Hopp til hovedinnholdet

Biorest av marine råstoffer: muligheter og utfordringer

foto2Renevo_cropped

I biogassindustrien er det økende interesse for å inkludere for å inkludere marine råstoffer som fiskeslam og fiskeensilasje. Foto: RENEVO

Mange bønder er skeptiske til biorest av marine råstoffer, men forskning viser at dette kan være god gjødsel så lenge innholdet av næringsstoffer justeres etter plantenes behov.

I biogassindustrien er det økende interesse for å bruke marine råstoffer som fiskeslam og fiskeensilasje.  Studier har nemlig vist at fôrrester, fiskeekskrementer og fiskeavfall har større biogasspotensial enn husdyrgjødsel.

Med økt nasjonal satsning på biogass vil mengden av biorest øke. Dette restproduktet etter biogassutvinning inneholder mange næringsstoffer og kan erstatte mineralgjødsel.

Mange bønder er imidlertid skeptiske til å bruke biorest, spesielt fra fiskeslam og -ensilasje, blant annet fordi de ikke kjenner kvaliteten på produktet.

Dette har forskere nå undersøkt. Analyser viser at næringsinnholdet i bioresten øker med bruk av marine råstoffer.

– Utfordringen er at forholdet mellom næringsstoffene i bioresten ikke er balansert, sier NIBIO-forsker Eva Brod.

– Fiskeslam øker også innholdet av tungmetaller i bioresten, men sett i forhold til den høye næringsverdien er ikke nivåene kritiske.

Studier har vist at fiskeavfall, ekskrementer og fôrrester har større biogasspotensial enn husdyrgjødsel. Foto: Anette Tjomsland Spilling
Studier har vist at fiskeavfall, ekskrementer og fôrrester har større biogasspotensial enn husdyrgjødsel. Foto: Anette Tjomsland Spilling

 

Ubalansert næringsinnhold

Brod forteller at fiskeslam inneholder særlig mye fosfor i forhold til nitrogen.

– Hvis bonden skal dekke plantenes nitrogenbehov utelukkende med bruk av biorest fra marine råstoffer, vil hen nødvendigvis tilføre mye mer fosfor enn det plantene trenger, sier hun.

– Når det nye gjødselregelverket trer i kraft, vil ikke slik overgjødsling med fosfor lenger være tillatt, ettersom regelverket vil legge en begrensning på hvor mye fosfor som er tillatt tilført et areal.

At mange biogassanlegg er lokalisert langs kysten på Vestlandet, byr på ytterligere utfordringer.

– Spredning av ubehandlet biorest på Vestlandet kan bli vanskelig fordi jorda allerede inneholder mye fosfor som følge av omfattende husdyrhold, forklarer forskeren.

Næringsstoffinnholdet i biorest av marine råstoffer er ubalansert. Særlig fiskeslam inneholder nemlig mye fosfor i forhold til nitrogen. Foto: Anette Tjomsland Spilling
Næringsstoffinnholdet i biorest av marine råstoffer er ubalansert. Særlig fiskeslam inneholder nemlig mye fosfor i forhold til nitrogen. Foto: Anette Tjomsland Spilling

 

Bioresten må optimaliseres

Ifølge Brod kan man optimalisere bioresten på flere måter, slik at den blir bedre tilpasset jordbruksarealenes næringsbehov. En løsning er at biogassanleggene blir til bioraffinerier som gjør om bioresten til gode gjødselprodukter.

– Raffineriene gjør dette best ved å utvinne fosfor fra bioresten i en form som lar seg transportere til områder der det er behov. Det de sitter igjen med, er en fosforfattig biorest som ikke lenger er problematisk å spre i nærområdet, sier hun.

– Alternativt kan man tilføre nitrogen slik at forholdet mellom fosfor og nitrogen blir bedre.

Biogasslaboratoriet til NIBIO og NMBU på Vollebekk i Ås. Foto: Kathrine Torday Gulden
Biogasslaboratoriet til NIBIO og NMBU på Vollebekk i Ås. Foto: Kathrine Torday Gulden

 

Nye løsninger vil komme

Brod forteller at det finnes teknologi for å redusere fosforinnholdet, men at denne er kostbar.

– Derfor vil det være viktig med økonomiske støtteordninger. Det kommende gjødselregelverket vil nok også tvinge frem nye løsninger, sier hun.

– Norge har nærmest ubegrenset tilgang på fiskeslam og fiskeavfall. Med noen tilpasninger kan biorest basert på marine råstoffer bli en viktig og ikke minst verdifull gjødselressurs for norske bønder i fremtiden.

Hva gjelder innholdet av tungmetaller i fiskeslam, mener forskeren at oppdrettsnæringen må ta større ansvar.

– Det må være et mål å unngå at tungmetaller havner i mat og miljø, avslutter hun.

14-15.jpg

 

Nytt gjødselregelverk

Forslaget til nytt gjødselregelverk innebærer en innstramming av spredningskravene, der endringene blir innført over åtte år. Det blir også tatt hensyn til regionale forskjeller.

Ler mer hos regjeringen.no.

Fakta om prosjektet

Prosjektet «Biorest fra nye marine råstoffer og husdyrgjødsel: Bruksanbefalinger for landbruket» har vært et toårig samarbeid mellom NORSUS (prosjektleder), NIBIO og Norges Bondelag finansiert av Landbruksdirektoratets Klima- og Miljøprogram. Biokraft, Renevo og Liholmen Biogass har vært industripartnere i prosjektet.

Hovedmålene med prosjektet har vært å bidra til økt kunnskap om hvordan bruk av nye marine råstoffer til biogassproduksjon (fiskeslam og fiskeensilasje) påvirker kvaliteten til biorest som gjødsel, og å kommunisere kunnskapen til landbruket.

Prosjektet videreføres nå i et nytt prosjekt, Circulizer. Meld deg på nyhetsbrev via prosjektnettsiden til NORSUS: https://norsus.no/prosjekt/circulizer/

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.

Publikasjoner

Abstract

Fiskeslam og fiskeensilasje har stort biogasspotensial. Marine råstoffer har derfor blitt ettertraktede substrater i industrielle biogassanlegg. Denne brukerguiden gir informasjon om innhold av næringsstoffer og tungmetaller i biorest fra marine råstoffer.

Abstract

Rapporten viser effekten av marine råstoffer (fiskeslam og fiskeensilasje) på kvaliteten til biorest som gjødsel. Til sammen 33 biorestprøver ble kjemisk analysert og tre prøvegrupper ble sammenlignet: Biorest fiskeslam (n = 11; fiskeslam i sambehandling med husdyrgjødsel), Biorest fiskeensilasje (n = 9; fiskeensilasje i sambehandling med ulike substrater) og Biorest referanse (n = 13; matavfall og husdyrgjødsel). Analysene viser at fiskeslam og fiskeensilasje øker næringsinnholdet i biorest, men at forholdet mellom næringsstoffene i biorest blir ubalansert sammenlignet med plantenes behov. Spesielt fosforinnholdet i biorest fra marine råstoffer var høyt sammenlignet med innholdet av nitrogen og kalium (NPK 3-1-2). En mini-ringtest viste stor måleusikkerhet hos kommersielle laboratorier mht. analyse av totalnitrogen og ammonium i biorest. Videre bekrefter resultatene våre at gjeldende gjødselvareforskrift er en utfordring for bruken av biorest som gjødsel, og spesielt når marine råstoffer inngår som substrat i biogassanlegg. Forslaget til ny gjødselvareforskrift legger bedre til rette for utnyttelsen av biorest fra marine råstoffer som gjødsel.