Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

JordbærSmak: En optimalisert moderne produksjonsteknologi for mer smakfulle norske jordbær

Aktiv SIST OPPDATERT: 18.12.2024
Slutt: des 2026
Start: jan 2023

Det er et mål å øke produksjonen i den norske grøntsektoren, inkludert jordbær, med inntil 50 prosent de kommende 15 årene. For å oppnå dette må dyrkingssesongen utvides, men da trengs en mye bedre kunnskap om hvordan man kan påvirke planteveksten og ta i bruk teknologi for å overvåke og beskytte plantene, uten at det går utover kvalitet og smak.

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.01.2023 - 31.12.2026
Prosjektleder Anne Linn Hykkerud
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Frukt og grønt
Finansieringskilde Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri + Grofondet

JordbærSmak har derfor som hovedmål å utvikle ny kunnskap som skal skape grunnlag for å optimalisere smaken på jordbær produsert i moderne produksjonssystemer i en lang vekstsesong, noe som vil gi grunnlag for en større andel av innenlandske markedet til norskproduserte bær. Prosjektet vil ha mest fokus på dyrking i substrat i plasttunneler, men vil ha overføringsverdi til veksthus og lukkede vekst-systemer (vertikal-produksjon). Uten en kunnskapsutvikling og et samarbeid som skissert i JordbærSmak, vil man ikke greie å få et løft med økt dyrkingsareal, og større avlinger av smakfulle bær i denne kulturen. 

Jordbær er en viktig bærart med lange tradisjoner i Norge. De norske bærene har en høy status blant forbrukerne, og er kjent for sin utmerkete smak. Til tross for denne preferansen har det vært en kraftig økning i jordbærimporten spesielt utenom den norske sesongen. Men nye muligheter for produksjon har gjort det mulig å kombinere det høye avlingspotensialet til importerte jordbærplanter med dyrking i substrat i høye plasttunneler.

I forlengelsen av dette, har drivhusproduksjon og produksjon i lukkede systemer blitt aktuelt også i Norge. Parallelt med de nye produksjonssystemene og økt import har imidlertid smakskvaliteten til norske bær blitt utfordret. Spørsmål som har blitt stil er: “Hvorfor smaker ikke norske jordbær godt lenger?”, og “Hvorfor er det så liten forskjell på smaken hos norske og importerte jordbær?”.

Jordbærsmaken er imidlertid komplisert og spesifikk, og preferanser endres med flere faktorer, som alder og kjønn. Å møte preferansene for jordbærsmak er en kompleks interaksjon mellom sukker, syre og aroma stoffer, og at disse stoffene påvirkes av dyrkingsteknikk og -klima. Siden modningsprosessen stopper ved høsting, kan ikke jordbærkvaliteten forbedres etter plukking. Rollen til dyrkings-faktorene i moderne produksjonssystemer må forstås for å kunne forbedre forbrukernes smaksopplevelse og optimalisere sluttproduktet.

Genotype/sort, dyrkningspraksis og temperatur/lys er faktorer som alene og i kombinasjon kan påvirke smakskvaliteten. Hovedmålet med JordbærSmak er derfor å produsere ny FoU-basert kunnskap som skal skape grunnlag for å optimalisere ytre faktorer for best mulig smak hos jordbær produsert i moderne produksjonssystemer i Norge.

Publikasjoner i prosjektet

Sammendrag

Smaken av norsk sommer fyller nå opp butikkhyllene. For å sikre verdens beste jordbærsmak, samtidig som vi vil at sesongen skal vare lengst mulig, trengs forskning