Hopp til hovedinnholdet

Tror på en fremtid for norsk soyaproduksjon

3-14-Foto_Anette Tjomsland

Foto: Anette Tjomsland

Soyaproduksjon kryper stadig lenger nordover, og forskerne tester nå produksjon av edamame i Norge.

– I Norge bruker vi betydelige mengder importert soya i dyre- og fiskefôr, forteller forsker Ingunn Vågen ved NIBIO Landvik. Kommersiell dyrking av soya til modning er ikke aktuelt her i landet med de sorter og dyrkingsbetingelser vi har i dag. På lengre sikt kan vi kanskje få det til i de klimatisk beste dyrkingsområdene våre.

Når det gjelder ferske, umodne soyabønner (edamame) er Vågen mer optimistisk. Dette er grønnsakversjonen av soya, som for eksempel kan nytes som snacks, til sushi eller i salater. 

– Jeg tror det vil bli mulig å dyrke edamamebønner til matkonsum i Norge, sier hun.

Som del av et større prosjekt om planteprotein, FoodProFuture, jobber forskere fra NIBIO og NMBU med grønnsaksoya. På lista over utfordringer som må undersøkes, står sortsmateriale tilpasset nordiske forhold, teknologi for produksjon og høsting, marked og økonomi. Vågen er likevel optimist.

– Det ser mer lovende ut enn forventet. Det første året visste vi ikke om de ville gro i det hele tatt, men plantene vokser godt og har lite sykdom. Og de smaker utrolig godt. Hovedutfordringene er å finne godt sortsmateriale tilpasset et nordlig klima. Vi trenger også mer kunnskap, blant annet for å kunne planlegge høstetidspunkt.

– På sikt håper vi å sette fokus også på soya til modning, sier Vågen. Også der er hovedutfordringen sortsmateriale tilpasset vår korte vekstsesong. Interessen for foredling av soyasorter til kjølig klima er økende, og det kan gi nye muligheter i Norge. Etter varmesommeren i år ble det faktisk høstet helt moden soya på et lite felt i Grimstad.

Hun understreker samtidig at det er lite sannsynlig at soya vil bli en stor produksjon i Norge, og at vi ikke må glemme de tradisjonelle belgvekstene våre, åkerbønner og erter, som vi kan utnytte bedre, også til mat.

 

Formål

Arbeidet med grønnsaksoya er del av forskningsprosjektet Innovative and Sustainable Exploitation of Plant Proteins in Future Foods (FoodProFuture) 2017-2021. Formålet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av proteinrike vekster.

Samarbeid: Prosjektet ledes av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og har en rekke norske og internasjonale partnere

Finansiering: Norges forskningsråd