Prisutvikling 2018

Månedlig utvikling i matpriser på forbruker-, engros- og produsentnivå i 2018. Hver måned publiserer vi tall for prisutviklingen for matvarer i Norge på ulike ledd i verdikjeden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januar 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Februar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

April

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

August

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desember

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prisindekser på mat i 2018

Forbrukrprisindekser

SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 2,8 prosent i 2018. Samtidig økte forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer med 2,5 prosent. Blant hovedgruppene meieri, kjøtt, frukt og grønt, fisk, egg og annet, var det prisindeksen på kjøtt som økte minst med 0,8 prosent, mens prisindeksen på frukt og grønt økte mest med 5,2 prosent.

Sammenlignet med 2017, har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt hatt en relativt stor økning i 2018. Frukt og grønt indeksen består av indeksen «frisk frukt», «friske grønnsaker» og «øvrig frukt og grønnsaker». Blant disse indeksene er det frisk frukt som økte mest med 7,2 prosent.

Etter flere år med relativt store økninger i forbrukerprisindeks på fisk, var prisveksten langt mer moderat i 2018, med 1,9 prosent. Prisindeksen på kjøtt har også i 2018 økt mindre en de andre indeksene, noe som gjør at prisindeksen på kjøtt over flere år har økt mindre enn indeksen på øvrige matvaregrupper.

året2108test2.jpg

Engrosprisindekser

Den vektede engrosprisindeksen på kjøttvarer (omfatter kjøttslagene storfe, lam og svin) gikk ned med 1,1 prosent i 2018. Prisen på svin gikk ned med 0,9 prosent, prisen på lam gikk ned med 0,4 prosent, mens prisen på storfe var uendret. Årsaken til at den samlede engrospisindeksen på kjøttvarer gikk mer ned enn de enkelte indeksene på de tre kjøttslagene, skyldes en vridning i omsetningen av kjøttslagene, der det i 2018 ble omsatt relativt sett mindre storfekjøtt (dyrt kjøtt) og mer av billig kjøtt (svin).  

Den vektede engrosprisindeksen på meierivarer økte med 4,0 prosent i 2018. Prisen på smør økte mest med 9,0 prosent, prisen på ost økte med 5,4 prosent, prisen på melk yoghurt og fløte økte med 2,6 prosent, mens prisen på andre meierivarer økte med 3,5 prosent.  Vi må tilbake til 2014 for å finne en årlig prisøkning som var større enn i år.

Engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 1,0 prosent i 2018, mens den til sammenligning gikk ned med 6,5 prosent i 2017. Engrosprisindeksen på egg, økte med 3,0 prosent i 2018. Sist gang engrosprisen økte mer var i 2012.

 

Produsentprisindekser

Den vektede produsentprisindeksen på kjøtt (omfatter kjøttslagene storfe, lam og svin uten trekk for omsetningsavgift) gikk ned med 2,5 prosent i 2018. Størst nedgang var det i produsentprisindeksen på lam med 4,4 prosent, etterfulgt av storfe med en nedgang på 2,3 prosent og svin med en nedgang på 1,2 prosent.

Noteringsprisindeksen på melk økte med 2,4 prosent i 2018.

 

 

 

 

Prisindekser januar 2018

Forbrukerprisindeksenmat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 2,6 prosent fra desember 2017 til januar 2018. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,1 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 3,6 prosent. Det var spesielt prisen på frisk frukt som økte mye (6,0 prosent), noe som har sammenheng med at prisen på frisk frukt gikk mye ned forrige måned. Forbrukerprisen på meierivarer økte med 0,9 prosent den siste måneden, der det var undergruppen andre meierivarer som økte mest (6,3 prosent). Forbrukerprisen på kjøtt økte med 0,1 prosent, der både prisen på storfekjøtt (biffer og filet), svin og fjørfe økte, mens prisen på lam gikk ned med 10,2 prosent. Forbrukerprisen på egg og fisk gikk ned med hhv. 2,8 prosent og 1,5 prosent. Forbrukerprisen på annet økte med 3,6 prosent, der prisen på mineralvann og brus økte med 7,2 prosent, mens prisen på mel og gryn økte med 0,1 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer er uendret fra desember 2017 til januar 2018. Blant de ulike kjøttslagene økte engrosprisen med 5,9 prosent på lam, 1,2 prosent på storfe, 0,1 prosent på kylling, mens den var uendret på svin.

Produsentprisindeksenkjøttslagene lam, storfe og svin økte den siste måneden med hhv. 10,2 prosent, 2,0 prosent og 1,0 prosent.

januar4.jpg

Prisindekser februar 2018

Forbrukerprisindeksenmat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 1,9 prosent fra januar til februar. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,9 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 1,7 prosent. Forbrukerprisen på meierivarer økte med 4,5 prosent den siste måneden, der det var undergruppen andre meierivarer som økte mest (7,8 prosent). Forbrukerprisen på kjøtt økte med 1,8 prosent, der prisen på storfekjøtt (biffer og filet), storfekjøtt (bearbeidet), svin og fjørfe økte, mens prisen på lam og reinsdyr gikk ned. Forbrukerprisen på egg og fisk gikk ned med hhv. 4,0 prosent og 3,2 prosent. Forbrukerprisen på annet økte med 1,2 prosent.

Engrosprisindeksenmeierivarer økte med 1,9 prosent fra januar til februar, der engrosprisen på smør økte mest (2,9 prosent). Noteringsprisen på melk økte med 4,5 prosent.

mars18.jpg

Prisindekser mars 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 1,8 prosent fra  februar til mars. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,3 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt gikk ned med 2,7 prosent. Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 1,5 prosent den siste måneden, der det var undergruppen andre meierivarer som gikk ned mest (2,9 prosent). Forbrukerprisen på kjøtt gikk ned med 2,0 prosent, der prisen på storfekjøtt (biffer og filet), storfekjøtt (bearbeidet), svin, lam og fjørfe gikk ned, mens prisen på reinsdyr økte. Forbrukerprisen på egg og fisk gikk ned med hhv. 5,8 prosent og 0,8 prosent. Forbrukerprisen på annet gikk ned med 1,4 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra februar til mars. Blant de ulike kjøttslagene var prisen på lam og svin uendret mens storfe gikk ned med 1,2 prosent og kylling økte med 0,6 prosent. Egg økte med 0,1 prosent.

Produsentprisindeksen på kjøttslagene lam og svin holdt seg uendret fra februar til mars. Storfe gikk ned med 1,6 prosent.


Noteringsprisen på melk holdt seg uendret.

mars.jpg

Prisindekser april 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 0,2 prosent fra mars til april. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig opp med 0,4 prosent. Forbrukerprisen den siste måneden har økt mest på frukt og grønt med 3,2 prosent, der prisen på frisk frukt økte med 7,0 prosent. Forbrukerprisen på meierivarer gikk mest ned med 1,1 prosent. Størst prisnedgang blant meierivarer var det i gruppen andre meierivarer som gikk ned med 2,5 prosent. Forbrukerprisen på kjøtt var uendret fra mars til april, der prisen på storfekjøtt (biffer og filet), svin og fjørfe gikk opp med hhv. 1,9 prosent, 1,6 prosent og 0,3 prosent, mens prisen på storfekjøtt (bearbeidet), lam og reinsdyr gikk ned med hhv. 1,4 prosent, 0,3 prosent og 0,4 prosent. Forbrukerprisen på egg og fisk gikk ned med hhv. 0,9 prosent og 0,6 prosent, mens forbrukerprisen på annet gikk ned med 0,2 prosent.

KPI 12 måneders indeks (april 2017 til april 2018), viser en økning på 2,4 prosent, mens forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,9 prosent. Hovedgruppen frukt og grønt har det siste året økt med 11,3 prosent, egg har økt med 8,6 prosent, meierivarer har økt med 3,2 prosent, annet har økt med 2,9 prosent, kjøtt har økt med 2,2 prosent mens fisk har gått ned med 1,1 prosent.

 

Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra mars til april. Når det gjelder engrosprisen på kjøtt, har prisen på svin og lam har gått ned med 2,8 prosent og 0,5 prosent, mens engrosprisen på storfe og fjørfe har økt med 2,5 prosent og 1,7 prosent.  Engrosprisen på egg har økt med 0,5 prosent den siste måneden.  

 

Produsentprisindeksen på lam har holdt seg uendret fra mars til april. På storfe gikk prisen opp med 3,2 prosent, mens på svin gikk den ned med 3,7 prosent.

Noteringsprisen på melk økte med 0,2 prosent.

april.jpg

Prisindekser mai 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 0,1 prosent fra april til mai. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig opp med 0,1 prosent. Forbrukerprisen på egg har den siste måneden økt med 5,9 prosent. Forbrukerprisen på kjøttvarer gikk mest ned med 1,8 prosent. Størst prisnedgang blant kjøttvarene var det i gruppene svin og storfekjøtt (bearbeidet) med 1,9 prosent, etterfulgt av fjørfe med 0,6 prosent og storfe (biffer og filet) med 0,2 prosent. Forbrukerprisen på lam økte med 2,2 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 0,9 prosent fra april til mai. Prisen på friske grønnsaker økte med 4,0 prosent, mens prisen på frisk frukt gikk ned med 1,4 prosent. Forbrukerprisen på øvrig frukt og grønt økte med 0,6 prosent. Fisk har hatt en prisøkning på 0,4 prosent fra april til mai, mens prisen på meierivarer økte med 0,3 prosent. Størst prisnedgang blant meierivarer var det i gruppen andre meierivarer som gikk ned med 1,1 prosent, etterfulgt av smør med 0,3 prosent. Fra april til mai økte prisen på ost med 0,6 prosent, mens prisen på melk, yoghurt og fløte økte med 0,3 prosent.

KPI 12 måneders indeks (mai 2017 til mai 2018), viser en økning på 2,3 prosent, mens forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 1,1 prosent. Hovedgruppen egg det siste året økt med 6,4 prosent, frukt og grønt har økt med 3,6 prosent,  meierivarer har økt med 1,6 prosent, annet har økt med 1,3 prosent, mens kjøtt og fisk har gått ned med hhv. 1,9 prosent og 0,8 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra april til mai. Når det gjelder engrosprisen på kjøtt, har prisen på svin og lam vært uendret, mens engrosprisen på storfe har økt med 1,3 prosent og engrosprisen på fjørfe har gått ned med 1,7 prosent.  Engrosprisen på egg har økt med 0,2 prosent den siste måneden.  

Produsentprisindeksen på lam og svin har holdt seg uendret fra april til mai. På storfe gikk prisen opp med 2,7 prosent.

Noteringsprisen på melk var uendret.

mai.jpg

Prisindekser juni 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 0,5 prosent fra mai til juni. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,6 prosent. Forbrukerprisen på egg har den siste måneden gått ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisen på kjøttvarer holdt seg uendret den siste måneden. Der undergruppene storfe (biffer og filet) hadde en nedgang på 4,2 prosent og lam en nedgang på 3,5 prosent, etterfulgt av fjørfe som gikk ned med 1,5 prosent og svin ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisen på storfekjøtt (bearbeidet) økte med 1,3 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 1,0 prosent fra mai til juni. Prisen på friske grønnsaker økte med 2,0 prosent, mens prisen på frisk frukt gikk økte med 0,5 prosent. Forbrukerprisen på øvrig frukt og grønt økte med 0,1 prosent. Fisk har hatt en prisøkning på 0,8 prosent fra mai til juni, mens prisen på meierivarer økte med 0,2 prosent. Størst prisoppgang blant meierivarer var det i gruppen andre meierivarer som gikk opp med 2,8 prosent, etterfulgt av smør med 0,7 prosent og ost med 0,2 prosent. Fra mai til april holdt prisen på melk, yoghurt og fløte seg uendret.

KPI 12 måneders indeks (juni 2017 til juni 2018), viser en økning på 2,6 prosent, mens forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 0,4 prosent. Hovedgruppen egg det siste året gått ned med 0,2 prosent, frukt og grønt har økt med 1,9 prosent, meierivarer har økt med 0,7 prosent, annet har økt med 1,2 prosent, mens kjøtt og fisk har gått ned med hhv. 2,8 prosent og 0,8 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra mai til april. Når det gjelder engrosprisen på kjøtt, har prisen på svin, storfe og lam vært uendret, mens engrosprisen på fjørfe har økt med 0,6 prosent.  Engrosprisen på egg har gått ned med 0,2 prosent den siste måneden.  

Produsentprisindeksen på lam, storfe og svin har holdt seg uendret fra mai til juni.

Noteringsprisen på melk økte med 1,8 prosent fra mai til juni.

Prisindekser juli 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 3,6 prosent fra juni til juli. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig opp med 0,7 prosent. Forbrukerprisen på egg har den siste måneden gått opp med 2,4 prosent. Forbrukerprisen på kjøttvarer økte med 5,3 prosent. Forbrukerprisen på kjøttvarer økte i alle grupper storfe (biffer og filet) økte med 7,2 prosent, svin økte med 6,9 prosent, lam med 5,7 prosent, storfekjøtt (bearbeidet) økte med 4,4 prosent etterfulgt av fjørfe som økte med 1,7 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 3,9 prosent fra juni til juli. Prisen på friske grønnsaker økte med 2,7 prosent, mens prisen på frisk frukt økte med 5,6 prosent. Forbrukerprisen på øvrig frukt og grønt økte med 2,4 prosent. Fisk har hatt en prisøkning på 5,4 prosent fra juni til juli, mens prisen på meierivarer økte med 4,3 prosent. Størst prisoppgang blant meierivarer var det i gruppen smør med 12,2 prosent, andre meierivarer som gikk opp med 6,1 prosent, etterfulgt av ost med 5,0 prosent og melk, yoghurt og fløte med 3,2 prosent.

KPI 12 måneders indeks (juli 2017 til juli 2018), viser en økning på 3,0 prosent, mens forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 1,3 prosent. Hovedgruppen egg det siste året økt med 1,0 prosent, frukt og grønt har økt med 2,8 prosent, meierivarer har økt med 2,5 prosent, annet har økt med 1,2 prosent og fisk har økt med 1,7 prosent, mens kjøtt har holdt seg uendret.

Engrosprisindeksen på meierivarer økte med 0,8 prosent fra juni til juli. Når det gjelder engrosprisen på kjøtt har prisen på svin vært uendret, mens engrosprisen på fjørfe har økt med 0,7 prosent, lam økt med 0,8 prosent og storfe gått ned med 0,5 prosent. Engrosprisen på egg har gått ned med 0,4 prosent den siste måneden.  

Produsentprisindeksen på storfe og svin gikk ned hhv. 1,5 prosent og 0,7 prosent fra juni til juli. Prisen på lam økte med 0,2 prosent.

Noteringsprisen på melk har holdt seg uendret juni til juli.

juli.jpg

Prisindekser august 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 1,6 prosent fra juli til august. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig ned med 0,4 prosent. Forbrukerprisen på egg og fisk har den siste måneden gått ned med 2,6 prosent. Forbrukerprisen på kjøttvarer gikk ned med 0,2 prosent. Utviklingen i forbrukerprisen på kjøttvarer har variert den siste måneden. Prisen på storfe (biffer og filet) økte med 1,8 prosent, lam økte med 4,7 prosent, fjørfe økte med 2,4 prosent, mens prisen storfekjøtt (bearbeidet) gikk ned med 0,6 prosent og forbrukerprisen på svin gikk ned med 1,4 prosent. Forbrukerprisen på frukt og grønt gikk ned med 1,8 prosent fra juli til august. Prisen på friske grønnsaker gikk ned med 2,5 prosent, mens prisen på frisk frukt gikk ned med 1,7 prosent. Forbrukerprisen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 0,9 prosent. Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 1,6 prosent fra juli til august. Det var en prisoppgang på smør med 1,0 prosent, mens prisen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,7 prosent. Prisen på ost gikk ned med 1,5 prosent og prisen på andre meierivarer gikk ned med 4,6 prosent.

KPI 12 måneders indeks (august 2017 til august 2018), viser en økning på 3,4 prosent, mens forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,2 prosent. Hovedgruppen egg det siste året økt med 0,1 prosent, frukt og grønt har økt med 5,3 prosent, meierivarer har økt med 5,4 prosent, fisk har økt med 1,9 prosent, kjøttvarer har økt med 2,3 prosent mens annet har økt med 2,4 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer var uendret fra juli til august. Når det gjelder engrosprisen på kjøttvarer, har prisen på svin og storfe vært uendret, mens engrosprisen på fjørfe har økt med 0,9 prosent og engrosprisen på lam har økt med 7,7 prosent. Engrosprisen på egg har gått økt med 0,2 prosent den siste måneden.  

Produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 1,0 prosent fra juli til august. Produsentprisen på lam økte med 15,9 prosent, mens produsentprisen på svin var uendret.

Noteringsprisen på melk har holdt seg uendret juli til august.

 

Prisendring juli-august 2018.png

Prisindekser september 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,4 prosent fra august til september. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig opp med 0,6 prosent.

Forbrukerprisen på kjøttvarer samt frukt og grønt gikk ned med 0,7 prosent, mens forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 0,6 prosent den siste måneden. Forbrukerprisen på fisk gikk mest ned, med 1,7 prosent. Forbrukerprisen på egg har den siste måneden imidlertid økt med 3,3 prosent.

Utviklingen i forbrukerprisen på kjøttvarer har variert den siste måneden. Prisen på storfe (biffer og filet) gikk ned med 5,2 prosent, lam gikk ned med 2,7 prosent og svin gikk ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisen på fjørfe økte med 0,4 prosent, og storfekjøtt (bearbeidet) økte med 0,3 prosent.

Når det gjelder forbrukerprisen på frukt og grønt som gikk ned med 0,7 prosent fra august til september, gikk prisen på friske grønnsaker ned med 1,9 prosent, mens prisen på frisk frukt gikk ned med 0,4 prosent. Prisen på øvrig frukt og grønt økte med 0,8 prosent.  

Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 0,6 prosent den siste måneden. Prisen på melk, yoghurt og fløte var uendret, mens det var en prisnedgang på smør med 0,4 prosent. Prisen på ost gikk ned med 1,2 prosent og prisen på andre meierivarer gikk ned med 0,8 prosent.

KPI 12 måneders indeks (september 2017 til september 2018), viser en økning på 3,4 prosent, og forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 3,4 prosent. Hovedgruppen egg det siste året økt med 1,5 prosent, frukt og grønt har økt med 5,3 prosent, meierivarer har økt med 5,3 prosent, fisk har økt med 2,5 prosent, kjøttvarer har økt med 3,1 prosent mens annet har økt med 2,8 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer var uendret fra august til september. Når det gjelder engrosprisen på kjøttvarer, har prisen på svin vært uendret, mens engrosprisen på fjørfe har gått ned med 1,1 prosent, engrosprisen på lam har gått ned med 4,4 prosent og engrosprisen på storfe har gått ned med 1,8 prosent. Engrosprisen på egg har gått ned med 0,6 prosent den siste måneden.  

Produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 3,7 prosent fra august til september. Produsentprisen på lam gikk ned med 10,7 prosent, mens produsentprisen på svin gikk ned med 0,2 prosent.

Noteringsprisen på melk har holdt seg uendret juli til august.

september.jpg

Prisindekser oktober 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,8 prosent fra september til oktober. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig ned med 0,2 prosent.

Den siste måneden gikk forbrukerprisindeksen på kjøttvarer ned med 0,9 prosent, forbrukerprisindeksen på meierivarer gikk ned med 0,8 prosent, forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gikk ned med 0,5 prosent og forbrukerprisindeksen på egg gikk ned med 2,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på fisk økt med 0,1 prosent. Forbrukerprisindeksen i gruppen annet har den siste måneden gått ned med 0,8 prosent, der bl.a. indeksen på mel/gryn gikk ned med 0,9 prosent, saft/juice gikk ned med 2,8 prosent, mens forbrukerprisindeksen på mineralvann økte med 1,9 prosent.

Utviklingen i forbrukerprisindeksen på kjøttvarer har variert den siste måneden. Indeksen på storfe (biffer og filet) økte med 0,9 prosent og storfekjøtt (bearbeidet) økte med 0,1 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam gikk ned med 4,0 prosent og svin gikk ned med 0,3 prosent. Forbrukerprisindeksen på fjørfe og vilt gikk begge ned med 1,9 prosent.

Når det gjelder forbrukerprisindeksen på frukt og grønt som gikk ned med 0,5 prosent fra september til oktober, økte indeksen på friske grønnsaker med 0,8 prosent, mens indeksen på frisk frukt gikk ned med 0,8 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 1,6 prosent.  

Når det gjelder forbrukerprisindeksen på meierivarer gikk indeksen på melk, yoghurt og fløte ned med 1,2 prosent, ost gikk ned med 0,4 prosent, mens indeksen på smør var uendret. Forbrukerprisindeksen på andre meierivarer økte med 0,4 prosent.

KPI 12 måneders indeks (oktober 2017 til oktober 2018), viser en økning på 3,1 prosent, og forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 2,3 prosent. Hovedgruppen egg har det siste året gått ned med 0,3 prosent. Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt har økt med 4,8 prosent, meierivarer har økt med 3,2 prosent, fisk har økt med 2,1 prosent, kjøttvarer har økt med 1,7 prosent mens annet har økt med 1,9 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer var uendret fra september til oktober, mens det siste året har engrosprisindeksen gått ned med 2,8 prosent. Engrosprisindeksen på egg har økt med 0,5 prosent den siste måneden, og det siste året har indeksen økt med 1,9 prosent.  Engrosprisindeksen på kylling økte med 0,2 prosent fra september til oktober, og de siste 12 månedene har engrosprisindeksen økt med 1,2 prosent.

Når det gjelder engrosprisindeksen for storfe og lam, gikk denne ned med hhv. 2,7 prosent og 7,0 prosent den siste måneden, mens den økte med 2,5 prosent på svin. 12 måneders engrosprisindeks på storfe er uendret, mens på lam har engrosprisindeksen økt med 0,5 prosent, mens på svin har den gått ned med 0,3 prosent.

Produsentprisindeksensvin var uendret den siste måneden, mens på storfe og lam gikk indeksen ned med hhv. 3,6 prosent og 12 prosent. 12 månedsprodusentprisindeksen viser at prisen på storfe, lam og svin gikk ned med hhv. 4,3 prosent, 2,3 prosent og 3,7 prosent.

Noteringsprisen på melk gikk ned med 2,5 prosent fra september til oktober, men det siste året har noteringsprisen på melk økt med 3,0 prosent.

 

oktober.jpg

Prisindekser november 2018

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 1,4 prosent fra oktober til november. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk samtidig opp med 0,5 prosent.

Forbrukerprisen på samtlige matvaregrupper økte. Kjøttvarer økte med 2,8 prosent, fisk økte med 2,0 prosent, meierivarer økte med 1,2 prosent, egg og annet økte med 1,1 prosent, mens frukt og grønt økte med 0,2 prosent.

Den siste måneden har prisen på storfe (biffer og filet) gått ned med 2,9 prosent, mens prisen på storfekjøtt (bearbeidet) gikk ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisen på fjørfe økte med 0,6 prosent, og prisen på svin økte med 4,7 prosent. Den største prisendringen den siste måneden finner man på lam, som har en prisøkning på 21,8 prosent.

Når det gjelder forbrukerprisen på frukt og grønt den siste måneden, gikk prisen på friske grønnsaker ned med 0,9 prosent, mens prisen på frisk frukt økte med 0,1 prosent. Prisen på øvrig frukt og grønt økte med 2,2 prosent.  

Forbrukerprisen på melk, yoghurt og fløte økte med 0,9 prosent fra oktober til november. Prisen på smør økte med 1,4 prosent og prisen på ost økte med 1,5 prosent.  Forbrukerprisen på andre meierivarer økte med 3,5 prosent.

Engrosprisindeksen på meierivarer var uendret fra oktober til november. Når det gjelder engrosprisen på kjøttvarer, har prisen på svin vært uendret, mens engrosprisen på fjørfe har gått ned med 3,4 prosent, engrosprisen på lam har gått ned med 1,6 prosent og engrosprisen på storfe har økt med 1,2 prosent. Engrosprisen på egg har økt med 0,2 prosent den siste måneden.  

Produsentprisindeksen på storfe økte med 1,5 prosent fra oktober til november. Produsentprisen på lam gikk ned med 3,0 prosent, mens produsentprisen på svin var uendret.

Noteringsprisen på melk gikk ned med 3,1 prosent fra oktober til november.

 

Siste 12 måneder

KPI 12 måneders indeks (november 2017 til november 2018), viser en økning i forbrukerpriser på 3,5 prosent, og forbrukerpriser på mat- og alkoholfrie drikkevarer viser en økning på 4,3 prosent.

Det siste året har forbrukerprisøkningen på hovedgruppene vært 5,7 prosent på frukt og grønt, 5,4 prosent på meierivarer, 4,7 prosent på fisk, 3,1 prosent på kjøttvarer, 1,6 prosent på egg og 3,8 prosent på annet.

november18.jpg

 

Prisindekser desember 2018

 

Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 2,3 prosent fra november til desember. SSBs konsumprisindeks (KPI) var uendret.

Forbrukerprisen på samtlige matvaregrupper gikk ned med unntak av egg som økte med 0,7 prosent. Frukt og grønt gikk ned med 4,3 prosent, kjøttvarer gikk ned med 2,5 prosent, fisk gikk ned med 1,5 prosent, meierivarer gikk ned med 1,2 prosent, mens annet (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 1,8 prosent.

Samlet sett gikk prisen på kjøtt ned med 2,5 prosent i desember. Blant de ulike kjøttslagene har prisen på storfe (biffer og filet) økt med 1,4 prosent og prisen på fjørfe har økt med 2,0 prosent den siste måneden. Prisen på storfekjøtt (bearbeidet) gikk ned med 0,4 prosent og prisen på svin gikk ned med 2,7 prosent. Den største prisendringen den siste måneden finner man på lam, som har hatt en prisnedgang på 7,6 prosent.

Den siste måneden gikk forbrukerprisene på frukt og grønt ned, der prisen på friske grønnsaker gikk ned med 2,8 prosent, mens prisen på frisk frukt gikk ned med 5,9 prosent. Prisen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 4,0 prosent.  

Blant meierivarene, økte forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte økte med 0,4 prosent i desember. Prisen på smør gikk ned med 5,6 prosent, prisen på ost gikk ned med 2,8 prosent og prisen på andre meierivarer gikk ned med 3,4 prosent.

Den siste måneden har prisen på bl.a. syltetøy økt med 0,9 prosent, mens prisen på brød, iskrem og godteri har gått ned med hhv. 0,5 prosent, 0,4 prosent og 5,6 prosent. Blant øvrige prisindekser, viser indeksen over importerte varer at prisen gikk ned med 3,9 prosent i desember, mens forbrukerprisindeksen på norskproduserte varer (basert på norske råvarer) gikk ned med 1,5 prosent.

 

Engrosprisindeksen på meierivarer var uendret fra november til desember. Når det gjelder engrosprisen på kjøttvarer, har prisen på lam vært uendret, mens engrosprisen på svin har gått ned med 1,2 prosent. Engrosprisen på storfe har økt med 0,8 prosent og engrosprisen på fjørfe har økt med 4,4 prosent i desember. Engrosprisen på egg har økt med 0,2 prosent den siste måneden.  

 

Produsentprisindeksen på storfe økte med 0,5 prosent fra november til desember. Produsentprisen på svin gikk ned med 1,7 prosent, mens produsentprisen på lam var uendret.

 

Noteringsprisen på melk var uendret den siste måneden.  

desember18.jpg