Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Vedlikehold av lokale beiteressurser - Beitestell, kjøttproduksjon og dyrevelferd (BeiteRessurs)

INAKTIV SIST OPPDATERT: 27.05.2020
Slutt: des 2016
Start: juni 2013

Betydelige endringer skjer i landbruket i Midt-Norge, antall bønder har raskt gått ned og 8 600 hektar jordbruksland har blitt tatt ut av produksjon siden 2005 i denne regionen. Tilgang til dyrkbar jord/grasmark er en begrensende faktor i saueproduksjon, spesielt i økologisk produksjon.

Status Avsluttet
Start- og sluttdato 01.06.2013 - 31.12.2016
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Fôr og husdyr
Samarbeidspartnere Norsk senter for økologisk landbruk, Skjetlein Grønt kompetansesenter, Bygdeforskning, Oppdal landbruksrådgivning, Norsk Sau og Geit
Totalt budsjett 4700000
Finansieringskilde Regionalt Forskningsfond Midt Norge, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord Trøndelag

Bruken av beiteområdene vår og høst er ofte på bekostning av avling og kvalitet av vinterfôr. Det å få tilgang til og bruke marginale dyrka områder for vår- og høstbeite kan bidra til å motvirke nedgangen i dyreproduksjon basert på grass/beite-ressurser. Hvis bønder ønsker å utnytte dyrka marginale områder som ellers villa ha ligger brakk, må faktorer som produksjon, økonomi og dyrevelferd tas opp.

Regjeringen ønsker å øke matproduksjonen for å betjene den økende befolkning i Norge basert på lokale ressurser, som grasmark, over hele landet. Videre er det en bevissthet om behovet for å holde marginale områder/areal i bruk.

Dette prosjektet er utviklet for å møte disse utfordringene med forskningsbasert kunnskap. Vårt hovedmål er å undersøke mulighetene for å opprettholde dyrka, marginale areal som ellers ville ligger brakk mens man tar kjøttproduksjon og dyrevelferd i betraktning. Resultatene fra prosjektet vil bidra til økt kunnskap som vil være nyttig for oppfyllelse av målene for landbrukspolitikken om økt matproduksjon i Norge.

Publikasjoner i prosjektet