Biografi

Jeg forsker på forskjellige anvendte aspekter innenfor plantepatologi. Jeg har jobbet mye med Pectobacteriaceae, som forårsaker bløtråte og stengelråte i potet og ulike andre sykdommer i mange andre vertsplanter. Jeg er spesielt interessert i insekter assosiert med disse bakteriene og andre plantepatogene bakterier i feltet og molekylære mekanismene bak disse forskjellige assosiasjonene.

I det siste var jeg fokusert på praktiske og bioinformatiske implementeringer av metabarkoding eller amplikonsekvensering som et verktøy for deteksjon og identifisering av plantepatogene sopp, Oomycota, nematoder, bakterier, og invaderende plante- og insektarter.

Jeg fikk BSc og MSc fra University of Tübingen, hvor jeg oppdaget min lidenskap for plantepatologi ved Center for Plant Molecular Biology (ZMBP). I løpet av doktorgradsperioden min (2015-2018) undersøkte jeg bløtråte i norske potet med prof. May Bente Brurberg (NIBIO / NMBU) som hovedveileder.

Les mer

Sammendrag

Pærebrann er en plantesykdom forårsaket av bakterien Erwinia amylovora som er regulert i plantehelseforskriften og pærebrannforskriften. Formålet med regelverket og forvaltningen av denne planteskadegjøreren er å forebygge, begrense og bekjempe videre spredning. Pærebrannprosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet og NIBIO. Mattilsynets praktiske arbeid med planteskadegjøreren koordineres via Region Sør og Vest og finansieres over Mattilsynets budsjett. NIBIO mottar bevilgninger fra Landbruks- og matdepartementet for kunnskapsstøtte til Mattilsynet knyttet til sjukdommen pærebrann. I 2023 har prosjektet prioritert rydding av lett mottakelige vertplanter for pærebrann rundt planteskoler som produserer mottakelige planter, som et ledd i å redusere risikoen for smitte inn i denne planteproduksjonen. Videre har vi prioritert kartlegging for å fremskaffe kunnskap om sykdommens utbredelse i Norge. Totalt er 67 kommuner kartlagt og det ble funnet pærebrannsmitte for første gang i 15 av disse. Pærebrann viser seg mer utbredt i spesielt Agder, enn det man tidligere har kjent til.