Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

IPM-Fruit: IPM Strategies for future fruit production

Aktiv SIST OPPDATERT: 24.06.2024
Slutt: nov 2027
Start: des 2023

I IPM fruit skal undersøke hvordan man kan bruke preventive og alternative tiltak for å oppnå et mer bærekraftig plantevern i frukt. Prosjektet legger opp til å undersøke både naturlige fiender i og utenfor frukthager, fysiske tiltak som preventive tiltak, biologiske plantevernmidler og hvordan best kombinere ulike tiltak under norske forhold. Prosjektet vil bli utført i samarbeid med NMBU, NLR, NIAB East Malling (UK), IRTA (Spania) og i nært samarbeid med fruktnæringen.

Start- og sluttdato 01.12.2023 - 30.11.2027
Prosjektleder Bjørn Arild Hatteland
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Skadedyr og ugras i skog-, jord- og hagebruk
Totalt budsjett 14 530 000
Finansieringskilde NFR, Grofondet

Integrert plantevern (IPV) har en lang historie i frukthager i Norge, for å forbedre plantevernet og minimere bruken av plantevernmidler i landbrukssystemer. I 2015 implementerte Norge et EU-direktiv som gjorde IPV obligatorisk for alle profesjonelle brukere av plantevernmidler. Videre har flere vanlig brukte insektmidler blitt forbudt i EU og Norge. I praksis betyr det at matproduksjonen i stor grad må basere seg på alternativer til kjemiske plantevernmidler i årene som kommer. I tillegg kan man forvente at klimaendringene bidrar til ytterligere økte utfordringer i forhold til skadegjørere fremover.

IPV-frukt fokuserer på forebyggende tiltak der naturlige fiender og tilrettelegging av disse med tanke på kantvegetasjon og vegetasjon i og rundt eple- og plommehager vil bli undersøkt, særlig i forhold til sommerfugllarver som skadeinsekt. Dette vil bli gjort som feltundersøkelser og i laboratorieanalyser for å finne hvilke naturlige fiender som er viktige for sommerfugllarver.

Vi vil videre undersøke potensialet i å bruke varm vanndamp for å behandle eple- og plommetrær for ulike skadegjørere som bladmidd, blodlus, frukttrekreft og bakteriekreft før planting. Fysisk kontroll i form av insektnett vil også bli testet i søtkirsebærfelt mot ulike skadeinsekt samt også ikke-tilsiktede effekter mot naturlige fiender.

I tillegg til forebyggende tiltak vil det i enkelte år være behov for direkte tiltak mot skadedyr som sommerfugllarver. Bruk av biologiske plantevernmidler vil redusere risikoen med bruk av plantevernmiddel. I IPV-frukt vil vi undersøke hvilke biologiske plantevernmiddel som kan ha mest potensial i frukthager under norske forhold.

Økonomiske kost-nytte analyser vil bli utført for å evaluere de ulike tiltakene som blir vurdert og testet i de ulike delene av prosjektet. De sosioøkonomiske konsekvensene for fruktprodusenter og deres motivasjon for endrete plantevernregimer vil også bli analysert. Prosjektet vil bli gjennomført i nært samarbeid med næringsaktører i norsk fruktproduksjon, og ulike tiltak vil bli testet hos dyrkere.

heul_20240614-DSC02503.jpg
Bankeprøve for innsamling av innsekter til IPM-frukt. Foto: Hege Ulfeng

 

Kantvegetasjon ved frukthage.png
Kantvegetasjon ved eplehage. Kantvegetasjonen er viktig leveområde for insekter. Foto: Bjørn Arild Hatteland

 

Dekke_moreller.jpg
I IPM-fruit undersøkes også effekten av insektnett på tunnel med moreller. Kan skadedyr holdes ute og hva med nytteinsektene? Foto: Gunnhild Jaastad