Divisjon for bioteknologi og plantehelse
IPM-Fruit: IPM Strategies for future fruit production
Slutt: nov 2027
Start: des 2023
I IPM fruit skal undersøke hvordan man kan bruke preventive og alternative tiltak for å oppnå et mer bærekraftig plantevern i frukt. Prosjektet legger opp til å undersøke både naturlige fiender i og utenfor frukthager, fysiske tiltak som preventive tiltak, biologiske plantevernmidler og hvordan best kombinere ulike tiltak under norske forhold. Prosjektet vil bli utført i samarbeid med NMBU, NLR, NIAB East Malling (UK), IRTA (Spania) og i nært samarbeid med fruktnæringen.
Prosjektmedarbeidere
Gunnhild Jaastad Arne Stensvand Nina Trandem Lene Sigsgaard Håvard Rønningen Graarud Anna Birgitte Milford Torbjørn Haukås Anne Kari Heen Gaute Myren Endre Bjotveit Nuria Agusti Michelle Fountain Harald Mundal Simen Myhrene Knut Opedal Jop Westplate Gabriela Lundberg Runa Gidske
Start- og sluttdato | 01.12.2023 - 30.11.2027 |
Prosjektleder | Bjørn Arild Hatteland |
Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
Avdeling | Skadedyr og ugras i skog-, jord- og hagebruk |
Totalt budsjett | 14 530 000 |
Finansieringskilde | NFR, Grofondet |
Integrert plantevern (IPV) har en lang historie i frukthager i Norge, for å forbedre plantevernet og minimere bruken av plantevernmidler i landbrukssystemer. I 2015 implementerte Norge et EU-direktiv som gjorde IPV obligatorisk for alle profesjonelle brukere av plantevernmidler. Videre har flere vanlig brukte insektmidler blitt forbudt i EU og Norge. I praksis betyr det at matproduksjonen i stor grad må basere seg på alternativer til kjemiske plantevernmidler i årene som kommer. I tillegg kan man forvente at klimaendringene bidrar til ytterligere økte utfordringer i forhold til skadegjørere fremover.
IPV-frukt fokuserer på forebyggende tiltak der naturlige fiender og tilrettelegging av disse med tanke på kantvegetasjon og vegetasjon i og rundt eple- og plommehager vil bli undersøkt, særlig i forhold til sommerfugllarver som skadeinsekt. Dette vil bli gjort som feltundersøkelser og i laboratorieanalyser for å finne hvilke naturlige fiender som er viktige for sommerfugllarver.
Vi vil videre undersøke potensialet i å bruke varm vanndamp for å behandle eple- og plommetrær for ulike skadegjørere som bladmidd, blodlus, frukttrekreft og bakteriekreft før planting. Fysisk kontroll i form av insektnett vil også bli testet i søtkirsebærfelt mot ulike skadeinsekt samt også ikke-tilsiktede effekter mot naturlige fiender.
I tillegg til forebyggende tiltak vil det i enkelte år være behov for direkte tiltak mot skadedyr som sommerfugllarver. Bruk av biologiske plantevernmidler vil redusere risikoen med bruk av plantevernmiddel. I IPV-frukt vil vi undersøke hvilke biologiske plantevernmiddel som kan ha mest potensial i frukthager under norske forhold.
Økonomiske kost-nytte analyser vil bli utført for å evaluere de ulike tiltakene som blir vurdert og testet i de ulike delene av prosjektet. De sosioøkonomiske konsekvensene for fruktprodusenter og deres motivasjon for endrete plantevernregimer vil også bli analysert. Prosjektet vil bli gjennomført i nært samarbeid med næringsaktører i norsk fruktproduksjon, og ulike tiltak vil bli testet hos dyrkere.