Arbeidspakker
Prosjektet er delt i 10 arbeispakker - AP
AP1: Valg og foredling av mikroalger
AP-leder: Maria Barbosa, Wageningen University
Mål: Utvikle tre produksjonskjeder for mikroalgebasert biomasse rik på stivelse, protein og omegatre fettsyrer til bruk i fôr, mat og drikkevarer.
AP2: Pilotskalaproduksjon av mikroalgebiomasse
AP-leder: Dorinde Kleinegris, NORCE
Mål: Oppskalere rutiner for produksjon av mikroalge-kandidatstammene fra laboratorie- til pilotskala, og levere rett mengde og kvalitet algebiomasse til produktforsøk.
AP3: Foredling og karakterisering av biomasse og produkter fra mikroalgekulturene
AP-leder: Katerina Kousoulaki, Nofima AS
Mål: Utvikle applikasjonsspesifikke nedstrøms prosesseringsprotokoller for våte kulturer av tre mikroalgestammer. Stabilisere mikroalgebiomasse/komponenter og vurdere deres fysisk-kjemiske egenskaper.
AP4: Muligheter for bruk av proteinrik algebiomasse - brød som eksempel
AP-leder: Anne Kjersti Uhlen, Nofima AS
Mål: Utforske mulighetene for å øke næringsverdien i brød ved tilsetning av mikroalgebiomasse og samtidig beholde en god sensorisk kvalitet på brødet.
AP5: Muligheter for bruk av stivelsesrik algebiomasse – fermenterte drikkevarer som eksempel
AP-leder: Kari Skjånes, NIBIO
Mål: Vise muligheter for utvalgte, optimaliserte og foredla mikroalger som kilde til stivelse og stivelsesnedbrytende enzymer, spesielt for mat og drikkevarer.
AP6: Muligheter for bruk av lipidrik algebiomasse - fisk som eksempelstudie
AP-leder: Kiron Viswanath, Nord Universitet
Mål: Undersøke mikroalgenes egnethet som kilde til flerumettede fettsyrer, proteiner, antioksidanter og pigmenter i laksefôr, som mulighet for produksjon av høyverdig sjømat.
AP7: Vurdering av sluttprodukter - mattrygghet
AP-leder: Kai Kristoffer Lie, Havforskningsinstituttet
Mål: Selv om enkelte algestammer i prosjektet er godkjent av EFSA for næringsmiddelbruk, kan de spesifikke dyrkingsforholdene gi nye egenskaper. En matvaresikkerhetsvurdering, inkludert overvåking av forurensninger og evaluering av sunne stoffer, vil bli utført på alle algestammer og sluttprodukter.
AP8: Livssyklusanalyse, økonomi og forbrukerperspektiver
AP-leder: Nils-Arne Ekerhovd, Senter for anvendt forskning ved NHH (SNF)
Mål: Undersøke forbrukeres holdninger og kjøpsintensjoner til mikroalgerprodukter. Vurdere økonomiske effekter av markedsføring av nye mikroalgerprodukter ved å vurdere kostnader og fordeler fra både private og sosiale perspektiver. Evaluere miljøeffekter fra mikroalgedyrking i pilotskala.
AP9: Formidling og samarbeid i prosjektet
AP-leder: Kristian Fuglseth, Høgskolen i Volda
Mål: Å sikre godt samarbeid i prosjektet ved å integrere forskere og medlemmer av mat i hele prosjektperioden. Lage produksjonsplan og strategi for formidling og optimal utnytting av prosjektresultater.
AP10: Prosjektledelse, kvalitetskontroll og risikostyring
AP-leder: Stig A. Borgvang, NIBIO
Mål: Legge til rette for en effektiv og punktlig gjennomføring av A2F prosjektet. Å bruke innovative koordinerings- og kommunikasjonsaktiviteter for å øke nytten av kunnskap og kompetanse som oppnås gjennom integrering av forskning, kommersielle interesser og offentlig forvaltning. Å øke partnernes samarbeid og nytte av prosjektet ved å dele kunnskap og ekspertise gjennom strategisk utvalgte mobilitetsaktiviteter av forskere, teknikere, studenter.
KONTAKTPERSON
Stig A. Borgvang
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 458 67 258 stig.borgvang@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Faktaark om prosjektet:
Oversikt over faglig innhold
Bærekraftig norsk algeindustri
Nettverk og samarbeid
KONTAKTPERSON
Stig A. Borgvang
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 458 67 258 stig.borgvang@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7