
Dyrking og bruk av korn i nord
Korn er en meget viktig næringskilde for både mennesker og husdyr, også i nord. Det er dyrket korn i Nord-Norge siden sein steinalder, og gjennom historien har en i stor grad vært selvforsynt, spesielt med bygg, til eget hushold. Etter andre verdenskrig ble kornarealet i nord kraftig redusert. Dette var i stor grad grunnet økonomiske og politiske årsaker, og i dag produserer vi minimalt med korn i regionen.

Økt fokus på selvforsyning og matsikkerhet kombinert med satsing på lokale mat og drikkeprodukter med særpreg, aktualiserer korndyrking i nord
Over 100 år med kornforskning i nord
Ved NIBIOs forskningsstasjoner i nord har det vært forsket på korn i over 100 år. I starten var det mest fokus på foredling – å utvikle nye og bedre sorter av korn for våre nordlige vekstforhold. Gjennom å samle landsorter fra gårder i Nordland og Troms, og krysse dem med mer yterike sorter, ble det frem til 80-tallet foredlet frem sju sorter av bygg, havre og rug på forsøksgårdene i Tromsø og i Bodø. Agronomiske forhold som såtid og gjødslingseffekter ble også undersøkt.
I de siste to tiår har vi gjennom flere prosjekter testet ut egnede sorter for nordlige vekstforhold, blant annet tidlige sorter av bygg og havre fra Sverige, Finland og Island. Vi har også hatt prosjekter sammen med korndyrkere, bakeri og bryggere med mål om å bygge opp verdikjeden for, og bruk av, lokalt korn i nord. Samt, hatt forsøk med krossing av korn, for å bruke eget korn til kraftfôr. Vi har også undersøkt hva de viktigste flaskehalsene er for igjen å få opp kornproduksjonen. Alle disse prosjektene, har også en viktig rolle i å bygge opp nødvendig kunnskap og kompetanse om korndyrking og bruk i nord.
Økt korndyrking i nord
Å sikre selvforsyning av korn kan være en viktig del av bærekraften i matproduksjonen i nord. For bonden kan det gi inntekter fra korn og halm og samtidig reduserte kostnader til fôr og strø. Korn er også en nyttig vekst i vekstskifte. Klimaendringer, med mer varme i vekstsesongen, kan øke potensiale for korndyrking i nord.
Dagens korndyrkere i nord forteller om gode avlinger og god kvalitet på kornet. Det går fint an å dyrke bygg, havre og vårhvete, også til modning i nord. Produsenter lengst nord forteller likevel at de har få tilgjengelig tidlige sorter. Økt tilgang på tidlige sorter av bygg og havre, og foredling for tidlighet er derfor viktig. Økt havredyrking kan være interessant, siden havre kan dyrkes på noe tyngre jord, som en har mye av i nord.
Den største utfordringen er å få tilstrekkelig økonomi i kornproduksjonen og å få på plass nødvendig infrastruktur, blant annet er investeringer i nødvendige maskiner utfordrende. Det meste av kornet som dyrkes i Norge leveres til et kornmottak, men i Nord-Norge er det ingen kornmottak igjen. Det vil si at alle korndyrkere i nord - forutenom bønder lengst sør i Nordland som leverer til kornmottak i Trøndelag – må ha en egen verdikjede for kornet fra gården. Avsetningsmulighetene for kornet avgjør også produksjonsvolumet. I motsetning til i grøntproduksjonen er det ingen differensierte arealtilskudd satser i nord for korn.
I tillegg er kompetansen på, og kjennskap til, korndyrking i regionen lav – ikke blant de som dyrker selv, men på alle de andre gårdene hvor det kanskje er flere generasjoner siden det sist ble dyrket korn. En mulighet er å lære fra erfarne korndyrkere i Nord-Norge og fra andre nordlige land, blant annet fra kornbønder på Island eller i Skottland. Bevisstgjøring må til for at bønder i nord skal tenke på kornproduksjon som en mulighet.
Publikasjoner
Forfattere
Hilde HallandSammendrag
Through a literature study and stakeholder interviews factors affecting cereal production in northern Norway is investigated. Barriers and possibilities for increased production in the north is analyzed, establishing two main bottlenecks: 1. The economic situation for cereal production and 2. Lack of knowledge and familiarity with this production. Through this the report ends with eight inputs that can improve potentials for cereal production in northern Norway.
Sammendrag
Det er dyrket korn i Nord-Norge siden sein steinalder og kornet var en viktig del av kostholdet. Etter andre verdenskrig ble kornarealet i nord kraftig redusert. Med klimaendringer og med en økt markedsinteresse, er korndyrking igjen blitt aktuelt i nord. En av de største utfordringene er finne egnede sorter for nordlige strøk, og i dette prosjektet har vi testet de sju gjenværende nordnorske sortene for å teste hvor tilpasset de er dagens klima. Selv om resultatene er usikre, mener vi at Dønnes bygg samt at Nordlys og Bode kan være aktuelle byggsorter i Nordland. I Troms og Finnmark kan dyrking av Nordlys bygg være interessant, samt at Bode og Dønnes kan være aktuelle byggsorter. Pol havre og Vågønes vårrug er de eneste sortene av havre og rug fra Nord-Norge. Disse kan være aktuelle for dyrking i nord. Pol havre kan spesielt være interessant for dyrking til fôr i Troms og Finnmark. Videre utprøving kan gi sikrere resultat.
Sammendrag
Denne rapporten har fokus på dyrking og bruk av bygg i Nord-Norge. Innholdet er basert på kunnskapen som er generert gjennom det Nord-Atlantiske samarabeidsprosjektet Northern Cereals 2015-2018. I tillegg til kunnskap om hvordan man dyrker bygg i nord og bruker bygg til mat og malt omhandler rapporten dyrking og bruk av bygg i Nord-Norge i historisk sammenheng, samt et avsluttende kapittel om nye muligheter for denne næringen.
Prosjekter

Divisjon for matproduksjon og samfunn
OatFrontiers
OatFrontiers er et Interreg NPA (Northern Periphery Arctic program) prosjekt, og har som mål å forbedre mulighetene for havredyrking i NPA-området. Prosjekt perioden er fra 2024 til 2026. OatFrontiers koordineres av Luke i Finland.
