Hopp til hovedinnholdet

Solbær kan gi nytt liv til eldre drivhus

09-Solbær Åge Jørgensen. Foto NIBIO

Foto: Anne Kvitvær

Solbær er siste tilskudd som friske sommerbær. Det supersunne bæret brukes som regel til saft og syltetøy, men med ny dyrkingsteknikk høstes solbær til friskkonsum.

Nytt liv i gamle veksthus

Som i landbruket ellers, skjer det en strukturrasjonalisering innen veksthussektoren. Større og mer kostnadseffektive veksthus overtar, og eldre hus blir faset ut. I veksthusfylket Rogaland står det derfor mange tomme hus.

– Disse burde kunne brukes til mindre energikrevende produksjoner, mener næringsutvikler Åge Jørgensen ved NIBIO.

– Forbruket av friske bær i Norge er mangedoblet de siste åra, sier Jørgensen. Han arbeider med å utvikle dyrkingskonseptet, og mener de eldre veksthusene kan passe for å dyrke både jordbær, bringebær, søtkirsebær (moreller), rips og solbær.

Forlenger bærsesongen

Opprinnelig ble bær dyrket kun på friland. Nå dyrkes en stadig større andel under tak, spesielt jordbær og bringebær. Regntak og tunnel gir kontroll med vanning og klima, og mindre problem med plantesykdommer. Ved å flytte til veksthus, får en ytterligere kontroll og mulighet for å forlenge sesongen.

- Her kan en styre produksjonen slik at bæra modner utenom den vanlige sesongen. Det er dyrere å produsere i veksthus, men bær utenom sesong kan også selges til en høyere pris. I tillegg gir veksthus mye større avlinger.

Solbær i jordbærland 

Norge er et jordbærland, med bringebær som en god nummer to. Mens solbær og rips som regel brukes som råstoff til saft og syltetøy, har disse bærene fått et stort oppsving som såkalte «friske produkt» i både Nederland, Tyskland og England. 

– Dersom vi kan produsere solbær og rips med lange klaser, store bær og god smak, kan de ha et bra potensial i Norge også, mener Jørgensen.

 

KONTAKTPERSON

Formål

Ved å utnytte eldre veksthus til dyrking av bringebær, moreller, rips og solbær, kan man oppnå store bær, god smak og en lengre vekstsesong.

Samarbeid: Veksthusprodusenter i Rogaland

Finansiering: VRI Rogaland og Innovasjon Norge Rogaland.

KONTAKTPERSON