Hopp til hovedinnholdet

Løk i vill flora

IMG_2668

Sibirgrasløk i en strandeng på Gjesvær på Magerøya i Finnmark. Foto: Åsmund Asdal

Flere arter av løk finnes viltvoksende i norsk flora.

I tillegg til ramsløk, gressløk og sibirgressløk finnes to typer av viltvoksende løk i norsk flora; vill-løk (Allium oleraceum) og strandløk (Allium vineale). De to artene er nokså like, og begge er brukt til mat, både blad og de små løkene som ble gravd opp og spist.

Løk i vill flora

Vill-løk er nokså vanlig på Østlandet nord til Lom til nesten 900 moh og ellers langs kysten nord til Troms, mens strandløk er en kystnær art som finnes nord til Sande i Møre og Romsdal.

En løkhistorie fra Island og Tautra

Vill-løk vokser på øya Tautra i Trøndelag. Der kalles den geirlauk, som er samme navn som vikingene brukte på løk som de dyrket i sine løkgårder. Løken på Tautra blir fortsatt høyt verdsatt og plukket av dem som kjenner voksestedene.

På 1000-tallet besøkte en engelsk biskop ei øy utenfor Trondheim, som kan ha vært Tautra. Han tok med seg løk derfra til Borgarfjörður på Vest-Island der han bosatte seg. 

Den dag i dag finnes vill-løk bare på et eneste sted på Island, nemlig Borgarfjörður, der den ser ut til å trives godt fordi dette er et område med varme kilder og et godt lokalklima. Det er ikke usannsynlig at denne løken er den samme som ble tatt med fra Norge for 1000 år siden.

Planter fra Borgarfjörður er hentet hjem til Norge og befinner seg i løkhagen på Ringve sammen med løk fra Tautra. Det er sannsynlig at det har skjedd tilpasninger og genetiske forandringer gjennom 1000, noe som nærmere undersøkelser kan hjelpe til med å avsløre.

IMG_4099.JPG
Strandløk på Hvaler utenfor Fredrikstad. Foto: Åsmund Asdal
VilloekBairPAA.jpg
Vill-løk vokser langs bygdeveien i Borgarfjörður, som er eneste voksested på Island. Kanskje ble den tatt med dit fra Norge av en biskop for 1000 år siden. Foto: Per Arvid Åsen