Fangdammer og renseparker
Fangdammer/renseparker er konstruerte våtmarker hvor naturlige selvrensningsprosesser er optimalisert. Hensikten med fangdammene er å holde tilbake jordpartikler, næringsstoffer (fosfor og nitrogen) og andre forurensningskomponenter som transporteres med bekken. Fangdammer i Norge anlegges oftest ved å demme opp og utvide bekkeløpet.
Fangdammer kan ha andre økosystemfunksjoner enn å rense vannet, blant annet kan de bidra til økt biologisk mangfold, både i vann og på land, være et estetisk element i kulturlandskapet, og de kan til en viss grad redusere erosjonsrisiko i elvekantene nedstrøms, ved at de reduserer vannets eroderende kraft.
Informasjonsfilm (2024)
Vi har laget en film om oppbygging og vedlikehold av fangdammer: Se vår nye informasjonsfilm!
Oppbygging
En fangdam består som regel av en sedimentasjonsdam ved innløpet, etterfulgt av ett eller flere beplantede våtmarksfilter. De ulike delene kan skilles med terskler, overrislingssoner eller permeable demninger. Fangdammen kan ha en terskel ved utløpet som demmer opp vannet. Det er viktig at tersklene ikke blir vandringshindre i vassdrag med anadrom laksefisk. Under vises en fangdam sett fra siden og i fugleperspektiv.
Sedimentasjonsdammens funksjon
Sedimentasjonsdammen reduserer vannhastigheten i bekken, slik at større partikler og jordaggregater kan synke til bunns og sedimentere. Samtidig sedimenterer stoffer som er bundet til partiklene, som f.eks. fosfor. Sedimentasjonsdammen bør være omlag halvannen meter dyp. Lengden vil avhenge av vannmengde og sedimenttransport i bekken.
Tersklenes funksjon
De ulike delene av fangdammen skilles med terskler, overrislingssoner eller permeable demninger. Disse bidrar til å tilføre oksygen til vannet, og å regulere vannstanden.
Våtmarksfilterets funksjon
Nedstrøms sedimentasjonsdammen anlegges ett eller flere beplantede våtmarksfiltre som bremser opp vannhastigheten ytterligere, slik at mindre, finkornete partikler kan sedimentere. Løste næringsstoffer (f.eks. nitrat og fosfat) kan tas opp av plantene, festes til partikler eller organisk materiale, eller fjernes gjennom ulike kjemiske prosesser, særlig rundt planterøttene.
Renseeffekt i fangdammer
Det er mange faktorer både i nedbørfeltet, i bekken og i selve fangdammen som avgjør renseevnen til en fangdam. Økt oppholdstid i fangdammen optimaliserer renseprosesser som sedimentering av partikler og partikkelbundne stoffer, biologisk opptak og omdanning av næringsstoffer (og eventuelt andre forurensninger), samt kjemisk binding av stoffer til sedimentet. Undersøkelser av renseeffekten fra norske fangdammer viser at gjennomsnittlig årlig tilbakeholdelsen av sedimenter, totalfosfor og total nitrogen er på henholdsvis 35-75 %, 20-45 % og 3-15 %.
Tømming og vedlikehold
Sedimentasjonsdammen tømmes ved at sedimentene graves ut og enten legges langs kanten av fangdammen for avvanning, eller legges direkte i en tilhenger. Mange velger å legge sedimentet i forsenkninger på jordet, for dette kan være god matjord.
Våtmarksfilter(ene) kan tømmes på flere måter. Hvilken metode som blir brukt vil avhenge av praktiske og stedegne forhold, herunder hvilke anleggsmaskiner som er til rådighet. Under foreslås tre ulike tømmemetoder:
(1). Sedimenter fjernes over hele arealet, men planterøttene står igjen, slik at våtmarksplantene kan vokse opp igjen etter tømming. Dette fordrer at den som tømmer fangdammen har god kontroll på hvor dypt det graves.
(2) Sedimenter fjernes fra begge sider, men det står igjen vegetasjonsstriper slik at vannet kan meandrere (renne i sikk-sakk) gjennom filtrene. Dette bidrar til å øke vannets oppholdstid, noe som fremmer renseeffekten. Plantene vil spre seg fra gjenværende rotklumper og fra vegetasjonsstripene som står igjen.
(3) Sedimenterte partikler fjernes ned til planterøttene, men man lar det stå igjen striper med vegetasjon over hele bredden av våtmarksfilterne. På samme måte som i alternativ 2, vil vannet bremses opp av vegetasjonen som står igjen, og vannets oppholdstid øker. Nye planter vil spre seg fra røttene og de gjenstående stripene med vegetasjon.
Om noen av tersklene/overrislingssonene i fangdammen er blitt skadet ved tømmearbeidet, må også disse vedlikeholdes for å opprettholde ønsket vannstand oppstrøms terskelen, samt tilførsel av oksygen til vannet.
Fangdammer i Norge anlegges oftest i bekkeløpet. I andre land hender det at de også anlegges ved siden av bekkeløpet, noe som kan øke tilbakeholdelsen av næringsstoff, men samtidig krever dette mer areal.
KONTAKTPERSON
Trond Mæhlum
Forsker
-
Divisjon for miljø og naturressurser
(+47) 412 38 270 trond.maehlum@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Trond Mæhlum
Forsker
-
Divisjon for miljø og naturressurser
(+47) 412 38 270 trond.maehlum@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
Publikasjoner
Abstract
Gjennom EUs vanndirektiv og den norske vannforskriften har vi forpliktet oss til å sørge for minst god økologisk og kjemisk tilstand i vassdragene våre. Jordbruket er en av de største kildene til næringsstoff til vann. Det gjennomføres mange vannmiljøtiltak i jordbruket. Vi kan si at «vannkvalitet starter på jordet», og det viktigste for både jordbruket og vannkvaliteten er å beholde den næringsrike matjorda på jordet. Til tross for tiltak på jordet og i kantsona, vil i noen tilfeller jord og næringsstoffer nå bekker, og da er fangdammer et godt tiltak for å hindre videre transport til nærmeste større bekk, elv, innsjø eller kystområde. I dette faktaarket gir vi informasjon om fangdammers funksjon, effekt, oppbygging og vedlikeholdsbehov.
Abstract
Det gis tilskudd til etablering av fangdammer som et vannmiljøtiltak for å forbedre vannkvaliteten i nedstrøms vannforekomster. Det er behov for dokumentasjon av den langsiktige effekten av slike dammer. Fangdammen i Skuterudbekken har blitt overvåket i 16 år i «Program for jord- og vannovervåking i landbruket» med målinger i inn- og utløp. Resultatene dokumenterer at renseeffekten i gjennomsnitt for 16 år er 36 % for partikler, 19 % for fosfor og 3 % for nitrogen. Tidsserien omfatter enkelte år med negativ tilbakeholdelse. Dette skjedde som en konsekvens av to faktorer: 1) fangdammen var nesten full av sedimenterte partikler fra nedbørfeltet, eller i forbindelse med tømming av fangdammen, noe som medførte en oppvirvling av mye partikler i vannet og 2) lavvannføring eller lave tilførsler av partikler eller næringsstoffer til fangdammen. Negativ tilbakeholdelse vil si at tidligere sedimentert materiale løsrives og transporteres ut av fangdammen. Årene med negativ tilbakeholdelse viser viktigheten av at fangdammen tømmes jevnlig....
Abstract
Renseparker på Jæren er undersøkt ved å analysere vannprøver og begroingsalger fra inn- og utløp, undersøke bunnsediment, og gjennomføre en spørreundersøkelse blant bønder. Oppsummert er det høye konsentrasjoner av næringsstoff i innløpet til renseparkene, og renseeffekten var lav i forhold til behovet. Det gis råd om hvordan dette kan forbedres, bl.a. i form av mudring og reduksjon i tilførsler fra oppstrøms jordbruksareal.
Abstract
Tiltak for bedre vannmiljø kan ha synergi med tiltak for reduserte klimagassutslipp, økt karbonbinding i jord og klimatilpasning. Temakart fra Kilden og digitale verktøy kan gi gårdbrukere og rådgivere mulighet for å planlegge tiltak som har positive effekter for klima, miljø og matproduksjon. Det gir grunnlag for å utarbeide tiltakspakker utarbeide tiltakspakker for utvalgte regioner og produksjoner.
Authors
Bent C. Braskerud Atle HaugeAbstract
Det er ikke registrert sammendrag