Divisjon for matproduksjon og samfunn
Tiltak i landbruket og verdien av forbedret vannkvalitet
Slutt: juni 2027
Start: juli 2023
Landbruket er en av de viktigste kildene til vannforurensing i Norge, og samtidig en stor bidragsyter til klimautslipp.
Prosjektmedarbeidere
Signe Kårstad Valborg Kvakkestad Habtamu Alem Divina Gracia P. Rodriguez Frøydis Gillund Erik Solbu Csilla Farkas Maria Ystrøm Bislingen Lars Kristian Selbekk Jette Bredahl Jacobsen Søren Bøye Olsen Marianne Bechmann Eva Skarbøvik Jian Liu Robert Barneveld Elena Albertsen Helge BerglannStatus | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.07.2023 - 30.06.2027 |
Prosjektleder | Geir Wæhler Gustavsen |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Økonomi og samfunn |
Totalt budsjett | 14907000 |
Bakgrunn: Landbruket er en av de viktigste kildene til vannforurensing i Norge, og samtidig en stor bidragsyter til klimautslipp. I matproduksjonen brukes gjødsel i relativt store mengder for å tilføre plantene næringsstoffer. Avrenning fra gjødsel bidrar til forurensing av vassdrag. For å lage kostnadseffektive tiltak for å hindre forurenset vann og klimautslipp er samfunnet avhengig av kjennskap til tilstanden til økosystemene og hvordan forurensingen oppstår.
Hovedmål: Å finne ut hvordan landbruket kan implementere tiltak som tar hensyn til hele samfunnets nytte og kostnader.
Utvikle kvantitativ kunnskap om hvordan redusere fremtidig forurensing på en måte som både tar hensyn til rent vann, sunne økosystemer, matproduksjon og bøndenes kostnader.