Kornsorter

Deler av de norske kornarealene ligger i geografiske områder der vekstbetingelsene gir utfordringer når det gjelder å oppnå stabile kornavlinger med en ønsket kvalitet. De klimatiske utfordringene vil sannsynligvis bare øke i årene som kommer, og kornsorter som er godt tilpasset et norsk klima i endring vil være vesentlig for å kunne oppnå en størst mulig selvforsyningsgrad av norskprodusert korn, både til mat og fôr.  

Sorter_UA
Foto: Unni Abrahamsen

Kornsortenes egenskaper testes i sortsforsøk. I de offisielle verdiprøvingsforsøkene sammenlignes nye sorter og linjer mot allerede godkjente markedssorter av bygg, havre, vårhvete og høsthvete. Etter tre års prøving vurderes de beste sortene, og dersom de er bedre enn eksisterende markedssorter kan de godkjennes for opptak på offisiell norsk sortsliste. Viktige sortsegenskaper er høy avling, god stråstyrke og stråkvalitet, tidlighet, god resistens mot soppsjukdommer, god kornkvalitet både til mat og fôr og god værresistens. For høstsådd korn er også god overvintringsevne viktig.

I tillegg til verdiprøving gjennomføres veiledningsprøving av kornsorter. Disse forsøkene har som målsetting å gi et forsøksbasert grunnlag for veiledning om optimal dyrking av allerede godkjente kornsorter. Sortene prøves i kombinasjon med ulike dyrkingstekniske tiltak i forskjellige geografiske områder. Veiledningsprøvingen gjennomføres under både konvensjonelle og økologiske dyrkingsbetingelser.

Publikasjoner