Divisjon for matproduksjon og samfunn
JordbærSmak: En optimalisert moderne produksjonsteknologi for mer smakfulle norske jordbær
Slutt: des 2026
Start: jan 2023
Strawberry is an important berry specie with long traditions in Norway. Norwegian berries have a high status amongconsumers. The climate in Norway is suited to produce strawberries with excellent taste, but the season is short andthe consumers' desire for strawberries around the year has led to a sharp increase in imports in recent years. IfNorwegian strawberries are to compete with imported berries during the growing season and retain their high status,it is important to focus on quality. The opening of import of strawberry plants, have given new possibilities forproduction. The high yield potential of imported strawberry plants combined with growing in substrate in highplastic tunnels meets many of the challenges for strawberry production in Norway. In extension of this, production ofstrawberries in greenhouses and in closed systems have also become relevant. In parallel with new productionsystems and increased import, the taste-quality of Norwegian berries has been challenged. A question that has beenraised is: "Why is there so little difference in the taste of Norwegian and imported strawberries?". However,strawberry taste is complex and specific, and preferences change with several factors, such as age and gender.Strawberry flavor is a complex interaction between sugar, acid, and aroma substances. Since the ripening processstops at harvest, the content of these cannot be changed after picking. Cultivar, cultivation practices, temperatureand light are factors that alone and in combination can affect the quality of taste. The role of the cultivation factorsin modern production systems must be understood in order to improve the consumer's taste experience andoptimize the quality of the final product. TastyStrawberry's main goal is therefore to develop new knowledge thatwill create a basis for optimizing the taste of strawberries produced in modern production systems during anextended growing season in Norway.
Prosjektmedarbeidere
Anita Sønsteby Tomasz Leszek Woznicki Stanislav Strbac Geir Wæhler Gustavsen Nhat Strøm-Andersen Arne Stensvand Michel Verheul Krzysztof Kusnierek Henk Maessen Stein Harald Hjeltnes Njøs Frukt og Bærsenter Siv Fagertun Remberg NMBU Baoru Yang Univerity of Turku Azelis Avisomo Bama Ekeberg Myhrene Gartnerhallen Jenny Olsen Jordbærguttan Moskvil Bær NORGRO NorgesgruppenStatus | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.01.2023 - 31.12.2026 |
Prosjektleder | Anne Linn Hykkerud |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Frukt og grønt |
Finansieringskilde | Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri + Grofondet |
Publikasjoner i prosjektet
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Smaken av norsk sommer fyller nå opp butikkhyllene. For å sikre verdens beste jordbærsmak, samtidig som vi vil at sesongen skal vare lengst mulig, trengs forskning
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Arne StensvandSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Arne StensvandSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Arne StensvandSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anne Linn HykkerudSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Tomasz Leszek WoznickiSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Sammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag