Vil bevare smaken av norske jordbær
Norske jordbær har en høy status og er kjent for søte, smakfulle bær. Men hvordan kan vi ta vare på den velkjente smaken når vi dyrker importerte planter i moderne produksjonssystemer?
Med våre lange, kjølige sommernetter ligger forholdene til rette for å dyrke jordbær med god smak. Men sesongen er for kort for forbrukerne, som gjerne vil ha tilgang på jordbær hele året. Etterspørselen har ført til en økning av importerte jordbær de siste årene.
– Dersom norske bær skal konkurrere med importerte må avlingene øke og sesongen må utvides. Da er det viktig å ha fokus på smak og kvalitet, sier NIBIO-forsker Anne Linn Hykkerud.
Import til nytte og besvær
Lovendringer har gjort det mulig å importere planter som gir stor avling allerede første produksjonsår. Dyrking i høye plasttuneller gjør det mulig å utvide sesongen, samt å dyrke jordbær flere steder i landet.
– Nye produksjonssystemer og økt import av planter, medfører at vi står i fare for å miste smaken som kjennetegner norske jordbær. Forbrukere stiller spørsmål om hvorfor norske jordbær ikke smaker godt lenger, og hvorfor det er så liten forskjell på smaken av norske og importerte jordbær, sier Hykkerud.
Det er en fare for at smaken av norske bær blir mer lik importerte bær når både sort og produksjonsform ligner stadig mer. Nå jobber forskerne med å finne gode løsninger på den besværlige, men dog så viktige smaken.
Smak er komplisert
Smak er komplisert. Også fordi smakspreferanser påvirkes av blant annet alder og kjønn.
– Smaken kommer av en kompleks blanding av sukker, syre og aromastoffer. Ved høsting stopper modningsprosessen, og innholdet endrer seg ikke etter det, sier Hykkerud.
– Sort, dyrkingspraksis, temperatur og lys er faktorer som påvirker smakskvaliteten. For å kunne forbedre smaken av jordbærene er det viktig at vi forstår hvilken rolle de ulike dyrkingsfaktorene har.
Valg av sort
Skal du velge jordbær med best mulig smak, eller bær som holder lenger og gir mer avling?
– Den velkjente Korona-jordbæra kjennetegnes av kort og intensiv produksjonstid, utmerket smak, men har kort holdbarhet og er utsatt for soppsykdommer, forteller Hykkerud.
– Alternativt har vi Favori og Murano, som gir høye avlinger fra juni til oktober, men som kan ha utfordringer med å holde på den gode smaken gjennom en lang sesong.
Hykkerud mener det er et behov for nye sorter som både har god smak og lang vekstsesong. I tillegg må vi ha mer kunnskap om god dyrking.
Kvalitet og kvantitet
– For å få god avling er det viktig å passe på riktig mengde næringsstoffer til riktig tid i de ulike vekststadiene. Høye doser nitrogen og kalsium under modning gir negativ effekt på smaken, mens høye doser kalium kan ha positiv effekt, sier Hykkerud.
Vanning er viktig, men mild tørke kan gi bedre kvalitet på bærene. Lave temperaturer under modningen kan gi fastere og søtere bær.
For å oppnå økte avlinger med god kvalitet, er kontrollert produksjon i lukkede systemer og i veksthus stadig mer aktuelt.
– Lukkede system gir bedre muligheter til å styre lys og temperatur, og dermed også smak, enn dyrking enn på friland. Vi må forske mer på mulighetene under ulike systemer slik at vi fremdeles kan nyte smakfulle jordbær, selv når produksjonssesongen øker, avslutter Hykkerud.
KONTAKTPERSON
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.