Løk
Planteslekten Allium er stor og mangfoldig, og har på verdensbasis ca 750 arter. Her kan du lese om noen av de som er mest aktuelle til mat i vårt land. I overkant av 10 arter dyrkes eller samles viltvoksende til mat i Norge, men mange flere kunne brukes. Flere av dem er dekorative og egner seg også som prydplanter.
Løk har vært dyrket til mat helt siden prehistorisk tid og er nevnt allerede rundt 3200 f. Kr. i Egypt. Alle Allium-løk er spiselige, men ikke alle er like gode.
Genressurssenteret har gjennom mange år samarbeidet med planteentusiast Stephen Barstow om kartlegging og innsamling av ulike løktyper i Norge. Dette har resultert i en stor samling med ulike genotyper av ca 10 ulike løkarter fra gamle hager i Norge, noen også forvillet eller funnet i naturlig flora.
Kepaløk, ramsløk og seiersløk er omtalt i serien kulturminneplanter, og temaartikler kan leses via lenkene til venstre. Andre løktyper er omtalt i artikler nedenfor.