Hopp til hovedinnholdet

Ønsker et helnorsk juleøl

COLOURBOX3687911_cropped.jpg

Foto: www.colourbox.com

I Valdres topper de juleølet med einer eller gran. Her som ellers er de fleste råvarene importert. Men det er håp for at vi etter hvert kan få både norsk malt, humle og urter. NIBIO har nemlig samarbeidet med flere bryggerier om å få et helnorsk øl.

- Det overordna målet for prosjektet har vært å samle gammel og ny kunnskap om råvarer for produksjon av norsk øl, sier prosjektleder Ragnar Eltun ved Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO.

I dag er situasjonen at nesten alt råstoff til norsk øl-produksjon som malt, humle og andre smakstilsetninger blir importert. Som en konsekvens av dette er også kunnskaper om hvordan dyrke og bruke norske råvarer i ferd med å forsvinne.

Eltun er forskningssjef og leder ved NIBIO Løken i Valdres. I samarbeid med Graminor og NIBIO Apelsvoll har de blant annet testet ut gamle norske byggsorter. Ved Apelsvoll er det også prøvd ut sorter for dyrking av humle og urter.  I tillegg er det bygd et lite malteri ved avdeling Løken, som har Valdres Gardsbryggeri i nabolaget. Ideen til prosjektet kom herfra, og 12 store og små bryggerier ble med på prosjektet som avsluttes i år.

- Det er stor entusiasme og optimisme i bryggermiljøene for lokale råvarer, sier Eltun. Han mener det er viktig at de som går i gang med malting får muligheten til å tilegne seg god nok kunnskap til å kunne levere god kvalitet på malt. 

 

Humle - Mette Thomsen.JPG
Dyrking av humle ved Apelsvoll. Foto: Mette Thomsen.

I november ble det arranger et ølseminar, der resultatet fra prosjektet ble presentert for vel 50 deltakere fra næring, forskning og undervisning. Seminaret ble arrangert i samarbeid med NMBU og Bryggeri og drikkevareforeningen med finansiering fra NFR. 

Både i Norge og i utlandet er det økende interesse og marked for matspesialiteter med lokal tilknytning og det gjelder ikke minst for øl. Blant medlemmene i Bryggeri- og Drikkevareforeningen er det i dag 106 småskalabryggerier og disse økte sitt ølvolum med 20 % i 2015. I dag står disse for knapt 4 % av ølet som drikkes i Norge, mens Bryggeri- og Drikkevareforeningen ser for seg at dette kan komme opp i 8-10 % før år 2020. 

Prosjektfakta

«Norsk malt, humle og urter – smaken av norsk øl».

Prosjektperiode: 2013 -2016.

Finansiering: Forskningsrådet og deltakende bryggerier.

Det overordnede målet for prosjektet er å samle gammel og ny kunnskap om råvarer for produksjon av norsk øl. Dette skal gi nye muligheter til innovasjon og nyskapning blant alle interesserte firmaer og institusjoner som driver med brygging i Norge.

Innen prosjektet fokuseres det på kunnskap om norske råvarer av gamle og nye kornsorter for malting, samt norske sorter av humle og ville og dyrkede urter og deres egenskaper. Prosjektet vil også bidra til økt viten om malting og legge til rette for etablering av norsk malterivirksomhet.  Prosjektet vil skape en vitenbasis på de omtalte områder som vil være tilgjengelig for alle interesser i bryggerinæringen. 

Prosjektet er ledet av Nøgne Ø v/daglig leder Tore Nybø i nært samarbeid med 12 mikrobryggeri, tre bryggerier og NORBRYGG-Norsk hjemmebryggerforening, og med NIBIO og Graminor som FoU-partnere samt maltings- og bryggerikompetanse fra Danmark og England.

Prosjektleder: Ragnar Eltun, NIBIO

 

Ingredienser i øl

Malting er navnet på den biologiske prosessen der stivelsen i korn omdannes til sukker som kan gjæres til øl. Det er tre hovedfaser i denne prosessen med oppbløting (støping), spiring og tørking. I tillegg til å være råvaren for bryggingen gir maltet ølet smak og farge. 

Humle og urter er andre viktige ingredienser i øl. De gir ikke bare smak, men kan også ha viktige helsebringende effekter. Humlen tilsettes for å gi ølet bitterhet og aroma. Tradisjonelt har den også vært brukt for å konservere ølet. 

Urtene kan inneholde en lang rekke aromatiske stoffer, bitterstoffer og annet med gunstig virking i ølet og for helsen. De bitre stoffene bidrar til å stimulere fordøyelsen og bedrer opptaket av næringsstoffer og er i dag en mangel i det moderne kostholdet. Bitterstoffer kjennetegner ofte drikke som øl og forskjellige drammer.

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.