Hopp til hovedinnholdet

Nye funn av plantegift i matvarer i 2023

erfl-20240906-113652

Valmuefrø er blant matvarene som ble analysert for innhold av plantetoksiner i 2023. Det ble påvist opiumalkaloider i 19 av 20 prøver. Seks funn i valmuefrø var over fastsatt grenseverdi på 20 mg/kg. Funnene i to prøver av valmuefrø fra Tyrkia var overskridelser av grenseverdien. Foto: Erling Fløistad

I Mattilsynets program for overvåking av plantegifter i mat fant NIBIO i 2023 skadelige mengder opium i valmuefrø fra Tyrkia.

På oppdrag fra Mattilsynet utfører NIBIO analyser av plantetoksiner i næringsmidler i et årlig overvåkingsprogram. Nylig ble rapporten for 2023 publisert. Rapporten presenterer resultater fra 60 prøver tatt ut på det norske markedet i 2023:

  • 20 prøver av valmuefrø ble analysert for opiumalkaloider
  • 20 prøver av hirse, durra og bearbeidet kornbasert barnemat til spedbarn ble analysert for tropane alkaloider, i form av atropin og skopolamin
  • 20 prøver av tørket oregano, rooibos urtete og urtete (blandede urter) ble analysert for pyrrolizidinalkaloider
Valmuefrø er blant matvarene som ble analysert for innhold av plantetoksiner i 2023. Foto: Erling Fløistad
Valmuefrø er blant matvarene som ble analysert for innhold av plantetoksiner i 2023. Foto: Erling Fløistad

Opiumalkaloider

Valmuefrø er frøene fra opiumsvalmuen Papaver somniferum. I Norge brukes disse mest som smakstilsetting i bakevarer. Frøene som er til salgs, kommer fra de samme plantene som dyrkes til produksjon av opium til medisinsk bruk. Det er plantesaft fra umodne frøkapsler som inneholder mest opium (morfin, kodein og beslekta alkaloidforbindelser). Frøene inneholder ingen slike stoffer. Dersom valmuene skades av insekter, eller plantene ikke håndteres riktig ved høsting kan frøene forurenses av plantesaft som inneholder opium.

Analysene viser at 19 av 20 valmuefrøprøver inneholdt opiumalkaloider (morfin og kodein). Det var seks prøver som hadde funn over grenseverdi, hvorav to var overskridelser etter fratrekk for måleusikkerhet. Disse to prøvene kom fra samme produsent i Tyrkia. 

Opioider har vært brukt medisinsk i årtusener og er fortsatt de viktigste legemidlene innen smertelindring. Klassiske opioider virker på sentralnervesystemet. De virker bedøvende og angstdempende, og høye doser medfører sløvhet, eufori, kvalme og nedsatt pusterefleks. De er sterkt vanedannende og svært overdosefarlige. Morfin kan forstyrre hjernens utvikling hos fosteret, noe som kan resultere i atferdseffekter senere i livet.

Mattilsynet ser med bekymring på nivåene av opiumalkaloider i valmuefrø og ber næringen følge opp mottakskontrollen av valmuefrø med analyser for opiumalkaloider.

 

Tropane alkaloider

Tropane alkaloider finnes i store mengder i frø av planter i piggepleslekten. Når slike planter vokser som ugras kan avlingen bli forurenset med tropane alkaloider ved innhøsting. Piggeplefrøene er små og vanskelige å fjerne, særskilt i avlinger som selv består av små frø/korn, slik som hirse, durra og bokhvete. Giftstoffene påvirker blant annet spytt- og svetteproduksjon, hjerterytme og produksjon av magesyre. Ved større doser kan tropane alkaloider stimulere sentralnervesystemet og forårsake rastløshet, desorientering, hallusinasjoner, delirium og respiratorisk lammelse.

De siste årene har det vært få eller ingen funn av tropane alkaloider. I fjor ble det imidlertid påvist overskridelser av tropane alkaloider i to av fem prøver av durramel (sorghum).

Det er positivt at vi i år ikke har påvist overskridelser for tropane alkaloider i barnemat.

Funnene av tropane alkaloider i hirsegryn og durramel gir grunn til bekymring, og bør følges opp i de kommende år.

Tørka oregano er blant matvarene som ble analysert for innhold av plantetoksiner i 2023. Foto: Erling Fløistad
Tørka oregano er blant matvarene som ble analysert for innhold av plantetoksiner i 2023. Foto: Erling Fløistad

 

Pyrrolizidinalkaloider

Pyrrolizidinalkaloider (PA) er naturlige plantegiftstoffer som noen plantearter produserer som beskyttelse mot skadedyr. I Norge er landøyda en kjent giftig plante som inneholder PA, og denne har mange slektninger som opptrer som ugras i tropiske og subtropiske strøk. Når slike planter opptrer som ugras ved produksjon av krydderurter og urtete kan PA-forurensning være et problem. PA kan være skadelig for lever og utvikling av kreft kan heller ikke utelukkes ved inntak over tid.

Gjennom årene har det vært stor variasjon i påvist mengde PA i urtete. Analysene viser at PA-nivået i blandede urter fremdeles er noe høyt, og dette bør derfor følges opp med nye prøver i årene framover.

Det ble påvist PA i samtlige fem prøver av tørket oregano. To funn i oregano var over tillatt grenseverdi, men etter fratrekk for måleusikkerhet var funnene under grenseverdien. Analysene viser at det er grunn til å følge utviklingen av PA-nivået i tørkede urtekrydder slik som oregano.

– Det har vært en utfordring å finne oregano på markedet som er helt fri for pyrrolizidinalkaloider, forteller forsker i NIBIO Marit Almvik.  

– Etter mye testing av oregano fra ulike produsenter fant vi til slutt helt PA-fri oregano på glass produsert av TORO. Tørkede urtekrydder har en grenseverdi for PA på 400 µg/kg, men i oregano tillates inntil 1000 µg/kg.

– Når vi ser at pyrrolizidinalkaloider er en nokså utbredt forurensing i oregano, kan det være nødvendig å sette grenseverdien enda lavere, avslutter Almvik.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.