Divisjon for matproduksjon og samfunn
RibesMax - Innovativ og bærekraftig produksjon av Ribes i hele Norge
Slutt: des 2028
Start: jan 2025
Solbær, stikkelsbær og rips, som alle hører til slekten Ribes, har på tross av sine lange tradisjoner og påviste positive helseeffekter hatt en negativ trend i norsk produksjonsvolum. I dag dekker den norske Ribes-produksjonen bare en femtedel av markedets behov. Det er derfor et stort potensial for økt norsk produksjon av disse artene. De dyrkes i dag hovedsakelig til industri-formål, men det er også en økt interesse for produksjon til friskkonsum espalier. Nye mat- og helsetrender gir mulighet for nye produkter basert på Ribes. I RibesMax ønsker vi å bruke erfaringer fra sidereventyret i Hardanger til å teste Ribes som råvare for drikker med og uten alkohol. RibesMax vil sette søkelys på utfordringer og muligheter for økt produksjon og økt verdiskapning, og prosjektet vil gi næringen et løft, ved å involvere hele verdikjeden.
Mer informasjon
Prosjektside - Cristin Landbruksdirektoratet kunngjøring Sagaplant Bama Gartnerhallen Fars Solbær Nordgrønt Mølstad Gård Vestavin Frukthager Hardanger Askim frukt og bærpresseri Kompetansenettverket for lokalmat Anne-Kari Heen, NLR Stanislav Strbac, NLR Jørn Haslestad, NLR Jan Karstein Henriksen, NLR Line Beate Lersveen, NLR Sunniva Löwö Amanda Moura, James Hutton Institute Kjersti Aaby, Nofima Siv Fagertun Remberg, NMBUProsjektmedarbeidere
Siv Fagertun Remberg Kjersti Aaby Ingunn Øvsthus Kine Skogås Fristad Anne Linn Hykkerud Tomasz Leszek Woznicki Nina Trandem Arne StensvandStatus | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.01.2025 - 31.12.2028 |
Prosjektleder | Anita Sønsteby |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Frukt og grønt |
Hovedmål: En 50% økning av den innenlandske markedsandelen basert på styrket bærekraft og lønnsomhet i norsk Ribes produksjon
I RibesMax vil vi jobbe med
1) Klimatilpassa sorter av Ribes for ulike landsdeler:
Lovende sorter vil dyrkes i småskala-felt hos NIBIO (Apelsvoll og Tromsø). Etablerte plantinger hos dyrkere fra tidligere prosjekter vil også inkluderes. Registreringer av plantevekst, vekstavslutning, blomstring- og modningstid, vinteroverlevelse, kvalitetsundersøkelser av bæra (Raman-spektroskopi og kjemiske analyser) og egnethet for ulike produksjonssystemer (friskkonsum og industri-formål) vil bli gjennomført. I tillegg vil planter bli dyrket i fytotronene ved det Arktiske Universitet i Tromsø, og ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Der vil planter bli dyrket ved ulike temperaturer og naturlig daglengde (nord - sør) for undersøkelse av plantevekst og effekt på bærkvalitet. Forsøkene vil være utgangspunkt for sortsanbefalinger, demonstrasjoner og markdager for produsenter og industripartnere.
2) Plantehelse:
Soppsjukdommen greinvisning har gitt store skader og avlingsnedgang i solbær- og ripsproduksjonen i Norge. Det er en utfordring som trolig kan imøtekommes ved å sterkt redusere eller eliminere skader etter maskinell høsting. Mindre såring av plantene vil gi færre inngangspartier for soppen, og optimalisering av tidspunkt for planteverntiltak vil redusere behovet for gjentatt sprøyting. Det vil gjennomføres en kartlegging av de viktigste skadedyrene i Ribes-kulturene i ulike regioner av landet, men med særlig vekt på Nord-Norge. Bruk av feromonforvirring/massefangst og lavrisiko-midler mot viktige skadedyr som glassvinger og møll skal undersøkes i et samarbeid med et nordisk prosjekt.
3) Økt verdiskaping:
Bruken av Ribes er allsidig, men er hovedsakelig blitt benyttet i tradisjonelle produkter. Nye matvare-trender kan øke interessen og utviklingen av nye produkter basert på Ribes. En av disse trendene er drikker med og uten alkohol. NIBIO er i dag en ledende kunnskapsleverandør innen produksjon av eplesider, og denne kunnskapen ønsker vi å videreutvikle for Ribes-bær. En annen viktig trend er helse. Prosjektet vil derfor kartlegge helseeffekter og regelverk for markedsføring. Det vil også gjennomføres en markedsundersøkelse for å forstå forbrukernes preferanser og trender knyttet til Ribes-produkter. Dette arbeidet vil gi grunnlag for markedsføringsstrategier for å fremme økt forbruk av Ribes-bær og -produkter, og dermed stimulere til økt etterspørsel.
4) Økonomisk bærekraftig produksjon til friskkonsum og videreforedling:
Bedre klimatilpassa sorter, dyrkingsteknikk og bekjempelsesmetoder vil bli prøvd og innført hos produsenter av Ribes-bær. Det vil være et tett samarbeid med og oppfølging av produsenter som deltar i prosjektet gjennom rådgivningstjenesten (NLR). For en bærekraftig produksjon er god økonomi en forutsetning, og det vil derfor bli utarbeidet økonomiske kalkyler basert på utvalgte produsenter, med søkelys på effektivitet og begrensning av fordyrende flaskehalser i produksjonen.
5) Kunnskapsformidling til hele næringen:
Resultater fra RibesMax skal formidles til alle deltagerne i prosjektet og til hele næringen. Det skal utarbeides informasjonsmateriale, arrangeres fokus-seminarer og kurs både for nye og etablerte produsenter. Det vil arrangeres feltbesøk og markdager, og det vil holdes foredrag på regionale og nasjonale møter for Ribes-næringen.
Publikasjoner i prosjektet
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag
Forfattere
Anita SønstebySammendrag
Det er ikke registrert sammendrag