Prisutvikling 2019
Månedlig utvikling i matpriser på forbruker-, engros- og produsentnivå i 2019. Hver måned publiserer vi tall for prisutviklingen for matvarer i Norge på ulike ledd i verdikjeden.
Prisindekser på mat 2019
Forbrukerprisindekser
SSBs konsumprisindeks (KPI-12 måneders indeks) gikk opp med 1,4 prosent i 2019. Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk imidlertid ned med 0,4 prosent.
Blant hovedgruppene meieri, kjøtt, frukt og grønt, fisk, egg og annet, var det prisindeksen på egg som gikk mest ned med 4,5 prosent, mens prisindeksen på frukt og grønt økte mest med 4,3 prosent. For de øvrige hovedgruppene har forbrukerprisindeksen på fisk økt med 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på de øvrige gruppene har gått ned med 0,9 prosent for meieri, 0,7 prosent for kjøtt og 1,0 prosent for gruppen annet (omfatter bakevarer, drikkevarer mm).
Engrosprisindeks
Engrosprisindeksen på meierivarer viser en økning på 2,7 prosent i 2019. Størst økning var det på smør med 8,1 prosent, mens indeksen på hhv melk/yoghurt/fløte, ost og øvrige meierivarer økte med 2,2 prosent, 2,7 prosent og 2,8 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe og egg økte med hhv 1,6 prosent og 0,5 prosent i 2019. Engrosprisindeksen på de kjøtt (storfe, lam og svin), økte samlet sett med 2,7 prosent, der storfe økte med 1,3 prosent, svin økte med 3,4 prosent og lam økte med 4,3 prosent.
Produsentprisindeks
Samlet sett gikk produsentprisindeksen på kjøtt opp med 4,4 prosent, der indeksen på storfe gikk ned med 0,2 prosent, mens indeksen på lam og svin økte med hhv. 9,2 prosent og 7,3 prosent.
Forbrukerprisindeks årsgjennomsnitt
Figuren nedenfor viser årlige endringer i forbrukerprisindekser for årene 2015-2019, beregnet som gjennomsnitt av månedsindeksene. Tallene som er angitt for de enkelte gruppene, angir siste års endring.
Prisindekser januar 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 0,4 prosent fra desember til januar. SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned 0,5 prosent.
Forbrukerprisen på fisk gikk ned med 4,3 prosent i januar og forbrukerprisindeksen på kjøtt gikk ned med 0,4 prosent. Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økte med 2,6 prosent i januar, meierivarer økte med 0,2 prosent, egg økte med 0,1 prosent, mens annet (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) økte med 0,5 prosent.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 3,6 prosent, på storfekjøtt (bearbeidet) har indeksen økte med 0,4 prosent og på svin økte forbrukerprisindeksen med 0,8 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam gikk ned med 9,6 prosent, på fjørfe gikk indeksen ned med 1,4 prosent og på reinsdyr gikk forbrukerprisindeksen ned med 3,1 prosent.
Den siste måneden gikk forbrukerprisene friske grønnsaker gikk ned med 0,2 prosent, indeksen på frisk frukt økte med 5,1 prosent, mens forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 2,2 prosent.
Blant meierivarene gikk forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte ned med 0,4 prosent i januar, mens indeksen på andre meierivarer gikk ned med 1,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på smør økte med 5,0 prosent den siste måneden, mens indeksen på ost økte med 0,7 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer økte med 1,5 prosent i januar. Indeksen på smør økte med 6,8 prosent, melk, yoghurt og fløte økte med 1,8 prosent og indeksen på andre meierivarer økte med 2,3 prosent. Engrosprisindeksen på ost var uendret.
Når det gjelder engrosprisindeksen på kjøttvarer, gikk indeksen på fjørfe ned med 0,7 prosent, mens indeksen på svin gikk ned med 1,2 prosent i januar. Engrosprisindeksen på storfe økte med 1,2 prosent og engrosprisen på lam økte med 2,5 prosent den siste måneden.
Produsentprisindeksen på storfe og lam økte med hhv. 2,5 prosent og 6,3 prosent i januar, mens produsentprisindeksen på svin gikk ned med 2,4prosent.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 1,1 prosent i januar.
Prisindekser februar 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 2,8 prosent fra januar til februar. SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,8 prosent.
Forbrukerprisen på fisk økte med 3,6 prosent i februar og mens forbrukerprisindeksen på meierivarer og kjøtt økte med 2,8 prosent. Forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økte med 0,9 prosent i februar, mens egg økte med 4,0 prosent. Øvrige mat- og alkoholfrie drikkevarer «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) økte med 3,0 prosent.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 0,3 prosent, mens på storfekjøtt (bearbeidet) har indeksen økt med 0,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe har økt med hhv. 1,7 prosent og 5,2 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på lam gikk ned 0,5 prosent fra januar til februar.
Den siste måneden økte forbrukerprisindeksen på friske grønnsaker med 2,1 prosent, mens indeksen på frisk frukt gikk ned med 2,1 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 4,6 prosent fra januar til februar.
Blant meierivarene økte forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte med 2,1 prosent i fra januar til februar. Forbrukerprisindeksen på smør økte med 3,7 prosent mens indeksen på ost økte med 3,6 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på andre meierivarer økte med 6,1 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra januar til februar. Når det gjelder engrosprisindeksen på kjøttvarer, økte prisindeksen på fjørfe ned med 0,7 prosent, og på lam økte den med 1,6 prosent. Engrosprisindeksen på svin og storfe var uendret. Engrosprisindeksen på egg, økte med 0,1 prosent fra januar til februar.
Produsentprisindeksen på storfe økte med 1,3 prosent i februar, mens produsentprisindeksen på svin og lam var uendret.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret i februar.
Prisindekser mars 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9 prosent fra februar til mars. SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,2 prosent.
Forbrukerprisen på fisk økte med 1,4 prosent i mars, mens forbrukerprisindeksen på egg gikk ned med 1,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på kjøtt gikk ned med 0,9 prosent, og på frukt og grønt gikk den ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på både meierivarer og «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 1,2 prosent i mars.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 3,3 prosent i mars, mens på svin og storfekjøtt (bearbeidet) gikk indeksen ned med 1,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam økte forbrukerprisindeksen med 0,1 prosent fra februar til mars. Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på fersk kjøtt økt med 0,1 prosent, mens forbrukerprisindeksen på bearbeidet-/ og frossent kjøtt har gått ned med 1,4 prosent.
Den siste måneden gikk forbrukerprisindeksen på frukt og grønt ned med 0,6 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 0,9 prosent, frisk frukt gikk ned med 0,2 prosent, mens forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 0,9 prosent.
Blant meierivarene gikk forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte ned med 1,0 prosent fra februar til mars. Forbrukerprisindeksen på smør gikk ned med 3,4 prosent mens indeksen på ost gikk ned med 1,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på andre meierivarer gikk ned med 4,0 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra februar til mars. Når det gjelder engrosprisindeksen på kjøttvarer, gikk prisindeksen på fjørfe ned med 0,4 prosent og prisindeksen på storfe gikk ned med 1,3 prosent. Prisindeksen på lam økte den med 1,6 prosent, mens prisindeksen på svin var uendret. Engrosprisindeksen på egg, økte med 0,3 prosent fra februar til mars.
Produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 3,1 prosent i mars, produsentprisindeksen på lam gikk økte med 2,9 prosent, mens produsentprisindeksen på svin var uendret.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 4,5 prosent i mars.
Prisindekser april 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,8 prosent fra mars til april. SSBs konsumprisindeks (KPI) økte med 0,4 prosent.
Forbrukerprisen på fisk og egg økte med hhv. 0,3 prosent og 0,2 prosent i april, mens forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økte med 0,7 prosent. Forbrukerprisindeksen på kjøtt og meierivarer gikk ned med hhv. 0,3 prosent og 1,3 prosent i april. Forbrukerprisindeksen på «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 1,2 prosent i april.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 3,0 prosent i april, mens forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt og fjørfe har økt med hhv. 2,1 prosent og 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og lam har gått ned med hhv. 0,6 prosent og 4,0 prosent den siste måneden.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 0,7 prosent, der friske grønnsaker økte med 2,0 prosent, og frisk frukt økte med 0,7 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 1,2 prosent i april.
Forbrukerprisindeksen på ost og smør gikk ned fra mars til april med hhv. 2,1 prosent og 1,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte økte med 0,4 prosent, mens forbrukerprisindeksen på andre meierivarer økte med 0,4 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er uendret fra mars til april. Engrosprisindeksen på egg, gikk ned med 0,7 prosent, mens engrosprisindeksen på fjørfe økte med 0,5 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk ble gjennomført i påskeuken, og viser derfor en kraftig nedgang på 32,1 prosent.
Prisindekser mai 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 0,9 prosent fra april til mai, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,3 prosent.
Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 1,1 prosent, mens øvrige forbrukerprisindekser på mat og alkoholfrie drikkevarer gikk ned. Fisk gikk ned med 1,7 prosent, egg gikk ned med 1,1 prosent, kjøtt gikk ned med 3,1 prosent, meierivarer gikk ned med 1,5 prosent, mens forbrukerprisindeksen på gruppen «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk ned med 0,4 prosent i mai.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 2,4 prosent i mai, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 4,4 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe gikk ned med hhv.4,3 prosent og 1,1 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på ferskt kjøtt gikk ned med 0,8 prosent den siste måneden, mens det prisindeksen på fryst og annet konservert kjøtt gikk ned med 4,2 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 1,1 prosent, der friske grønnsaker økte med 2,4 prosent, og frisk frukt økte med 1,3 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 1,0 prosent i mai.
Forbrukerprisindeksen på ost og smør gikk ned med hhv. 0,1 prosent og 1,8 prosent den siste måneden og forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,1 prosent. For gruppen andre meierivarer, har forbrukerprisindeksen gått ned med 3,0 prosent.
Egg har hatt en reduksjon i forbrukerprisindeksen på 1,1 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på egg økte med 0,2 prosent fra april til mai, mens meierivarer var uendret. Engrosprisindeksen på storfe og lam økte med hhv. 2,4 prosent og 6,3 prosent. Engrosprisindeksen på svin var uendret, mens engrosprisindeksen på fjørfe gikk ned med 0,3 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk er tilbake på «normalt» nivå og har økt med 48,4 prosent den siste måneden (april til mai). Sammenlignet med mars har noteringsprisen i mai økt med 0,7 prosent.
Produsentprisindeksen på svin er uendret i mai, mens produsentprisindeksen på storfe og lam økte med hhv. 4,2 prosent og 13,9 prosent.
Prisindekser juni 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp med 0,8 prosent fra mai til juni, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,1 prosent.
Forbrukerprisen på frukt og grønt økte med 2,5 prosent, mens øvrige forbrukerprisindekser på mat og alkoholfrie drikkevarer økte. Fisk økte med 1,2 prosent, egg økte med 0,5 prosent, kjøtt økte med 1,9 prosent, meierivarer holdt seg uendret, mens forbrukerprisindeksen på gruppen «annet» (inkluderer blant annet bakervarer, mel, juice og mineralvann) gikk opp med 0,4 prosent i juni.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 0,3 prosent i juni, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk opp med 3,2 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe økte med hhv.1,8 prosent og 0,6 prosent den siste måneden. Forbrukerprisindeksen på ferskt kjøtt gikk opp med 0,7 prosent den siste måneden, mens det prisindeksen på fryst og annet konservert kjøtt økte med 2,4 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 2,5 prosent, der friske grønnsaker økte med 3,5 prosent, og frisk frukt økte med 3,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 0,1 prosent i juni.
Forbrukerprisindeksen på ost gikk ned med 1,1 prosent og smør økte med 1,3 prosent den siste måneden og forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk opp med 0,5 prosent. For gruppen andre meierivarer har forbrukerprisindeksen økt med 2,1 prosent.
Egg har hatt en økning i forbrukerprisindeksen på 0,5 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på egg økte med 0,4 prosent fra mai til juni, mens meierivarer var uendret. Engrosprisindeksen på storfe, svin og lam var uendret. Engrosprisindeksen på fjørfe økte med 0,4 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra mai til juni.
Produsentprisindeksen på storfe og lam er uendret i juni, mens produsentprisindeksen på svin økte med 2,4 prosent.
Prisindekser juli 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk opp 4,2 prosent fra juni til juli, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,7 prosent.
Forbrukerprisindeksen på samtlige matvaregrupper økte fra juni til juli, der prisen på meierivarer økte med 5,7 prosent, fisk økte med 5,0 prosent og frukt og grønt økte med 4,8 prosent. Forbrukerprisen på kjøtt gikk opp med 3,9 prosent, egg økte med 2,9 prosent, mens forbrukerprisindeksen på gruppen annet, økte med 3,4 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer økte med 5,7 prosent den siste måneden. Det er spesielt prisen på ost som trekker prisen opp (6,1 prosent). Prisen på smør økte med 4,8 prosent, prisen på melk yoghurt og fløte økte med 2,9 prosent, mens prisen på andre meierivarer økte med 3,4 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt med 4,8 prosent, der friske grønnsaker økte med 4,5 prosent, og frisk frukt økte med 5,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt økte med 5,0 prosent i juli.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 5,3 prosent i juli, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk opp med 2,2 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe økte med hhv.5,7 prosent og 2,2 prosent den siste måneden, mens prisen på lam økte med 2,1 prosent.
Engrosprisindeksen på egg økte med 0,7 prosent fra mai til juni, mens engrosprisindeksen på storfe var uendret. Engrosprisindeksen på fjørfe, lam og svin økte med hhv. 1,3 prosent, 0,7 prosent og 1,6 prosent. Vi har denne måneden ikke fått engrospriser på meierivarer, men vil publisere disse så snart de foreligger.
Noteringsprisindeksen på melk økte med 0,7 prosent fra juni til juli.
Produsentprisindeksen på storfe gikk ned med 1,8 prosent i juli. På lam gikk produsentprisindeksen opp med 0,9 prosent og på svin økte den med 3,1 prosent.
Prisindekser august 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 2,4 prosent fra juli til august, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,7 prosent.
Forbrukerprisindeksen på samtlige matvaregrupper gikk ned fra juli til august, der prisen på egg gikk ned med 5,8 prosent, meierivarer gikk ned med 2,7 prosent og frukt og grønt samt annet gikk ned med 2,4 prosent. Forbrukerprisen på kjøtt gikk ned med 1,2 prosent, mens på fisk gikk den ned med 1,0 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 2,7 prosent den siste måneden. Det er spesielt prisen på melk, yoghurt og fløte som trekker prisen ned (5,8 prosent). Prisen på smør gikk ned med 3,6 prosent, prisen på ost gikk ned med 2,2 prosent, mens prisen på andre meierivarer gikk ned med 5,1 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gått ned med 2,4 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 4,4 prosent, og frisk frukt gikk ned med 0,9 prosent. Forbrukerprisindeksen på øvrig frukt og grønt gikk ned med 2,0 prosent i august.
Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 1,2 prosent i august, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 1,1 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam og fjørfe økte med hhv.0,7 prosent og 0,4 prosent den siste måneden, mens prisen på svin gikk ned med 2,1 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er undret den siste måneden (juli til august). De siste 12 månedene har imidlertid engrosprisen på meierivarer økt med 2,7 prosent. Størst økning har det vært på smør med 8,1 prosent, etterfulgt av andre meierivarer med 2,8 prosent, ost med 2,7 prosent og melk, yoghurt og fløte med 2,2 prosent. Engrosprisindeksen på fjørfe og svin er uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe og lam har økt med hhv. 0,8 prosent og 3,2 prosent. Engrosprisindeksen på egg har økt med 0,1 prosent fra juli til august.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra juli til august og har i løpet av de siste 12 månedene gått ned med 0,4 prosent.
Produsentprisindeksen på storfe økte med 1,0 prosent fra juli til august. Produsentprisindeksen på svin, var uendret, mens på lam økte den med 7,8 prosent.
Prisindekser september 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 0,6 prosent fra august til september, og SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,5 prosent.
Forbrukerprisindeksen på egg, samt på frukt og grønt har økt den siste måneden, mens forbrukerprisindeksen på meierivarer, kjøtt, fisk og andre mat- og alkoholfrie drikkevarer har gått ned.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 1,4 prosent den siste måneden. Det er spesielt prisen på smør som trekker indeksen ned (2,5 prosent), men også prisen på ost gikk ned den siste måneden med 0,8 prosent. Prisen på melk, yoghurt og fløte økte med 2,7 prosent fra august til september.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt økt ned med 1,7 prosent, der friske grønnsaker økte med 1,6 prosent, frisk frukt økte med 2,1 prosent, mens øvrig frukt og grønt økte med 0,9 prosent.
Forbrukerprisindeksen på kjøtt gikk ned med 1,8 prosent i september. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 3,9 prosent i september, forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 0,5 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam og fjørfe gikk ned med hhv.2,1 prosent og 2,3 prosent den siste måneden, mens prisen på svin gikk ned med 1,9 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer er undret den siste måneden (august til september). Engrosprisindeksen på fjørfe, storfe og lam gikk ned med hhv. 0,6 prosent, 0,8 prosent og 4,3 prosent, mens engrosprisindeksen på egg og svin har økt med hhv. 0,3 prosent og 1,9 prosent den siste måneden.
Noteringsprisindeksen på melk er uendret fra august til september.
Produsentprisindeksen på storfe og lam gikk ned med hhv. 1,0 prosent og 6,8 prosent fra august til september, mens produsentprisindeksen på svin, økte med 2,5 prosent.
Prisindekser oktober 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned 1,1 prosent fra september til oktober, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,2 prosent. Forbrukerprisindeksen på fisk og kjøtt har økt den siste måneden, mens prisindeksen på øvrig hovedgrupper av mat- og alkoholfrie drikkevarer, har gått ned den siste måneden.
Den største nedgangen i forbrukerprisindeksen den siste måneden er på egg, med 2,5 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gått ned med 1,7 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 2,0 prosent, frisk frukt gikk ned med 0,5 prosent, mens øvrig frukt og grønt gikk ned med 3,2 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 1,4 prosent den siste måneden. Prisen på smør økte imidlertid med 0,5 prosent, mens prisindeksen på de øvrige meierivaregruppene gikk ned. Forbrukerprisindeksen på ost gikk ned den siste måneden med 1,3 prosent, forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 2,5 prosent, mens forbrukerprisindeksen på andre meieriprodukter gikk ned med 8,0 prosent.
Fra september til oktober økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 0,2 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) økt med 1,7 prosent, mens forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 0,6 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam økte med 1,7 prosent. Forbrukerprisindeksen på svin og fjørfe gikk ned med hhv. 0,2 prosent og 1,2 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på meierivarer og egg er undret den siste måneden (september til oktober). Engrosprisindeksen på fjørfe og svin er uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe og lam gikk ned med hhv. 0,7 prosent, 6,8 prosent.
Noteringsprisindeksen på melk gikk ned med 0,7 prosent fra september til oktober.
Produsentprisindeksen på svin økte med 3,2 prosent, mens produsentprisindeksen på storfe og lam gikk ned med hhv. 1,0 prosent og 13,5 prosent fra september til oktober.
Prisindekser november 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer økte med 0,2 prosent fra oktober til november, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk opp med 0,3 prosent. Forbrukerprisindeksen på meierivarer og kjøtt har økt den siste måneden, mens på fisk, egg og frukt og grønt gikk forbrukerprisindeksen ned.
Nedgangen i forbrukerprisindeksen på egg, var 1,0 prosent den siste måneden, mens på fisk var nedgangen på 1,7 prosent.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gått ned med 1,9 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 3,1 prosent, frisk frukt gikk ned med 2,4 prosent, mens øvrig frukt og grønt økte med 1,2 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk opp med 0,4 prosent den siste måneden. Prisen på smør økte med 1,1 prosent og prisindeksen på gruppen andre meieriprodukter økte med 3,8 prosent. Forbrukerprisindeksen på ost gikk ned den siste måneden med 0,3 prosent, mens forbrukerprisindeksen på melk, yoghurt og fløte gikk ned med 1,0 prosent.
Fra oktober til november økte forbrukerprisindeksen på kjøtt med 0,5 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på storfe (biffer og filet) gått ned med 3,4 prosent, og forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt gikk ned med 2,0 prosent. Forbrukerprisindeksen på lam økte med 13,4 prosent, mens for svin og fjørfe økte forbrukerprisindeksen med hhv. 0,7 prosent og 1,2 prosent den siste måneden.
Engrosprisindeksen på meierivarer og egg er undret den siste måneden (oktober til november). Engrosprisindeksen på svin og lam er også uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe og fjørfe gikk ned med hhv. 1,0 prosent, 0,3 prosent.
Noteringsprisindeksen på melk gikk ned med 3,9 prosent fra oktober til november.
Produsentprisindeksen på svin og lam var produsentprisindeksen uendret i november, mens på storfe gikk produsentprisindeksen ned med 1,3 prosent.
Prisindekser desember 2019
Forbrukerprisindeksen på mat- og alkoholfrie drikkevarer gikk ned med 1,9 prosent fra november til desember, mens SSBs konsumprisindeks (KPI) gikk ned med 0,3 prosent. Forbrukerprisindeksen på samtlige hovedgrupper gikk ned den siste måneden.
Den siste måneden har forbrukerprisindeksen på frukt og grønt gått ned med 3,2 prosent, der friske grønnsaker gikk ned med 1,5 prosent, frisk frukt gikk ned med 4,0 prosent, mens øvrig frukt og grønt gikk ned med 4,4 prosent.
Nedgangen i forbrukerprisindeksen på egg, var 2,3 prosent den siste måneden, mens på fisk var nedgangen på 0,8 prosent.
Forbrukerprisen på meierivarer gikk ned med 0,1 prosent den siste måneden. Prisen på gruppen melk, yoghurt og fløte økte med 0,4 prosent, smør gikk ned med 1,7 prosent, ost gikk ned med 0,6 prosent, mens andre meierivarer gikk ned med 1,1 prosent.
Fra november til desember gikk forbrukerprisindeksen på kjøtt ned med 2,0 prosent. Blant de ulike kjøttslagene har forbrukerprisindeksen på lam, svin og fjørfe gått ned med hhv. 2,9 prosent, 3,1 prosent og 1,2 prosent. Forbrukerprisen på bearbeidet storfekjøtt økte med 0,4 prosent og på storfe (biffer og filet) har indeksen økt med 2,6 prosent.
Engrosprisindeksen på meierivarer og egg er undret den siste måneden (november til desember). Engrosprisindeksen på lam er også uendret den siste måneden, mens engrosprisindeksen på storfe og fjørfe økte med hhv. 0,8 prosent, 0,3 prosent. Engrosprisindeksen på svin gikk ned med 1,2 prosent.
Noteringsprisindeksen på melk var uendret fra november til desember.
Produsentprisindeksen på lam var uendret i desember, på storfe gikk produsentprisindeksen opp med 1,1 prosent, mens på svin gikk produsentprisindeksen ned med 1,5 prosent.