Hopp til hovedinnholdet

Omsetningskrav for resirkulert fosfor kan påvirke landbruket betydelig

Husdyrgjødsel_SS

Med det nye forslaget til gjødselregelverk, som setter en grense for hvor mye fosfor som kan spres på jordet, vil det bli stadig vanskeligere å håndtere overskudd av husdyrgjødsel i områder med fosforoverskudd. Tanken bak et omsetningskrav for resirkulert fosfor er å lage et virkemiddel for å avlaste overskuddet av organiske fosforkilder i enkelte regioner. Foto: Svein Skøien

På oppdrag for Landbruks- og matdepartementet, har NIBIO utredet egnethet, gjennomførbarhet og fordelingsvirkninger av et omsetningskrav for resirkulert fosfor. I rapporten blir det blant annet pekt på utfordringer ved å innføre et slikt krav, med mer intensiv husdyrproduksjon som ytterste konsekvens.

Som et ledd i arbeidet med regjeringens strategi for sirkulærøkonomi og nytt gjødselregelverk, har NIBIO utredet muligheter og utfordringer knyttet til et eventuelt omsetningskrav for resirkulert fosfor. Et slikt krav innebærer at en viss andel av omsetningen av fosfor hos gjødselforhandlerne skal være fosfor fra husdyrgjødsel, fiskeslam, fiskeensilasje, matavfall, avløpsslam, eller andre avfallskilder.

– Tanken bak et omsetningskrav er å lage et virkemiddel for å avlaste overskuddet av organiske fosforkilder i enkelte regioner, forklarer Valborg Kvakkestad, forsker ved NIBIO.

– Med det nye forslaget til gjødselregelverk, som setter en grense for hvor mye fosfor som kan spres på jordet, vil det nemlig bli stadig vanskeligere å håndtere overskudd av husdyrgjødsel i områder med fosforoverskudd. Dette gjelder også for organisk avfall fra fiskeoppdrett, matavfall og avløpsvann lokalt.

Under utredningen har forskerne funnet at et eventuelt krav om en minimumsandel gjødsel med resirkulert fosfor kan bidra til å avlaste fosforoverskudd gitt visse forutsetninger.

– Samtidig vil et slikt krav by på en del utfordringer. Blant annet kan det gi økte kostnader for aktører som ikke bidrar til overskuddsproblemet, forteller Kvakkestad.

Innføringen av et omsetningskrav for resirkulert fosfor vil ha ulike konsekvenser for forskjellige aktører i verdikjeden. De som har overskudd av biologisk nedbrytbart avfall, som husdyrprodusenter og fiskeoppdrettere, vil ha lettere for å avsette sitt avfall. Samtidig kan bønder som ikke bidrar til overskuddet oppleve høyere kostnader for gjødsel. Foto: Anna Holene
Innføringen av et omsetningskrav for resirkulert fosfor vil ha ulike konsekvenser for forskjellige aktører i verdikjeden. De som har overskudd av biologisk nedbrytbart avfall, som husdyrprodusenter og fiskeoppdrettere, vil ha lettere for å avsette sitt avfall. Samtidig kan bønder som ikke bidrar til overskuddet oppleve høyere kostnader for gjødsel. Foto: Anna Holene

 

Kan koste gjødselforhandlere

Sammenliknet med eksisterende omsetningskrav for biodrivstoff, er gjennomførbarheten av et omsetningskrav for resirkulert fosfor mer usikker. Mens biodrivstoff enkelt kan blandes med fossilt drivstoff, er innblanding av resirkulert fosfor i mineralgjødsel teknisk utfordrende og kostbart. Salget av gjødselprodukter med resirkulert fosfor må derfor skje parallelt med dagens mineralgjødselprodukter.

Forhandlerne er avhengige av at bøndene selv velger å kjøpe gjødsel med resirkulert fosfor, som for det meste er organiske gjødselvarer. Muligheten deres til å påvirke bøndenes valg er begrenset til prissetting og reklame.

– Gjødselprodukter med resirkulert fosfor er ofte dyrere å produsere og har høyere innkjøpspris. For å oppfylle omsetningskravet vil forhandlerne trolig måtte selge gjødselprodukter med resirkulert fosfor med tap og øke prisen på mineralgjødsel, sier Kvakkestad.

En annen utfordring er at et omsetningskrav kan innfris med økt import av gjødselprodukter med resirkulert fosfor.

– Dette vil i så fall undergrave hensikten med kravet, sier Kvakkestad.

NIBIO-forsker Valborg Kvakkestad har ledet den samfunnsvitenskapelige delen av utredningen. Foto: Jon Kvakkestad Flaten
NIBIO-forsker Valborg Kvakkestad har ledet den samfunnsvitenskapelige delen av utredningen. Foto: Jon Kvakkestad Flaten

 

Omsetningskrav kan øke gjødselkostnadene til gårdbrukere uten fosforoverskudd  

Innføringen av et omsetningskrav vil ha ulike konsekvenser for forskjellige aktører i verdikjeden. De som har overskudd av biologisk nedbrytbart avfall, som husdyrprodusenter med gjødseloverskudd og fiskeoppdrettere, vil ha lettere for å avsette sitt avfall. Samtidig kan bønder som ikke bidrar til overskuddet oppleve høyere kostnader for gjødsel.

– Et omsetningskrav innebærer at gjødselforhandlere i større grad vil etterspørre gjødselprodukter med resirkulert fosfor. Kostnadene med å kvitte seg med overskuddsfosfor blir derfor lavere, forklarer Kvakkestad.

– Gårdbrukere som ikke bidrar til overskuddsproblemet vil imidlertid få høyere kostnader fordi gjødselkostnaden øker. Paradokset er at med et omsetningskrav, må distriktsjordbruket, spredte gårdsbruk, og produsenter med ensidig kornproduksjon, være med å betale for konsekvensene av sentraliseringen av husdyrproduksjonen som har foregått i visse områder.

Forskeren peker på at det nye forslaget til gjødselregelverk ikke inneholder krav til hvor mye areal som må være lokalt tilgjengelig per husdyr.

– Uten en slik regel kan et krav om salg av gjødsel med resirkulert fosfor føre til mer intensiv husdyrproduksjon, fordi kostnadene med å bli kvitt overskuddsgjødsel blir lavere, sier Kvakkestad.

– Dette vil også bidra til å løsrive husdyrproduksjonen fra arealressursene på gården.  

 

Konsekvenser av å ikke innføre et omsetningskrav

Ved innføring av det nye gjødselregelverket vil dagens deponiforbud for biologisk nedbrytbart avfall tvinge aktører med fosforoverskudd til å finne løsninger for avsetning av resirkulert fosfor. Ifølge Kvakkestad kan dette føre til at produsenter tar mer ansvar for produksjonen sin, noe som igjen kan bidra til en mer bærekraftig forvaltning av fosforressursene.

– Uten et omsetningskrav vil dagens deponiforbud for biologisk nedbrytbart avfall bidra til at aktører med fosforoverskudd må sørge for avsetning av resirkulert fosfor, eller samarbeide med andre om dette, sier hun.

– Alternativt må de gjøre tilpasninger i produksjonen, som å redusere husdyrproduksjonen i områder med fosforoverskudd som følge av husdyrhold.

Forskeren mener at et omsetningskrav neppe er nødvendig for bedre utnyttelse av fosfor som begrenset ressurs i Norge.

– En viktig fordel med virkemidler som innebærer at de som forårsaker biologisk nedbrytbart avfall også må bære kostnaden med å resirkulere avfallet, er at disse aktørene må ta hensyn til kostnadene med å resirkulere avfallet når de planlegger produksjonen sin, sier hun.

– Dette kan bidra til å spre husdyrproduksjonen mer jevnt over hele landet, i stedet for å konsentrere den enda mer, slik vi har sett med slaktekylling de siste årene.

Om utredningen

NIBIOs utredning om omsetningskrav for resirkulert fosfor er gjort på oppdrag for Landbruks- og matdepartementet.

Hovedfokuset i utredningen har vært å vurdere konsekvensene for aktørene i verdikjeden av et omsetningskrav for resirkulert fosfor i norsk landbruk.

I forbindelse med utredningen gjennomførte NIBIO dybdeintervjuer med 26 aktører i gjødselverdikjeden – fra produsenter og forhandlere, til bønder og teknologileverandører. Selv om mange støttet intensjonen om et omsetningskrav for økt bærekraft, uttrykket flere bekymring for at et omsetningskrav for resirkulert fosfor vil medføre betydelige kostnader og tekniske utfordringer.

I NIBIOs utredning blir det fremhevet at mens et omsetningskrav for resirkulert fosfor kan bidra til å skaffe et marked for gjenvunnet fosfor og avlaste fosforoverskudd, er det neppe nødvendig for å sørge for bedre utnyttelse av fosfor som en begrenset ressurs. Først og fremst vil omsetningskravet bidra til å overføre kostnader, og det vil åpne opp for ytterligere konsentrasjon av husdyrproduksjonen.

Utredningen har også en naturvitenskapelig del der blant annet mengder av ulike resirkulerbare fosforkilder blir estimert.

Fosforoverskudd i enkelte regioner gitt ulike begrensninger på hvor mye fosfor som kan tilføres i jordbruket er estimert for nå-situasjon og 10 år fram i tid. Utredningen gir også en oversikt over teknologiske og regulatoriske muligheter for å produsere gjødselvarer basert på resirkulert fosfor, samt en oversikt over innhold av uønskede stoffer i ulike typer fosforkilder. 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.

Publikasjoner

Abstract

Denne rapporten er skrevet på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet (LMD). NIBIO har utredet egnethet, gjennomførbarhet og mulige løsninger for krav om en minimumsandel resirkulert fosfor ved salg av fosforholdig gjødsel, dvs. et omsetningskrav. Denne utredningen estimerer mengder av ulike resirkulerbare fosforkilder. Fosforoverskudd i enkelte regioner gitt ulike begrensninger på hvor mye fosfor som kan tilføres i jordbruket er estimert for nå-situasjon og 10 år fram i tid. Videre gir utredningen en oversikt over teknologiske og regulatoriske muligheter for å produsere gjødselvarer basert på resirkulert fosfor, samt en oversikt over innhold av uønskede stoffer i ulike typer fosforkilder. Vi gjennomførte 26 intervjuer med aktører i hele verdikjeden for gjødsel med spørsmål angående et omsetningskrav for resirkulert fosfor: Gjødselprodusenter, forhandlere, kjøpere, landbruksrådgivningen, offentlige myndigheter, og aktører innenfor transport og teknologi. I tillegg til vurderingen av egnethet og gjennomførbarhet av et omsetningskrav for resirkulert fosfor har vi også gjort en kortfattet vurdering av mulige andre løsninger for å stimulere erstatning av mineralfosfor med resirkulert fosfor. Se kapittel 10 for sammendrag og konklusjoner fra rapporten og oppsummeringer i slutten av de enkelte kapitlene for sammenfatning av resultater.