Hopp til hovedinnholdet

Nye metoder for å oppdage miljøgifter i jordbruket

20250319-L1000644

I pilotprosjektet "Fluor fra jord til bord" har forskere ved NIBIO utviklet to viktige metoder for å oppdage PFAS. Foto Ragnar Våga Pedersen

Forskere ved NIBIO har utviklet to viktige metoder for å oppdage «evighetskjemikalier» i miljøet og i maten vår.

I pilotprosjektet "Fluor fra jord til bord" har forskere ved NIBIO utviklet to viktige metoder for å oppdage PFAS - også kjent som "evighetskjemikalier" - i miljøet og i maten vår. Dette er «non-targeted» og «targeted» analysemetoder for PFAS i jord, vann og planter.

Disse evighetskjemikaliene er menneskeskapte og utgjør en stor gruppe med over 10.000 ulike miljøgifter. De kalles evighetskjemikalier fordi det tar så lang tid å bryte dem ned. Mange av dem hoper seg opp i naturen og i kroppen, og kan være skadelige for helsa.

DSC_0069.JPG
Metodene vi har utviklet er viktige verktøy som vil hjelpe oss å forstå hvordan disse miljøgiftene beveger seg fra jorda til matbordet vårt. Foto: Siri Elise Dybdal

 

Kjente og ukjente stoffer

Den første metoden NIBIO-forskerne utviklet var «non-targeted». Ved hjelp av denne metoden kan forskerne screene prøver fra jord, vann, korn, frukt og grønnsaker. De ser etter alle ioniserte molekylmasser i prøven, og kan oppdage både kjente og ukjente PFAS-forbindelser. Denne avanserte metoden bruker et såkalt høytoppløselig massespektrometer, som er litt som et kraftig mikroskop for kjemikalier. 

– Ettersom det finnes over 10.000 PFAS-forbindelser, gjelder det i første omgang å søke bredt i prøvene. Det kan vi gjøre med denne screeningmetoden, sier NIBIO-forsker Marit Almvik.

– Vi bruker en avansert programvare som filtrerer molekylmassene og snevrer inn på fluorholdige PFAS-forbindelser i prøvene. Så søker vi etter en match mot PFAS-databaser og spektralbibliotek, forklarer hun.

20250319-L1000623.jpg
Roman Florinski, Ivo Havranek, Marit Almvik og Sven Roar Odenmarck ved NIBIO leter etter PFAS i jordbruksmiljøet. Roger Holten og Roger Roseth var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto Ragnar Våga Pedersen

 

Kan måle små mengder

Den andre metoden forskerne utviklet var «targeted». Den kan beskrives som en presisjonstest spesielt innrettet mot å påvise de mest kjente og vanligste PFAS-forbindelsene vi har i miljøet.

– Denne metoden gir oss mulighet til å måle selv svært små mengder av disse stoffene med stor nøyaktighet, sier sjefingeniør i NIBIO, Sven Roar Odenmarck.

– Akkurat nå omfatter denne metoden 11 PFAS-forbindelser, men vi jobber med å utvide for flere, opplyser han.

Forskerne vil jobbe videre med å gjøre testene enda mer sensitive, for å kunne måle svært små mengder miljøgifter i grønnsaker og frukt. Dette er spesielt viktig fordi grenseverdiene for PFAS i mat stadig senkes og vil etter hvert omfatte enda flere PFAS-forbindelser.

I 2025 skal NIBIO undersøke prøver av norsk potet for innhold av PFAS. Dette er på oppdrag fra Mattilsynet.

– Metodene vi har utviklet er viktige verktøy som vil hjelpe oss å forstå hvordan disse miljøgiftene beveger seg fra jorda til matbordet vårt, og er et viktig steg for å sikre tryggere mat og et renere miljø, avslutter Almvik.

 

FN_3-12.JPG
IMG_4812.JPEG
Metodene er et viktig steg for å sikre tryggere mat og et renere miljø, sier NIBIO-forsker Marit Almvik. Foto: Siri Elise Dybdal

 

DSC_0012.JPG
I 2025 skal NIBIO undersøke prøver av norsk potet for innhold av PFAS. Dette er på oppdrag fra Mattilsynet. Foto: Siri Elise Dybdal

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.