Økt bevissthet om lokal selvforsyning
![30-18-Frøydis Gillund_Privat](/om-nibio/forskning-nytter/divisjon-for-matproduksjon-og-samfunn/forskning-nytter-matproduksjon-og-samfunn-2021/okt-bevissthet-om-lokal-selvforsyning/_/image/962df92e-c09b-44cc-83a6-5ad6ecefac8a:43dfdba00a7b9a21a3df0e8b2150b57c228529f5/max-1280/30-18-Fr%C3%B8ydis%20Gillund_Privat.jpg?quality=60)
Foto: Solveig Kjølberg
Kompetansenettverk Lokalmat skal gi matprodusenter rundt om i landet kunnskap om tradisjonell videreforedling av egne råvarer. Frøydis Gillund ved NIBIO, leder kompetansenettverket i Nord-Norge.
Under pandemien har det vært en økende interesse for dyrking i egen hage, høste fra naturens ressurser, og å lage mat fra grunnen av. Frøydis Gillund tror vi har blitt mer bevisste på hvor viktig det er med nasjonal selvforsyning og matproduksjon over hele landet.
Kompetansenettverket er delt inn i fem regioner: Øst-, Sør-, Vest-, Midt- og Nord-Norge. Målgruppen er lokalmatprodusenter med under 10 ansatte som har mål om å utvikle, foredle og selge kvalitetsprodukter basert på lokale råvarer.
– Målet med min jobb er å bidra til å bevare den arktiske lokalmattradisjonen, forteller Gillund. Det handler om å hjelpe produsenter som vil lære hvordan de kan foredle lokale råvarer.
Samtidig skal nettverket bidra til å heve den matfaglige kompetansen for å sikre god kvalitet og trygge produkter innen lokalmatproduksjon.
Nettverket tilbyr kurs i for eksempel pølsemaking, ysting, nedskjæring av slakt og lignende. Produsentene kan også få besøk av en kunnskapsrik fagperson til veiledning i bedriften. Dette er eksperter med god kunnskap om tradisjonell videreforedling av lokale råvarer.
– Forbrukerundersøkelser viser at folk har stor tillit til norskprodusert mat, og aller størst til arktisk mat. Mange har svært store forventninger om god kvalitet og matsikkerheten i det arktiske, forteller Gillund.
Hun tror forventningene blant annet kan ha sammenheng med at gårdene i nord gjerne er mindre og med færre dyr. Det gir et bilde av at bonden har mer tid til hvert enkelt dyr, og dermed større mulighet til å sikre god kvalitet og dyrevelferd. I et bærekraftperspektiv gir det også mening å kunne kjøpe mat produsert i den landsdelen du befinner deg.
KONTAKTPERSON
![](/om-nibio/forskning-nytter/divisjon-for-matproduksjon-og-samfunn/forskning-nytter-matproduksjon-og-samfunn-2021/okt-bevissthet-om-lokal-selvforsyning/_/image/1a6d31ee-c160-4c9a-b1c0-fc9e6b6e899f:fa2a4442cc493435862819aa959190b7a4d62503/max-400/Fr%C3%B8ydis%20Gillund.jpg?quality=60)
Formål
Kompetansenettverk Lokalmat tilbyr kurs og veiledning som setter lokalmatprodusenter i stand til å produsere mat som er trygg og av høy kvalitet.
Samarbeid: De øvrige kompetansenettverkene. Se felles nettside www.mathåndverk.no
Finansiering: Midler over statsbudsjettet (Landbrukets utviklingsfond), med Troms og Finnmark Fylkeskommune som oppdragsgiver.
KONTAKTPERSON
![](/om-nibio/forskning-nytter/divisjon-for-matproduksjon-og-samfunn/forskning-nytter-matproduksjon-og-samfunn-2021/okt-bevissthet-om-lokal-selvforsyning/_/image/1a6d31ee-c160-4c9a-b1c0-fc9e6b6e899f:fa2a4442cc493435862819aa959190b7a4d62503/max-400/Fr%C3%B8ydis%20Gillund.jpg?quality=60)