Hopp til hovedinnholdet

Nå skal det norske ølet bli mer norsk

10-15-ef-20160720-102236

Foto: Erling Fløistad

Forskere fra NIBIO og et utvalg av norske bryggerier er i gang med å prøve ut norske sorter av korn, humle og urter til øl produksjon. Målet er å kunne brygge et ekte helnorsk øl.

Historisk sett ble øl i Norge brygget på norsk malt, humle og urter av ulike slag. I dag er det meste importert. Det var ikke lengre lønnsomt med en slik produksjon i stor skala.

Men økt fokus på kortreist mat og drikke og kunnskap om råvarens opprinnelse, gjør at mange bryggerier i Norge gjerne vil ha norske råvarer for å produsere tradisjonsrikt øl - med lokal tilknytning, historie og smak. Både de store bryggeriene, mikrobryggeriene og hjemmebryggerne etterlyser råstoff med lokal tilknytning og historie

Derfor gikk NIBIO i 2013 sammen med flere bryggerier om prosjektet “Norsk malt, humle og urter - Smaken av norsk øl”. Her prøver forskerne ut kornsorter til malting samt humlesorter og ville dyrkede urter for bruk i et helnorsk øl.

Det er mange utfordringer for å produsere alle ingrediensene selv. God malt og et bra øl forutsetter korn av god og jevn kvalitet. Forskerne undersøker både gamle og nye byggsorter med hensyn til maltingsegenskaper og muligheter for dyrking i ulike landsdeler. 

En annen viktig ingrediens i et helnorsk øl er humle. Den siste ingrediensen NIBIO prøver ut er urter. Urter har vært brukt i ølbryggingen så langt tilbake det finnes opptegnelser - lenge før man begynte å bruke humle. 

Lokalt i Valdres samarbeider NIBIO med Valdres Gardsbryggeri. Høsten 2015 prøvebrygget bryggeriet et helnorsk øl.

 

KONTAKTPERSON

Formål

Nå testes norske sorter korn, humle og urter med den hensikt å kunne brygge et ekte helnorsk øl.

Samarbeid: 16 større og mindre bryggeri tar del i prosjektet, blant andre mikrobryggeriet Nøgne Ø og Ringnes, Mack og Aass. I tillegg: Graminor, NORBRYGG-Norsk hjemmebryggerforening og institusjoner i Danmark.

Finansiering: Norges forskningsråd og de deltakende bryggeriene