august til september. Tolvmånedersindeksen viser en økning på 3,0 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør ned med 2,0 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,4 prosent, ost gikk ned med 1,8 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk opp med 5,5 prosent.

Fra august til september gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt ned med 0,8 prosent. 12 månedersindeksen viser en økning på 3,6 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisindeksen (den siste måneden) vært uendret på storfekjøtt bearbeidet, mens prisindeksen på de øvrige kjøttslagene har gått ned. For svin har den gått ned med 2,0 prosent, for lam har den gått ned med 4,8 prosent, for fjørfe har den gått ned med 2,1 prosent og for storfe biffer, har den gått ned med 3,9 prosent. I tillegg til endringene i de angitte kjøttslagene har det ifølge SSB vært en økning i prisindeksen for spiselig slakteavfall på 1,5 prosent, en økning i prisindeksen på tørket, saltet og røkt kjøtt med 1,1 prosent, og for gruppen annet bearbeidet kjøtt har det vært en økning på 0,1 prosent fra august til september.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 1,9 prosent. Det siste året har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 2,9 prosent.

 

Engrosprisindekser

Engrosprisindeksen på meierivarer har den siste måneden (august til september) vært uendret. De 12 siste månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,0 prosent. For de ulike delindeksene har det vært en økning på 1,7 prosent for gruppen melk, yoghurt og fløte, en økning på 7,8 prosent på smør, 3,6 prosent økning på ost og 4,0 prosent økning på gruppen andre meierivarer.

Engrosprisindeksen på storfe gikk ned med 0,8 prosent den siste måneden. Engrosprisen på lam gikk ned med 5,1 prosent, mens engrosprisindeksen på svin økte med 2,4 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 3,6 prosent og 4,6 prosent, mens den for lam har gått engrosprisindeksen gått ned med 8,3 prosent.

Engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,4 prosent den siste måneden, mens 12 månedersindeksen viser en økning på 4,2 prosent.

Engrosprisindeksen på egg er uendret fra august til september. 12 månedersindeksen viser en økning på 4,7 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra august til september. 12 månedersindeksen viser en økning på 0,9 prosent.

 

Produsentprisindeksen storfe og lam gikk ned med hhv. 1,0 prosent og 9,6 prosent fra august til september, mens produsentprisindeksen på svin økte med 3,0 prosent. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe, svin økt med hhv. 4,5 prosent og 8,4 prosent, mens for lam har produsentprisindeksen gått ned med 2,4 prosent.

2020.09.png

 

 

Prisindekser oktober 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,8 prosent fra september til oktober, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,3 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 4,2 prosent, mens KPI indeksen viser en økning på 1,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gikk ned med 2,7 prosent fra september til oktober. Indeksen på frisk frukt går ned med 3,9 prosent, indeksen på friske grønnsaker går ned med 1,6 prosent, mens indeksen på øvrig frukt og grønt går ned med 0,7 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 5,4 prosent, der frisk frukt øker med 5,7 prosent, friske grønnsaker øker med 3,4 prosent og øvrig frukt og grønt øker med 5,2 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk opp med 0,3 prosent fra september til oktober.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 0,6 prosent.

Forbrukerprisindeksen på meierivarer gikk ned med 0,8 prosent fra september til oktober. Tolvmånedersindeksen viser en økning på 3,6 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør opp med 0,2 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk opp med 0,2 prosent, ost gikk ned med 2,0 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned med 3,9 prosent.

Fra september til oktober gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt opp med 0,3 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisindeksen (den siste måneden) gått ned med 0,5 prosent for storfe biffer og for gruppen storfekjøtt bearbeidet har den gått ned med 0,3 prosent. For svin har den gått opp med 5,5 prosent, mens for lam har den gått opp med 2,1 prosent. For fjørfe gikk forbrukerprisindeksen ned med 1,5 prosent, mens for viltkjøtt økte den med 2,6 prosent. 12 månedersforbrukerprisindeksen på kjøtt viser en økning på 3,6 prosent. Her har prisøkningen vært 1,4 prosent på lam, 1,7 prosent på svin, 4,6 prosent på fjørfe, 2,9 prosent på vilt, 5,9 prosent på storfe biffer og 5,6 prosent på storfekjøtt bearbeidet.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 0,4 prosent. Det siste året har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 0,9 prosent.  

 

Engrosprisindekser

Engrosprisindeksen på meierivarer har vært uendret den siste måneden (september til oktober). De 12 siste månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,0 prosent. For de ulike delindeksene har det vært en økning på 1,7 prosent for gruppen melk, yoghurt og fløte, en økning på 7,8 prosent på smør, 3,6 prosent økning på ost og 4,0 prosent økning på gruppen andre meierivarer.

Engrosprisindeksen på storfe gikk ned med 2,4 prosent den siste måneden. Engrosprisen på lam gikk ned med 5,5 prosent, mens engrosprisindeksen på svin økte med 2,6 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 1,8 prosent og 4,8 prosent, mens for lam har engrosprisindeksen gått ned med 7,0 prosent.

Engrosprisindeksen på fjørfe gikk opp med 0,6 prosent den siste måneden, mens 12 månedersindeksen viser en økning på 4,1 prosent.

Engrosprisindeksen på egg er uendret fra september til oktober. 12 månedersindeksen viser en økning på 4,6 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk var uendret fra september til oktober. 12 månedersindeksen viser en økning på 1,6 prosent.

 

Produsentprisindeksen storfe og lam gikk ned med hhv. 5,9 prosent og 8,4 prosent fra september til oktober, mens produsentprisindeksen på svin økte med 3,3 prosent. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe, lam og svin økt med hhv. 1,4 prosent, 3,3 prosent og 8,6 prosent.

2020.10.png

 

 

Prisindekser november 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,5 prosent fra oktober til november, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,7 prosent den siste måneden. Tolvmånedersindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,5 prosent, mens KPI indeksen viser en økning på 0,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gikk ned med 1,1 prosent fra oktober til november. Indeksen på frisk frukt går ned med 3,1 prosent, indeksen på friske grønnsaker går opp med 2,4 prosent, mens indeksen på øvrig frukt og grønt går ned med 0,8 prosent. Tolvmånedersindeksen på frukt og grønt viser en prisøkning på 6,2 prosent, der frisk frukt øker med 5,0 prosent, friske grønnsaker øker med 10,1 prosent og øvrig frukt og grønt øker med 3,1 prosent.

Forbrukerprisindeksen på meierivarer gikk ned med 1,5 prosent fra oktober til november. Tolvmånedersindeksen viser en økning på 1,7 prosent. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør opp med 0,3 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,6 prosent, ost gikk ned med 1,4 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned med 1,1 prosent.

Fra oktober til november gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt opp med 1,9 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisindeksen (den siste måneden) gått ned med 1,1 prosent for storfe og 1,5 prosent for vilt.  For fjørfe gikk forbrukerprisindeksen opp med 1,1 prosent og for gruppen storfekjøtt bearbeidet har prisindeksen gått opp med 2,5 prosent. Den siste måneden er prisøkningen på svin rekordhøy med hele 7,2 prosent (noe som bl.a. skyldes underdekning av svin) og prisen på lam økte med 15,1 prosent. Det er ikke uvanlig at prisen på lam øker såpass mye fra oktober til november. 12 månedersindeksen på kjøtt viser en økning på 5,4 prosent. Her har prisøkningen vært 2,9 prosent på lam, 6,1 prosent på svin, 4,5 prosent på fjørfe, 9,5 prosent på storfekjøtt bearbeidet, 8,4 prosent på storfe, mens prisindeksen på vilt har gått ned med 0,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk opp med 0,6 prosent fra oktober til november.  Tolvmånedersindeksen på fisk viser en økning på 3,0 prosent.

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått opp med 1,1 prosent. 12 månedersindeksen på egg gått opp med 1,3 prosent.  

 

Engrosprisindekser

Engrosprisindeksen på meierivarer har vært uendret den siste måneden (oktober til november). De 12 siste månedene har engrosprisindeksen på meierivarer økt med 3,0 prosent. For de ulike delindeksene har det vært en økning på 1,7 prosent for gruppen melk, yoghurt og fløte, en økning på 7,8 prosent på smør, 3,6 prosent økning på ost og 4,0 prosent økning på gruppen andre meierivarer.

Engrosprisindeksen på storfe økte med 0,8 prosent den siste måneden, mens engrosprisen på lam og svin er uendret. I løpet av de siste 12 månedene har engrosprisindeksen på storfe og svin økt med hhv. 3,7 prosent og 4,8 prosent, mens for lam har engrosprisindeksen gått ned med 7,0 prosent.

Engrosprisindeksen på fjørfe gikk opp med 0,1 prosent den siste måneden, mens 12 månedersindeksen viser en økning på 4,4 prosent.

Engrosprisindeksen på egg er uendret fra oktober til november. 12 månedersindeksen viser en økning på 4,6 prosent.

 

Noteringsprisindeksen melk gikk ned med 5,1 prosent fra oktober til november. 12 månedersindeksen viser en økning på 0,4 prosent.

 

Produsentprisindeksen storfe gikk opp med 1,1 prosent fra oktober til onovember, mens produsentprisindeksen på lam og svin er uendret. De siste 12 månedene har produsentprisindeksen på storfe, lam og svin økt med hhv. 3,8 prosent, 3,3 prosent og 8,6 prosent.

2020.11.png

 

 

Prisindekser desember 2020

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 2,6 prosent fra november til desember, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,4 prosent den siste måneden.

Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gikk ned med 4,4 prosent fra november til desember. Indeksen på frisk frukt går ned med 4,5 prosent, indeksen på friske grønnsaker går ned med 4,4 prosent, mens indeksen på øvrig frukt og grønt går ned med 3,7 prosent.

Forbrukerprisindeksen på meierivarer gikk ned med 1,2 prosent fra november til desember. Den siste måneden gikk prisindeksen på smør ned med 1,3 prosent, gruppen melk, yoghurt og fløte gikk ned med 0,3 prosent, ost gikk ned med 1,9 prosent, mens gruppen andre meierivarer gikk ned med 5,3 prosent.

Fra november til desember gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt ned med 2,3 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har prisindeksen gått opp med 1,7 prosent for storfe og 2,9 prosent for vilt. For fjørfe gikk forbrukerprisindeksen ned med 1,7 prosent, gruppen storfekjøtt bearbeidet gikk ned med 0,7 prosent, svin gikk ned med 4,9 prosent og prisindeksen på lam gikk ned med 5,4 prosent.

Forbrukerprisindeksen på fisk gikk ned med 0,8 prosent fra november til desember. 

Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på egg gått ned med 0,6 prosent.

 

Engrosprisindekser

Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra november til desember. Engrosprisindeksen på storfe økte med 2,4 prosent den siste måneden, engrosprisindeksen på lam er uendret, mens engrosprisindeksen på svin gikk ned med 1,1 prosentEngrosprisindeksen på fjørfe gikk opp med 0,2 prosent den siste måneden. Engrosprisindeksen på egg er uendret fra november til desember.

 

Noteringsprisindeksen 

Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra november til desember.

 

Produsentprisindeksen 

Den siste måneden har produsentprisindeksen på storfe gått opp med 3,5 prosent, produsentprisindeksen på lam har vært uendret, mens produsentprisindeksen på svin gikk ned med 1,4 prosent.

2020.12.png