Grønt proteinkonsentrat

Grønt proteinkonsentrat er det oppkonsentrerte vannløselige proteinet fra saft-fraksjonen i en grønn bioraffineringsprosess. Avhengig av hvilken utfellings- og avvanningsmetode kan dette proteinkonsentratet variere i sammensetning og renhet.

proteinkonsentrat
Grønt proteinkonsentrat Foto: Steffen Adler

Fra ett kilogram ferskt gras får en ca. 750 g pressaft. Pressaft inneholder ca. 10 % tørrstoff: vannløselige proteiner, hvilket utgjør omtrent halvparten av grasets protein, enkle sukkerarter, ulike vitamin og mineraler, og litt fett. I tillegg inneholder pressaft mye vann. Ved å fjerne vann økes holdbarheten og lagringsstabiliteten på proteinet betydelig. Samtidig reduseres transportkostnadene fra bioraffineri til for eksempel kraftfôrfabrikk.  

 

Plantemateriale som har blitt prosessert i en skruepresse vil som resultat av røff behandling ha betydelig skade på cellevegger og indre cellestruktur. Dette er en nødvendighet for å få ut de verdifulle næringsemnene fra plantecellene. Det gjør imidlertid også produktene enda mer utsatt for nedbrytende prosesser og det er viktig å få stabilisert dem raskt.  

 

Når cellevegger og indre strukturer i planteceller skades, frigjøres en rekke enzymer. Disse stoffene har i cellene funksjon som katalysator for ulike kjemiske prosesser. Når de frigjøres, vil de også sette i gang nedbrytings- og oksideringsprosesser utenfor cellene, spesielt der de kommer i kontakt med luft. Gjennom avvanning av grassafta bremses også disse nedbrytende prosessene opp, og en får ett mer lagringsstabilt grønt proteinkonsentrat. 

Grønt proteinkonsentrat fra engvekster har ett stort potensiale som proteinkilde for gris, fjørfe og fisk. Proteinet kan oppkonsentreres og tørkes på ulike måter. Hvordan dette gjøres vil ha mye å si både for mengde og kvalitet på sluttproduktet, og kan også påvirke hvor bærekraftig produksjonen blir.